ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α. Τσίπρας: Να αφήσει την επιθετική ρητορική και να προχωρήσει σε κίνηση καλής θέλησης η Τουρκία

ypourgiko1

«Να αφήσει την επιθετική ρητορική και να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη» κάλεσε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη να επισπευσθούν οι δικονομικές διαδικασίες για να επιστρέψουν οι στρατιωτικοί στην Ελλάδα. «Είναι μία κίνηση που την περιμένουμε. Θα κάνουμε υπομονή. Ας καταλάβουν όλοι ότι κρίνονται και από εμάς και από τη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε.

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα, ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε επιρροή που διαθέτουμε. Το αυστηρό μήνυμα των Ευρωπαίων προς την Τουρκία αποτελεί σημαντική εξέλιξη», είπε. Έχουμε ακόμη έναν λόγο να μη σπαταλάμε διπλωματικό κεφάλαιο. Πρέπει να επιλύσουμε διαφορές με βόρειους γείτονές μας, όπως Αλβανία και ΠΓΔΜ χωρίς υποχωρήσεις, είπε.

Χαρακτήρισε ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο τονίζοντας ότι «Το βασικό ορόσημο για εμάς είναι ο επόμενος Αύγουστος, η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων» ενώ ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Πρέπει να εργαστούμε συγκροτημένα και με αίσθηση του καθήκοντος που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός» πρόσθεσε σημειώνοντας πως η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα χωρίς νέες επιβαρύνσεις.

«Η Ελλάδα έχει αλλάξει. Δεν είναι μία χώρα που συσσωρεύει ελλείμματα. Επί 3 συναπτά έτη επιτυγχάνει δημοσιονομική υπεραπόδοση και περνά στην εποχή της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου», τόνισε ακόμη.

«Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμη πως «με βασικό συνδετικό ιστό την ειλικρίνεια και την κοινή μας πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού λαού, που δεν του άξιζε να του τις στερεί ένα κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και διαφθοράς, που έχει και τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία».

Βασικός δείκτης της ανάκαμψης, σημείωσε, δεν είναι μόνο ο ρυθμός με τον οποίο τρέχει η οικονομία αλλά ο ρυθμός με τον οποίο καλυτερεύει ο δείκτης της ποιότητας ζωής.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και πρόσθεσε πως η ανεργία έχει μειωθεί και κινείται κοντά στο 20%.

Έξοδος από τα μνημόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημαίνει και μεγαλύτερη μορφή ελευθερίας. Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας, πρόσθεσε. Η συζήτηση για την προληπτική γραμμή στήριξης είναι μία τελειωμένη υπόθεση, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Κανείς στην Ευρώπη, είπε, δε συζητά το ενδεχόμενο της προληπτικής γραμμής στήριξης. Αυτό που συζητάμε, επεσήμανε, είναι οι λεπτομέρειες της καθαρής εξόδου. «Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι που θέλουν να ανακόψουν την πορεία της καθαρής εξόδου».

Για τη συζήτηση που αφορά στη ρύθμιση του χρέους είπε ότι βασική και κύρια προϋπόθεση για να έχουμε αίσια έκβαση, είναι μία και μοναδική, είναι η ολοκλήρωση έγκαιρα της τέταρτης αξιολόγησης. «Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης . Όποιος έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής θα έπρεπε να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σημείωσε. «Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η στάση μιας άκριτης και στείρας αντιπαράθεσης πιστεύω ότι κάνει ζημιά, όχι στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και ασφαλής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν και δεν φοβόμαστε κανέναν. Να αφήσουν οι γείτονες την επιθετική ρητορική. Ας αφήσουν τις επιθέσεις και ας προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη».

Ζήτησε ακόμη να επισπευσθούν οι δικονομικές διαδικασίες για να επιστρέψουν οι στρατιωτικοί στην Ελλάδα. «Είναι μία κίνηση που την περιμένουμε. Θα κάνουμε υπομονή. Ας καταλάβουν όλοι ότι κρίνονται και από εμάς και από τη διεθνή κοινότητα».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top