ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Αυξάνονται οι νεκροί στην τέταρτη εβδομάδα διαδηλώσεων

Opposition supporters attend to a rally against Venezuela's President Nicolas Maduro in Caracas, Venezuela April 24, 2017. REUTERS/Christian Veron

Τρεις ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Βενεζουέλα σε αντιμαχόμενες διαδηλώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Το χθεσινό κύμα βίας ανεβάζει τον αριθμό των θανάτων σε 24 στις τρεις βδομάδες των διαδηλώσεων.
Την Δευτέρα ένας άντρας πυροβολήθηκε σε φιλοκυβερνητική διαδήλωση στην πόλη Μερίδα. Δύο άλλοι – ένας στην Μερίδα και ένας άλλος στην κοντινή πόλη Μπαρίνας- έχασαν τη ζωή τους αν και δεν είναι καθαρό σε ποια πλευρά των διαδηλώσεων βρίσκονταν.
Ο κυβερνήτης της Μερίδα Ενρίκε Καπρίλες, που είναι ένας από τους κύριους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη χώρα, έγραψε στο twitter ότι για τους θανάτους είναι υπεύθυνες «παραστρατιωτικές ομάδες».

Lawmaker Freddy Guevara (C) addresses demonstrators during a rally against Venezuela's President Nicolas Maduro in Caracas, Venezuela April 24, 2017. REUTERS/Marco Bello

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Φρέντι Γκεβάρα απευθύνεται σε διαδηλωτές κατά του προέδρου Μαδούρο. REUTERS/Marco Bello

Η διαδήλωση της Δευτέρας είχε ονομαστεί «πανεθνική καθιστική διαμαρτυρία» από την αντιπολίτευση που μπλοκάρισε τις κύριες οδικές αρτηρίες.
Η αναταραχή έχει οξυνθεί καθώς η έλλειψη τροφίμων χειροτερεύει, η ανεργία αυξάνεται και μεγαλώνει ο θυμός για τις ολοένα και πιο αυταρχικούς περιορισμούς του προέδρου Μαδούρο σε δημοκρατικούς θεσμούς.
Στο Καράκας το πλήθος έκλεισε τη μεγαλύτερη αρτηρία της πρωτεύουσας, με κάποιους να ανεμίζουν αναποδογυρισμένες σημαίες της Βενεζουέλας, που είναι το σήμα κινδύνου των ναυτικών.

Μασκοφόροι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε δύο κυβερνητικά φορτηγά στο ανατολικό Καράκας με την αστυνομία να μην επεμβαίνει, σύμφωνα με μαρτυρία δημοσιογράφων του AFP. Αλλού στην πρωτεύουσα η αστυνομία έρριξε δακρυγόνα σε διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες.
«Κλείνουμε τους δρόμους για να καταλάβει ο Μαδούρο ότι πρέπει να φύγει. Μας έχει σε διαρκή πείνα. Δεν μπορώ να βρω γάλα για το μώρο μου που είναι 16 μηνών» λέει η Αμαλία Ντουράν που ζει στην εργατική συνοικία του Πετάρε.
«Είμαι εδώ γιατί είμαι κουρασμένος» λέει ο 26χρονος Γιορβίν Ρουίζ, που διαδηλώνει στο Καράκας. «Πήγα σε τουλάχιστον 20 φαρμακεία για να βρω ένα απλό αντιβιοτικό.» Ο Ρουίζ είχε την ελπίδα ότι με τις συνεχείς διαδηλώσεις «τουλάχιστον θα πάμε σε εκλογές».
Στο Πουέρτο Ορντάζ, στην ανατολική Βενεζουέλα που κάποτε ήταν προπύργιο της κυβερνητικής στήριξης, διαδηλωτές μπλόκαραν αρκετές από τις λεωφόρους της πόλης.

Demonstrators run away from tear gas during clashes with riot police while rallying against Venezuela's President Nicolas Maduro's government in Caracas, Venezuela April 24, 2017. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Διαδηλωτές τρέχουν να ξεφύγουν από τα δακρυγόνα της αστυνομίας στη διάρκεια διαδήλωσης κατά του Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας . REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Όπως και τις προηγούμενες μέρες, οι χθεσινές διαδηλώσεις μέχρι νωρίς το απόγευμα ήταν ειρηνικές – μετά ξέσπασαν διάσπαρτες αψιμαχίες και άρχισαν οι πυροβολισμοί.
«Το πρωί φαίνονται ειρηνικοί, το απόγευμα γίνονται τρομοκράτες και το βράδυ ληστές και δολοφόνοι» είπε για την αντιπολίτευση ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ντιοσντάντο Καμπέλλο. «Τους το λέω καθαρά… ο Νικολάς δεν φεύγει».
Το πρόσφατο κύμα διαδηλώσεων έχουν καλύτερα δομημένους στόχους σε σχέση με τις προηγούμενες διαμαρτυρίες: ημερομηνία για εκλογές, απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατούμενων και επανίδρυση των συνταγματικών κανόνων, συμπεριλαμβανόμενου του χωρισμού των εξουσιών.
Αυτό το τελευταίο είναι κύριο θέμα καθώς τον περασμένο μήνα, το ανώτατο δικαστήριο για σύντομο διάστημα στέρησε από το κοινοβούλιο τις εξουσίες του. Η απόφαση αυτή έχει μερικώς ανατραπεί αλλά η αντιπολίτευση λέει ότι το δικαστικό σώμα πρέπει να αλλάξει από την στιγμή που έβαλε την πολιτική πάνω από το σύνταγμα.
Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγορεί τους αντιπάλους του ότι αποζητούν βίαιο πραξικόπημα με την συνενοχή των ΗΠΑ, ενώ η αντιπολίτευση λέει ότι ο πρόεδρος είναι δικτάτορας που καταστέλει ειρηνικές διαδηλώσεις.
Πάνω από 1.400 άτομα έχουν συλληφθεί τον τελευταίο μήνα, με 636 να παραμένουν στη φυλακή σύμφωνα με την τοπική ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα Penal Forum.
Μπροστά στην παγκόσμια κατακραυγή, ο Μαδούρο έχει ανακοινώσει ότι θα γίνουν σύντομα τοπικές πολιτειακές εκλογές – που ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις αρχές του 2016.
Αλλά ο Καμπέλλο είπε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαγορεύεται να πάρουν μέρος. Και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει την νωρίτερη διεξαγωγή των επόμενων προεδρικών εκλογών, που κανονικά πρέπει να γίνουν στα τέλη του 2018, όπως ζητά η αντιπολίτευση.
Η απαγόρευση στον Ενρίκε Καπρίλες, δύο φορές υποψήφιο για την προεδρία, να πάρει μέρος σε διεκδίκηση δημόσιου αξιώματος έχει δώσει νέα ώθηση στις διαδηλώσεις.

reuters/bbc/afp

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top