ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βατικανό: Αμήχανη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Τραμπ

Pope Francis meets U.S. President Donald Trump during a private audience at the Vatican, May 24, 2017. REUTERS/Alessandra Tarantino/pool

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να είναι ειρηνοποιός στην πρώτη τους συνάντηση την Τετάρτη και ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι δεν θα ξεχάσει το μήνυμα του ποντίφικα.
Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Τραμπ είχε ανταλλάξει σκληρά λόγια με τον Πάπα. Τώρα όμως τον τίμησε η Ελβετική Φρουρά στον προαύλιο χώρο του Βατικανού όταν έφτασε για να συναντηθεί με τον πάπα.
Ο ποντίφικας χαμογέλασε αχνά χαιρετώντας τον Τραμπ έξω από το γραφείο της συνάντησης και δεν ήταν το ίδιο ευδιάθετος όπως σε προηγούμενες συναντήσεις με αρχηγούς κρατών. Ο Τραμπ φάνηκε υποτονικός λέγοντας μόνο «είναι μεγάλη τιμή».
Ακόμα και όταν κάθησαν στο γραφείο του πάπα παρουσία φωτογράφων και δημοσιογράφων, ο ποντίφικας απέφυγε τις συνηθισμένες στιχομυθίες πριν τα μέσα φύγουν από τον χώρο. Οι δύο τους συνομίλησαν για 30 λεπτά με μεταφραστές.
Και οι δύο φάνηκαν πιο χαλαροί στο τέλος της συνάντησης με τον πάπα να χαμογελά και να αστειεύεται με τον Τραμπ και την σύζυγό του.
Ο πάπας έδωσε στον πρόεδρο ένα μικρό σκαλιστό δέντρο ελιάς και του είπε ότι αυτό συμβολίζει την ειρήνη. «είναι επιθυμία μου να γίνετε δέντρο ελιάς για να οικοδομήσετε ειρήνη» είπε ο πάπας στα ισπανικά, με τον Τραμπ να απαντά «χρειαζόμαστε την ειρήνη».
Ο πάπας Φραγκίσκος έδωσε επίσης στον Τραμπ ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο του μηνυματός του με τίτλο «Μη Βία – Μέθοδος πολιτικής για την ειρήνη» και ένα αντίγραφο της επιστολής του 2015 για την ανάγκη της προστασίας του περιβάλλοντος από τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής.
«Θα τα διαβάσω λοιπόν» είπε ο Τραμπ.
Η στάση του Τραμπ απέναντι στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς έρχεται σε αντίθεση με την άποψη του πάπα ότι η κλιματική αλλαγή οφείλεται κυρίως στην ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ο Τραμπ έδωσε στον πάπα πέντε βιβλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ σε πρώτη έκδοση.
Αφού αποχαιρετήθηκαν, ο Τραμπ είπε στον πάπα «Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Δεν θα ξεχάσω αυτό που είπατε».
Η συνάντηση με τον πάπα ήταν η τρίτη στάση στην εννιαήμερη περιοδεία του Τραμπ και μέρος της παγκόσμιας περιοδείας συναντήσεων με ηγέτες μουσουλμανικών χωρών στην Σαουδική Αραβία και την επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ.
Ενώ οι συνομιλίες στην Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ ήταν κυρίως φιλικές, η συνάντηση με τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είχε ολες τις προϋποθέσεις να είναι πιο συγκρουσιακή.
Ο πάπας είχε πει πέρσι ότι όποιος σκέφτεται να κτίσει τείχη και όχι γέφυρες «δεν είναι χριστιανός», επιπλήττοντας τον Τραμπ για τα σχέδια του να ορθώσει τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Σαν απάντηση ο Τραμπ είχε πει ότι είναι «ντροπή» για έναν πάπα που έχει γεννηθεί στην Αργεντινή να αμφιβάλει για την πίστη του. «Αν και όταν το Βατικανό δεχθεί την επίθεση του ΙΚ, που όλοι ξέρουν ότι είναι το απώτερο έπαθλο του ΙΚ, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο πάπας θα εύχεται και θα προσεύχεται ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι πρόεδρος» είχε πει στη διάρκεια της καμπάνιας.
Το Βατικανό επίσης διαφώνησε με την αντι-μουσουλμανική ρητορική του Τραμπ στη διάρκεια της καμπανιας, ρητορική που δεν διατήρησε στην ομιλία του στο Ριάντ.
Μέρος του κινήτρου του Τραμπ για την συνάντηση με τον πάπα ήταν να δώσει δραματικό τόνο στην συγκέντρωση των τριών κύριων θρησκειών εναντίον της απειλής των ισλαμιστών μαχητών.
Αρχικά ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκόπευε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Ρώμη κατά την περιοδεία του, κάτι που θεωρήθηκε προσβλητικό από κάποιους στο Βατικανό.
Όταν άλλαξε γνώμη, το Βατικανό δέχθηκε να συναντηθεί με τον πάπα στις 8:30 το πρωί της Τετάρτης, μια ασυνήθιστη ημέρα και ώρα για επισκέψεις, καθώς ο ποντίφικας κάθε Τετάρτη στις 10:00 συναντάται με το κοινό στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ θα συνεχίσει για Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, με τελευταία στάση πριν την επιστροφή του στις ΗΠΑ στη Σικελία, για να παρευρεθεί σε σύνοδο κορυφής της ομάδας των επτά μεγαλύτερων οικονομιών (G7) του κόσμου.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top