ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α. Τσίπρας: «Πετύχαμε ισορροπημένη συμφωνία»

Ο πρωθυπουργός και  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας,  μιλάει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

«Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση, δημιουργώντας συμμάχους, είχαμε σχέδιο», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η Ελλάδα κατάφερε «υπεραπόδοση» επειδή στα δύο χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταπολεμήθηκε η διαπλοκή και αντιμετωπίστηκε η κατασπατάληση της διαφθοράς.

Η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 8 φορές μεγαλύτερο από ό,τι υπολόγιζαν οι θεσμοί και 42 φορές πάνω από τις προβλέψεις του ΔΝΤ, παρατήρησε ο ίδιος.

«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας, είναι απέναντί μας», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποδίδοντας σε ιδεολογικό χάσμα την επιδίωξη των θεσμών «να πάρουν τα λεφτά τους πίσω».

Η ελληνική κυβέρνηση όμως ανάγκασε τους δανειστές να υποχωρήσουν από τις αρχικές «παράλογες απαιτήσεις» τους, εξήγησε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως η Αθήνα εξασφάλισε μία «ισορροπημένη συμφωνία» με αντίμετρα που εγγυώνται μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο.

Ωστόσο παραδέχθηκε πως στο πλαίσιο του συμβιβασμού, υπάρχουν στοιχεία που δεν αποτελούν επιλογή του Μαξίμου: «δεν είναι πρόθεσή μου, ούτε δική μου, ούτε του οικονομικού επιτελείου να κρύψουμε και δεν το κάναμε ποτέ, ότι όπως σε κάθε συμφωνία που εμπεριέχει το στοιχείο του συμβιβασμού υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν επιλογή μας, ούτε θα αποτελούσαν ποτέ».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα κατάφερε με τα αντίμετρα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την εργασιακή κανονικότητα, αναφερόμενος στα θέματα που θα εξεταστούν στο τέλος του καλοκαιριού του 2018, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

«Ξαναστήνουμε τη χώρα στα δικά της πόδια, απέναντι σε αυτούς που τη λεηλάτησαν και τη γονάτισαν», υπογράμμισε κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας «καθησύχασε» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως η κυβέρνηση θα διανείμει με ασφάλεια την υπεραπόδοση των πλεονασμάτων. «Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016», είπε χαρακτηριστικά.

Για τις εκλογές επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για διεξαγωγή τους όντα εξαντληθεί η τετραετία.

πηγή: skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top