ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων – Αρνείται ο Μαδούρο

venez-usaid

Αρνείται ο Νικολάς Μαδούρο την ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων που 25 χώρες υποσχέθηκαν να χορηγήσουν στην Βενεζουέλα.
Η ανακοίνωση για την βοήθεια έγινε από τον Τζον Μπόλτον, σύμβουλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από μια σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στην Ουάσινγκτον.
Η βοήθεια που αποφασίστηκε από τις 25 χώρες ανέρχεται σε 100 εκατ.δολάρια καθώς διαπιστώνονται μεγάλες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και υποσιτισμός, γνωστοποίησε την Πέμπτη ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Μπόλτον.

«Σήμερα, 25 χώρες, που συμμετείχαν στη σύνοδο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα που οργανώθηκε από τον ΟΑΚ, υποσχέθηκαν 100 εκατομμύρια δολάρια. Καλούμε όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν και να στηρίξουν την κυβέρνηση του προσωρινού προέδρου Γκουαϊδό», ανέφερε ο Μπόλτον μέσω Twitter.

Στο twitter ανακοίνωσε αυτήν την απόφαση και ο Χουάν Γκουαϊδό, μιλώντας για ιστορική απόφαση για «ανθρωπιστική βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τρόφιμα και φάρμακα».
Σύμφωνα με τον Νταβίντ Σμολάνσκι, συντονιστή μιας ομάδας εργασίας του ΟΑΚ για τη μετανάστευση και τους πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα, το ποσό θα διατεθεί απευθείας στα κέντρα συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν στηθεί κοντά στα σύνορα της Βραζιλίας και της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα, καθώς και στο ολλανδικό νησί Κουρασάο.
Κατά την έναρξη της συνόδου ο Κάρλος Βέκιο — ο αντιπρόσωπος στις ΗΠΑ του Χουάν Γκουαϊδό, του προέδρου της Βουλής που αυτοανακηρύχθηκε τον περασμένο μήνα μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας και αναγνωρίζεται από την Ουάσινγκτον, καθώς επίσης και από άλλες περίπου σαράντα κυβερνήσεις — δήλωσε πως η προτεραιότητα είναι η βοήθεια να μπει και να αρχίσει να διανέμεται στη χώρα την 23η Φεβρουαρίου, ημέρα που θα συμπληρωθεί ένας μήνας αφότου ορκίστηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο αρνείται να δεχθεί τη βοήθεια καθώς θεωρεί το εγχείρημα της αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών της στο εξωτερικό ως πρόσχημα για να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.
Η σύνοδος της Πέμπτης οργανώθηκε κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα του ΟΑΚ, του Λουίς Αλμάγκρο.
Πάντως  ο διεθνής οργανισμός παραμένει διχασμένος καθώς ενώ ενέκρινε μια απόφαση-καταγγελία της πολιτικής του Μαδούρο, μόλις τα 16 από τα 34 κράτη-μέλη του υπέγραψαν τη διακήρυξη για την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της χώρας.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top