ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Για πραξικόπημα κατηγορείται ο Μαδούρο

Julio Borges (C), President of the National Assembly holds a teared copy of a sentence of the Venezuela's Supreme Court as he speaks during a news conference in Caracas, Venezuela March 30, 2017. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, που πρόσκειται στον πρόεδρο της χώρας, ανέλαβε το ίδιο τα καθήκοντα του κοινοβουλίου εκχωρώντας στον εαυτό του καθήκον σύνταξης των νόμων, δύο μέρες μετά την άρση της ασυλίας βουλευτών.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης αποκαλούν τον σοσιαλιστή προέδρο της χώρας «δικτάτορα».
Άμεση ήταν η διεθνής καταδίκη της ντε φάκτο κατάργησης της Εθνικής Συνέλευσης, όπου η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία από τα τέλη του 2015, εν μέσω της άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης που καταρράκωσε την δημοτικότητα του Μαδούρο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας για «πραξικόπημα», μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. «Στη Βενεζουέλα, ο Νίκολας Μαδούρο μόλις διέπραξε πραξικόπημα» δήλωσε ο Μπόρχες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μπροστά στο κοινοβούλιο, καλώντας ταυτόχρονα τις ένοπλες δυνάμεις να σπάσουν τη «σιωπή» τους μπροστά σε αυτήν την παραβίαση της συνταγματικής τάξης.

«Ο Νίκολας Μαδούρο δεν μπορεί να βρίσκεται πάνω από το Σύνταγμα», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι ο πρόεδρος «αφαίρεσε την εξουσία από τον λαό της Βενεζουέλας».

Βραζιλία, Αργεντινή, Μεξικό, Κολομβία, Χιλή, Γουατεμάλα και Παναμάς εξέφρασαν έντονες ανησυχίες ενώ το Περού απέσυρε τον απεσταλμένο του μετά την «ρήξη της δημοκρατίας» όπως την χαρακτήρισε. Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την κίνηση «σοβαρό πισωγύρισμα για την δημοκρατία στη Βενεζουέλα» ενώ η ΕΕ κάλεσε για «άμεση εκλογική διαδικασία».

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας από την νίκη της αντιπολίτευσης έχει ακυρώσει τις περισσότερες αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης. Αργά την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει το ίδιο το ρόλο της Εθνοσυνέλευσης εξουσιοδοτώντας τον Μαδούρο να δημουργήσει πετρελαϊκές μικτές εταιρίες χωρίς την προηγούμενη κοινοβουλευτική έγκριση που απαιτείται. «Οσο συνεχίζεται η κατάσταση περιφρόνησης στην Εθνοσυνέλευση, αυτό το συνταγματικό όργανο εγγυάται ότι οι κοινοβουλευτικές λειτουργίες θα ασκούνται από αυτό ή άλλο όργανο που θα επιλεγεί» λέει το δικαστήριο στην απόφασή του.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης συγκρούστηκαν με την αστυνομία την Πέμπτη έξω από το Δικαστήριο κατηγορώντας την κυβέρνηση Μαδούρο για «πραξικόπημα».

«Αυτό είναι δικτατορία και η Βενεζουέλα χρειάζεται διεθνή βοήθεια» είπε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, σκίζοντας την απόφαση των δικαστών και αποκαλώντας την «σκουπίδια από αυτούς που απήγαγαν το Σύνταγμα και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού της Βενεζουέλα…Η Εθνοσυνέλευση δεν αναγνωρίζει το Ανώτατο Δικαστήριο».

Η κυβέρνηση Μαδούρο αποκάλεσε την αντίδραση των κρατών της περιοχής «δεξιά περιφερειακή σύμπραξη» εναντίον της. «Απορρίπτουμε την αγενή στήριξη της κυβέρνησης του Περού προς τους βίαιους και εξτρεμιστικούς κόλπους στη Βενεζουέλα» είπε ο υπουργός εξωτερικών Ντέλσι Ροντρίγκες στο twitter.

Οι ηγέτες του συνασπισμού της Δημοκρατικής Ενότητας ανανέωσαν την απαίτηση να γίνουν νωρίτερα οι προεδρικές εκλογές και κατηγορούν τον Μαδούρο ότι αντιγράφει την κίνηση του περουβιανού ηγέτη Αλμπέρτο Φουτζιμόρι να κλείσει το Κογκρέσο το 1992.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από το Σάββατο, ωστόσο στο παρελθόν οι ογκώδεις διαδηλώσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Την περασμένη χρονιά η αντιπολίτευση πίεζε για δημοψήφισμα ανάκλησης του Μαδούρο και για νέα άμεση προεδρική εκλογή, αλλά το δικαστήριο όχι μόνο δεν ενέκρινε τις υπογραφές που είχαν συλλεχθεί, αλλά ανέβαλε και τοπικές εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για το 2016. Η θητεία του Μαδούρο λήγει τον Ιανουάριο του 2019.

«Αν η διεθνής κοινότητα μείνει σταθερή ζητώντας εκλογές, είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να γυρίσει» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Οι ξένες πετρελαϊκές εταιρίες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, με το φόβο ότι οι συμφωνίες επενδύσεων που παρακάμπτουν το Κογκρέσο μπορεί να θεωρηθούν άκυρες. Στην προσπάθειά της να βρει τους πόρους για να πληρώσει ομόλογα και να ανακάμψει την οικονομία, η Βενεζουέλα επεδίωξε να πουλήσει μερίδια σε πετρελαιοπηγές. Η κρατική PDVSA πρόσφερε στην Ρωσική Rosneft μερίδιο στην μικτή εταιρία Petropiar, σύμφωνα με το Reuters.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε σε όλες τις πετρελαϊκές εταιρίες ότι οποιαδήποτε στρατηγική συμμαχία (δεν πέρασε από το Κογκρέσο) θα είναι άκυρη» είπε την Πέμπτη ο Μπόρχες.

Ενώ κάποιοι επενδυτές μπορεί να θεωρήσουν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τους δίνει πράσινο φως για επένδυση, άλλοι είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για το ομιχλώδες νομικό πλαίσιο της χώρας.

πηγή reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top