ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Άρση ασυλίας 2 βουλευτών της αντιπολίτευσης για την επίθεση με drone

maduro-assas-1

Η Συντακτική Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, σώμα με υπερεξουσίες πιστό στον πρόεδρο Μαδούρο, ψήφισε την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης για να δικαστούν με την κατηγορία της υποκίνησης της «απόπειρας δολοφονίας» με drone κατά του προέδρου της Βενεζουέλας.
Ο Μαδούρο κατηγορεί τόσο την αντιπολίτευση όσο και την Κολομβία ότι βρίσκονται πίσω από την αμφιλεγόμενη επίθεση του Σαββάτου.
Έχει ξεχωρίσει δύο βουλευτές: τον Χούλιο Μπόρχες, πρώην εκπρόσωπο στη βουλή της αντιπολίτευσης, που τώρα είναι εξόριστος, και τον Χουάν Ρεκεσένς.
Ο Ρεκεσένς συνελήφθη στη διάρκεια της νύχτας από τις αρχές ασφαλείας, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας διέταξε την σύλληψη του Μπόρχες την Τετάρτη.
Η Συντακτική Συνέλευση, σώμα που έστησε το 2017 ο Μαδούρο για να σφετεριστεί εξουσίες της εκλεγμένης νομοθετικής εξουσίας, ακολούθησε στερώντας από τους δύο βουλευτές την ασυλία.
Ο γενικός εισαγγελέας Ταρέκ Ουίλιαμ Σάαμ είπε ότι γίνονται ενέργειες για να δικαστεί ο Ρεκεσένς, ενώ ο Μαδούρο πιέζει Κολομβία και ΗΠΑ να εκδώσουν στελέχη της αντιπολίτευσης που ισχυρίζεται ότι συνωμοτούν για την ανατροπή του.
Ο Νίκολας Μαδούρο λέει ότι στοχοποιήθηκε από δύο drones με εκρηκτικά C4.
Οι σκηνές που παίχθηκαν το Σάββατο δείχνουν τον Μαδούρο να σταματά την ομιλία του σε διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης μετά από έκρηξη που ανάγκασε δεκάδες στρατιώτες μπροστά του να τρέχουν πανικόβλητοι.
Ο Μπόρχες που την Τρίτη παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Κολομβίας Ιβάν Ντουκέ αποκάλεσε τις κατηγορίες του Μαδούρο εναντίον του «φάρσα».
«Όλοι ξέρουν ότι πρόκειται για στημένη υπόθεση για να διώξει και καταδικάσει όποιον είναι αντίθετος με την δικτατορία του» έγραψε ο Μπόρχες στο Twitter και αργότερα δήλωσε στο AFP ότι αισθάνεται «ασφαλής» στην εξορία. «Αισθάνομαι ασφαλής στην Κολομβία. Είμαι ευγνώμων. Η ενέργεια δεν έχει ούτε πολιτική ούτε νομική βάση» είπε για την απόφαση άρσης της ασυλίας του.
Η πολιτική αναταραχή έχει δυσχεράνει την ικανότητα της Βενεζουέλας να αντιμετωπίσει την οικονομική της κατάρρευση. Η χώρα, που κάποτε ήταν από τις πλουσιότερες της Λατινικής Αμερικής, βρίσκεται στο κατώφλι της οικονομικής καταστροφής, με τις εξαγωγές πετρελαίου -που είναι η κύρια πηγή της- να μειώνονται και μαζί τους και το σκληρό νόμισμα που η κυβέρνηση χρειάζεται.

venezuela
Η Βενεζουέλα είναι αντιμέτωπη με τεράστιο υπερπληθωρισμό, ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, και βλέπει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της σε μαζική έξοδο από την χώρα, δημιουργώντας μια περιφερειακή ανθρωπιστική κρίση.
Την Τετάρτη ο Ισημερινός ανακοίνωσε κατάσταση μεταναστευτικής έκτακτης ανάγκης με 4.200 Βενεζουελάνους να περνούν τα βόρεια σύνορά του με την Κολομβία κάθε μέρα.

afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top