ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α.Τσίπρας: Κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος

tsipras-vouli

«Κλείνει ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος», τόνισε εισαγωγικά στην ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γιατί «ουσιαστικά ολοκληρώνεται το νομοθετικό μέρος των προαπαιτουμένων για την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης».

«Όλοι γνωρίζουν ότι με την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, βρισκόμαστε μια ανάσα από το τέλος του προγράμματος και το οριστικό τέλος των μνημονίων» πρόσθεσε.

Η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, «ενώ δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς».

«Πρώτα από όλους στο παλιό πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησε και λεηλάτησε τη χώρα (…) είναι και όσοι είχαν πιστέψει ότι οι δύσκολες επιλογές που κάναμε το καλοκαίρι του 2014, δεν έβγαιναν. Όσοι πίστευαν ότι η αριστερά δεν έχει ρόλο να παίξει στη σημερινή πραγματικότητα. Ότι πρέπει να αποδρά στα δύσκολα, να παραδίδει τη διακυβέρνηση στον αντίπαλο, στο παλιό σύστημα».

Αφού παρέθεσε μια σειρά εκτιμήσεων της ΝΔ που δεν επιβεβαιώθηκαν, όπως είπε, τόνισε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Σήμερα η χώρα, όσο και να καταστροφολογήσετε, είναι μια χώρα που επιτέλους ανακάμπτει».

«Δεν ξέρω αν έχετε προσλάβετε κανέναν αστρολόγο, κ. Μητσοτάκη; Κανένα χειρομάντη; Κανένα μέντιουμ; Συνήθως ξέρετε όλοι αυτοί σας λένε ότι θέλετε να ακούσετε. Σας συμβουλεύω λοιπόν να αποδεχτείτε την πραγματικότητα. Όμως γνωρίζω ότι αυτό είναι σας είναι δύσκολο. Εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά είναι αναγκαίο. Θα κάνει καλό και σε σας προσωπικά αλλά και στην παράταξή σας», ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της ΝΔ ότι αυτοαποκαλείται μεταρρυθμιστής, ενώ στην πραγματικότητα δεν προχώρησε καμία σοβαρή δομική μεταρρύθμιση στη χώρα επί διακυβέρνησης ΝΔ, για να υπογραμμίσει ότι η χώρα έχει πράγματι ανάγκη από δομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες προωθούνται τώρα από την κυβέρνηση μέσω του πολυνομοσχεδίου.

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, σημείωσε ότι έχει πολύ περισσότερες θετικές ρυθμίσεις από ότι άλλες συμφωνίες και νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ειδικότερα για το ζήτημα των επιδομάτων των τρίτεκνων και πολύτεκνων, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της διάταξης, τονίζοντας ότι υπήρχε απίστευτη διαστρέβλωση, ενώ τώρα το σύστημα θα γίνει δικαιότερο.

Αφού, σημείωσε ότι υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που θέλουν να κάνουν πρώτο και δεύτερο παιδί και χρειάζονται ενίσχυση («έτσι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υπογεννητικότητας»), δεσμεύθηκε να δοθεί λύση για τις απώλειες που θα έχει το 2018 μια μικρή ομάδα τρίτεκνων και πολύτεκνων.

Δεν αλλάζει ο τρόπος απόφασης για τις απεργίες, επέμεινε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος κυρίως στο ΚΚΕ.

«Δεν θέλω να μείνω άλλο και δεν θα καταγγείλω άλλο τη στάση της ΓΣΕΕ γιατί θα ήταν υπερβολή από το ΠΑΜΕ ή το ΚΚΕ που έχει μια ξεχωριστή άποψη για το ότι η ΄χώρα πρέπει να βγει από την ΕΕ και την ευρωζώνη αλλά θέλω να καταγγείλω ψευδές και ανήθικο ότι η ρύθμιση αποτελεί κατάργηση της απεργίας. Και το ασύστολο ψεύδος ότι η κυβέρνηση ικανοποιεί κατά γράμμα τις απαιτήσεις των δανειστών και του ΣΕΒ. Ρωτήστε τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ γνήσιων εκφραστών του ΣΕΒ και των δανειστών να σας πουν τη θέσης τους»

Μην σκορπάτε την ηττοπάθεια στον εργατικό κόσμο. Το δικαίωμα στην απεργία ιερή κατάκτηση ούτε καταργείται ούτε απειλείται από αυτή την κυβέρνηση, είπε χειροκροτούμενος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Με μια σειρά από στοιχεία για τους ελέγχους του ΣΕΠΕ και τις θέσεις εργασίας υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν απέδρασε αλλά δίνει μάχη για τους εργαζόμενους, προκαλώντας το ΚΚΕ να σκεφθεί τι θα συνέβαινε στα εργασιακά «αν παρέμεναν αυτοί».
«Την επόμενη φορά που στελέχη σας θα θελήσουν να διαμαρτυρηθούν δεν χρειάζονται κάμερες και σπασμένες τζαμαρίες μόνο διάλογος χρειάζεται αν η έννοια σας είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων.»

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top