ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α.Τσίπρας: Ο Γιάνης προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία

Tsipras_SYRIZA

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας», λέει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Guardian, επισημαίνοντας ότι έκανε λάθη και μάλιστα μεγάλα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ίσως ήταν στην επιλογή προσώπων σε θέσεις κλειδιά.

«Όταν ανέλαβα, δεν είχα καμιά εμπειρία ούτε αίσθηση του πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» παραδέχεται. «Νομίζω ότι τώρα έχω πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά».

«Έκανα λάθη… μεγάλα λάθη» λέει στον Guardian προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο λάθος του μπορεί να ήταν «η επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά». Και αυτό, λέει η εφημερίδα, φαίνεται να είναι άμεση αναφορά στον πρώτο υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, του οποίου το εναλλακτικό σχέδιο ο κ. Τσίπρας απορρίπτει ως «τόσο ασαφές, που δεν άξιζε καν να συζητηθεί».

Με τον Βαρουφάκη ξανά στα πρωτοσέλιδα για τις αποκαλύψεις περί παράλληλου νομίσματος και εναλλακτικού σχεδίου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να υπεραναλύσει ούτε τον πρώην υπουργό Οικονομικών ούτε τον Βόλφανγκ Σόιμπλε. «Ο Γιάνης προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία με διαφορετικό τρόπο» λέει. «Ισως έρθει κάποτε η στιγμή που θα ειπωθούν κάποιες αλήθειες… όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως plan B, ήταν τόσο αόριστο που δεν άξιζε καν να συζητηθεί. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό»

Ο κ. Τσίπρας λέει στο Guardian ότι ο Βαρουφάκης εκτιμά τον Σόιμπλε. «Πιστεύω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγαπούσε. Τον σεβόταν πολύ και εξακολουθεί να τον σέβεται.»

Ο Τσίπρας λέει ότι ενώ η αρχική στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκρουσιακή –«σύμφωνα με την εντολή που είχαμε» – η έξοδος από το κοινό νόμισμα και κατ’ επέκταση από την ΕΕ δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι, ακόμα και στις μέρες της κρίσης όταν η Αθήνα ήταν πολύ κοντά στην χρεοκοπία.

«Να φύγουμε από την Ευρώπη και να πάμε πού … σε άλλο γαλαξία;» σχολιάζει. «Η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. Χωρίς αυτήν, πώς θα έμοιαζε η Ευρώπη; Θα έχανε σημαντικό μέρος της ιστορίας και της κληρονομιάς της». Εξάλλου, το Grexit θα σήμαινε αποδοχή του σχεδίου τιμωρίας που είχε προπαρασκευάσει ο Σόιμπλε και προέβλεπε ότι η Αθήνα θα πάρει “time out” από την ένωση.

Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή λέει ο Τσίπρας και παρομοιάζει τα μέτρα που έφερε ο συμβιβασμός με το πικρό φάρμακο που πρέπει κανείς να υπομείνει όταν κινδυνεύει η ζωή του. «Κλείνεις τη μύτη, το παίρνει…Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος.. γιατί έχει δοκιμάσει τα πάντα για να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός».

Ο Τσίπρας έχει καταφέρει να πείσει πολλούς από εκείνους που εναντιώνονται στην λιτότητα να καταπιούν το πικρό χάπι που έχει κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ.

Τώρα, λέει, είναι η ώρα να προχωρήσουμε με «ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης: αυτό της εκμετάλλευσης των ειδικευμένων νέων επαγγελματιών της χώρας, της αντιμετώπισης του brain drain που έχει διώξει ήδη μισό εκατομμύριο εκτός χώρας και της εξασφάλισης ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν.

Η ελληνική κοινωνία έχει αλλάξει και ωριμάσει. «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να επανακτήσουμε την [οικονομική] κυριαρχία μας» εξηγεί προσθέτοντας ότι υπάρχουν σχέδια σε εξέλιξη για την εκμετάλλευση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και την προώθηση του δυναμικού της ως διεθνές ενεργειακό, μεταφορικό και τηλεπικοινωνιακό κόμβο.

Δεν θα είναι εύκολο λέει ο Guardian. Η προτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ στην υψηλή φορολόγηση δεν έχει αποδεκατίσει μόνο την μεσαία τάξη, αλλά έχει επιβραδύνει τις ζωτικής σημασίας ξένες επενδύσεις. Επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει φεύγουν εκτός χώρας. Για πολλούς η πραγματική οικονομία βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της.

Αλλά το κόμμα του επιμένει ότι έχουν το ηθικό πλεονέκτημα.

Με τα χειρότερα πίσω τους και την «τιμή» τους άθικτη, ο Τσίπρας επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φέρει την ηθική επανάσταση που θα αλλάξει εκ βαθέων τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. «Αν βγείτε έξω στο δρόμο και ρωτήστε για την κυβέρνηση αυτή, πολλοί μπορεί να πουν ‘ψεύτες’, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή άτιμοι ή ότι έχουν βάλει χέρι στο βάζο με το μέλι».

Ο Τσίπρας επιμένει ότι το κληροδότημά του θα είναι «ότι κατάφερα να βγάλω τη χώρα από το βάλτο που την είχαν οδηγήσει αυτοί που την χρεοκόπησαν … και να προχωρήσει μπροστά με ένα πρόγραμμα βαθιών μεταρρυθμίσεων». Αυτή τουλάχιστον είναι η ελπίδα. Γιατί η Ελλάδα έχει γίνει απρόβλεπτη και, όπως και με την ίδια την ιστορία, δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές. «Κανείς» λέει «δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η κρίση δεν θα επιστρέψει».

πηγή: guardian.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top