ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α.Τσίπρας: Λύση του Κυπριακού συνεπάγεται κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων

tsipras-vouli-110717

Την Ολομέλεια της Βουλής ενημερώνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού μπορεί να επιτευχθεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και στη βάση της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ.

Η Ελλάδα, συνέχισε, στηρίζει την προσπάθεια της Λευκωσίας και εμπλέκεται μόνο στο θέμα της ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, λέγοντας ότι ανέδειξε το γεγονός ότι κανένα κράτος στον 21ο αιώνα δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητο, αν εις βάρος του υφίστανται εγγυητικά δικαιώματα.

Ο κ. Τσίπρας σημειώσε ότι η Αθήνα κατάφερε να βρει ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα σχετικά με αυτές τις θέσεις.

«Η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων» είπε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι σημαντική για το θέμα. Ανέδειξε προς αυτή την κατεύθυνση τη συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας -ευχαρίστησε μάλιστα τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την διπλωματική ομάδα της Κύπρου.

Έδωσε έμφαση στη συνεργασία με χώρες της Μ.Ανατολής, αλλά και σε στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις έρευνες πουτ πραγματοποιεί εντός της ΑΟΖ.

«Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αυτονόητο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας, της ΕΕ, αλλά και της διεθνούς κοινότητας» υπογράμμισε.
Είπε ακόμα ότι η προσπάθεια για την επίλυση δεν σταματά, πάντοτε όμως στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, «στο βαθμό που και οι άλλες πλευρές είναι ανοικτές».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η δίκαιη λύση του Κυπριακού αποτελεί το κεντρικό πρόταγμα όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις Αθήνας-Άγκυρας, αλλά αποτελεί κεντρικό πρόταγμα για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ θα ανοίξει έτσι το δρόμο για να ενισχύσει τον δικό της περιφερειακό και διεθνή ρόλο, εκτίμησε.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας χαιρέτησε την απόφαση της ελληνικής και κυπριακής Βουλής για την από κοινού πρόσβαση στα ντοκουμένα της περιόδου 1986-1988 (Εξεταστική για τον Φάκελο της Κύπρου).

Mάλιστα, είπε ότι η απόφαση για την πρόσβαση στα αρχεία είχε ληφθεί πολύ καιρό προτού ξεκινήσει η διαδικασία των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά.

O κ. Τσίπρας είχε τη Δευτέρα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πέινς. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι περιφερειακές εξελίξεις καθώς και οι διμερείς σχέσεις.

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, λίγες μέρες μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία, συζήτησε ο πρωθυπουργός και με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, με τον οποίο συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, σχετικά με τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top