ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο καθαίρεσε την γενική εισαγγελέα- Ξανά σε κατ’οίκον περιορισμό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λ. Λόπες

Venezouela_Lopez- Ortega

Σε κατ’οίκον περιορισμό τέθηκε εκ νέου στη Βενεζουέλα ο Λεοπόλδο Λόπες, ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τη σύζυγό του Λίλιαν Τιντόρι που είναι επίσης εξέχον στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Λόπες αποφυλακίστηκε το Σάββατο το βράδυ από την στρατιωτική φυλακή στην οποία τον είχαν μεταφέρει την Τρίτη. «Τον μετέφεραν στο σπίτι», έγραψε στο twitter η Τιντόρι.

Ο Λόπες, η πιο εμβληματική μορφή της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα είχε αποφυλακιστεί στις 8 Ιουλίου μετά από τρία χρόνια και πέντε μήνες ,για λόγους υγείας και είχε τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι του στο Καράκας. Ωστόσο, είχε μεταφερθεί ξανά σε στρατιωτική φυλακή από την οποία αφέθηκε ελεύθερος χθες το βράδυ για να τεθεί εκ νέου σε κατ’οίκον περιορισμό.

Χθες, η  νέα Συντακτική Συνέλευση της Βενεζουέλας, που διαθέτει απεριόριστες εξουσίες, καθαίρεσε την γενική εισαγγελέα Λουίσα Ορτέγα, που έχει μετατραπεί σε έναν από τους κύριους διαφωνούντες απέναντι στο πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Η κα. Ορτέγα θα αντικατασταθεί προσωρινά από τον «συνήγορο του λαού» (συνήγορο του πολίτη) Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ, ανακοίνωσε η Συντακτική Συνέλευση που αποφάσισε επίσης ότι η θητεία της θα έχει ανώτατη διάρκεια δύο ετών.

Η γενική εισαγγελέας είχε δηλώσει προηγουμένως στους δημοσιογράφους ότι μονάδες Μπολιβαριανής Εθνοφυλακής έχουν λάβει θέση γύρω από τα γραφεία της Γενικής Εισαγγελίας στο κέντρο του Καράκας και ότι την εμπόδισαν να εισέλθει στο κτίριο.

«Πρόκειται για δικτατορία!», είπε στους δημοσιογράφους . «Οχι μόνο συλλαμβάνουν αυθαίρετα ανθρώπους, αλλά τους δικάζουν τα στρατιωτικά δικαστήρια και τώρα εμποδίζουν τον γενικό εισαγγελέα να μπει στο γραφείο του».

Η Λουίσα Ορτέγα υποσχέθηκε να συνεχίσει «να αγωνίζεται για την ελευθερία και τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα».

Κατήγγειλε διάρρηξη της συνταγματικής τάξης στην ψηφοφορία για την εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης, η οποία διαθέτει υπερεξουσίες. Η γενική εισαγγελία ζήτησε χθες την ακύρωση της εναρκτήριας  συνεδρίασης της Συντακτικής.

Νωρίτερα, οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας είχαν περικυκλώσει το γραφείο της γενικής εισαγγελέως της χώρα.

Η  Λουίσα Ορτέγκα είχε ζητήσει από τοπικό δικαστήριο να σταματήσει την ορκωμοσία του νέου νομοθετικού σώματος που αποτελείται από 545 μέλη επικαλούμενη καταγγελίες ότι η κυβέρνηση νόθευσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που το δημιούργησε.

Το νέο σώμα δεν έχει κανένα όριο στις εξουσίες του. Μπορεί να επανασυντάξει το σύνταγμα, να αναδιοργανώσει κρατικούς θεσμούς και να επιτρέψει στον πρόεδρο Μαδούρο να κυβερνήσει με διάταγμα. Μέλη της νέας Εθνοσυνέλευσης έχουν δηλώσει ότι θα απολύσουν την Ορτέγκα στην πρώτη ευκαιρία. Χρειάστηκαν μόνο 24 ώρες για να προχωρήσουν στην πρώτη πράξη.

Η Ορτέγκα στο Twitter ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να καταγγείλει την αυθαίρετη πράξη των δυνάμεων ασφαλείας να μπλοκάρουν την είσοδο στα γραφεία της.
Από την αρχή των διαδηλώσεων τον Απρίλιο η Ορτέγκα έχει γίνει κύριος αντίπαλος του Μαδούρο από μέσα από το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, κατηγορώντας τον πρόεδρο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top