ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Α. Τσίπρας: Τελευταία επίσημη επίσκεψη Γιούνκερ στην μνημονιακή Ελλάδα

junker-tsipras

Με τη φράση «συμφωνήσαμε ότι θα είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

«Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε μία ευρωπαϊκή κανονικότητα και θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Μίλησε για καθαρή έξοδος χωρίς την ανάγκη μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης ενώ εξήρε τη συμβολή της ΕΕ και προσωπικά του κ. Γιούνκερ. Βρισκόμαστε, είπε, πολύ κοντά στην οριστική ρύθμιση για την ελάφρυνση του χρέους . «Πιστεύω ότι το διαβατήριο για την καθαρή έξοδο δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «στη διάρκεια της δική μας διακυβέρνησης έχουμε υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους, έχουμε διαμορφώσει μία κεκτημένη δυναμική και κάθε χρόνο πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5%».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει, όμως, πρόσθεσε, να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για την επούλωση των πληγών της κρίσης. «Χρειάζεται προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Διαπραγματευόμαστε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, πυλώνας του οποίου πρέπει να είναι και οι συνθήκες εργασίες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιούνκερ ξεκίνησε την ομιλία του αστειευόμενος: «Θα είμαι πιο γρήγορος από τον πρωθυπουργό, έχω να μιλήσω και στη Βουλή και κάνει και ζέστη».

Όπως είπε, «στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας. Μαζί θα γυρίσουμε την σελίδα των τελευταίων δύσκολων χρόνων. Να ολοκληρώσουμε σύντομα την 4η αξιολόγηση, όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Να προχωρήσουμε στα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους. Να σεβαστούν όλα τα κράτη τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει».

«Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας και εγώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τον τρόπο που η Ελλάδα προχωρά. Οι επιδόσεις της Ελλάδας και οι θυσίες των Ελλήνων είναι εξαιρετικές . Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων και οι προοπτικές για την οικονομία είναι θετικές».

Ερωτηθείς για το αν θα είναι καθαρή η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε: «Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της τυφλής λιτότητας. Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια να είναι σαφής».

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ακόμη πως η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Όλες οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ακολουθούν τη σωστή πορεία», κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top