ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών

Opposition supporters rally against President Nicolas Maduro in Caracas, Venezuela, May 10, 2017. REUTERS/Marco Bello

Πρωτόγνωρες σκηνές εκτυλίχθηκαν στο Καράκας όταν νεαροί Βενεζουελάνοι εκτόξευσαν δοχεία και μπουκάλια με περιττώματα σε στρατιώτες που τους έριχναν δακρυγόνα για να εμποδίσουν την πορεία της Τετάρτης, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων κατά του σοσιαλιστή προέδρου Μαδούρο.

Opposition supporters use a giant sling shot to throw a

Οι διαδηλωτές χρησιμοποιώντας γιγάντιες σφεντόνες ρίχνουν «Poopootovs», μπουκάλια γεμάτα με περιττώματα, κατά των δυνάμεων ασφαλείας . REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν πέτρες και βόμβες «Poopootov»-σε μια παραλλαγή της βόμβας μολότοφ που είναι μπουκάλια με περιττώματα- που πέταξαν όταν η Εθνοφρουρά εμπόδισε την πορεία τους ρίχνοντας δακρυγόνα και αντλίες νερού κατά του πλήθους.
«Δεν έχουμε εκρηκτικά. Είναι ο τρόπος μας να πούμε «Αντε χάσου, Μαδούρο, είσαι άχρηστος!» είπε στο reuters νεαρός που ζήτησε να μείνει ανώνυμος.
Το γραφείο εισαγγελίας είπε ότι ο 27χρονος Μιγκέλ Καστίγιο σκοτώθηκε στη διάρκεια των διαδηλώσεων της Τετάρτης στο Καράκας, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Στην πόλη Μερίδα έχασε τη ζωή του ο 32χρονος Αντερσον Ντουγκάρτε, που είχε τραυματιστεί σε διαδήλωση.

Opposition supporters clash with riot security forces while rallying against President Nicolas Maduro in Caracas, Venezuela, May 10, 2017. REUTERS/Marco Bello

 REUTERS/Marco Bello

Opposition supporters clash with riot security forces while rallying against President Nicolas Maduro in Caracas, Venezuela, May 10, 2017. REUTERS/Christian Veron

 REUTERS/Christian Veron

Τουλάχιστον 39 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των διαμαρτυριών που άρχισαν τον Απρίλιο. Τα θύματα ανήκουν σε όλες τις πλευρές: διαδηλωτές, κυβερνητικοί, αθώοι περαστικοί και δυνάμεις ασφαλείας. Εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί.
Η αντιπολίτευση λέει ότι οι αρχές αρνούνται μια λύση στην κρίση, ματαιώνοντας δημοψήφισμα, καθυστερώντας τοπικές εκλογές και άρνηση της μεταφοράς των προεδρικών εκλογών σε νωρίτερη ημερομηνία. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να διατηρήσει την καθημερινή έντονη παρουσία στις διαδηλώσεις.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι με την ρίψη περιττωμάτων παραβίασε τις διεθνείς συμφωνίες για την χρήση βιολογικών και χημικών όπλων.
Ο Μαδούρο προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σώμα με εξουσία αλλαγής του συντάγματος και αναδιανομής των δημόσιων εξουσιών. Οι αντίπαλοί του απορρίπτουν την διαδικασία σαν μια προσπάθεια παραμονής στην εξουσία.
«Εχουν κλείσει όλες τις πόρτες της δημοκρατίας, τους προειδοποιήσαμε πόσο επικίνδυνο είναι για την χώρα μας» λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες.

Venezuela opposition leader and Governor of Miranda state Henrique Capriles (C) reacts as he is affected by tear gas while rallying against Venezuela's President Nicolas Maduro in Caracas, Venezuela, May 10, 2017. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Ο Ενρίκε Καπρίλες,  ηγέτης της αντιπολίτευσης και κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, στη διάρκεια της διαδήλωσης κατά του Μαδούρο στις 10 Μαΐου 2017 . REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Οι υποστηρικτές της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Καράκας, χορεύοντας σάλσα με φωτογραφίες του Ούγκο Τσάβες στα χέρια. «Είμαι εδώ για να στηρίξω την διαδικασία, που δίνει ευκαιρίες για την επίλυσης της κρίσης» λέει ο αγρότης Ιλιάν Λεόν. «Είμαστε πιστοί στην κληρονομιά του Τσάβες».
Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Penal Forum λέει ότι έχουν συλληφθεί 1,991 άτομα από την 1η Απριλίου και 653 από αυτούς είναι φυλακισμένοι. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται γιατί η κυβέρνηση έχει περάσει 250 από τους κρατούμενους μέσα από τα στρατιωτικά δικαστήρια.
Ο Μαδούρο φαίνεται να ελπίζει ότι η αντιπολίτευση θα χάσει την ορμή της για τις διαμαρτυρίες και ποντάρει στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου για να βοηθήσει να απαλύνει τις επιπτώσεις των 4 χρόνων ύφεσης.
Χρησιμοποιούν σαν επιχείρημα τον βανδαλισμό που προκαλούν θερμόαιμοι διαδηλωτές που καίνε σκουπίδια στους δρόμους και σπάνε τις βιτρίνες μικρών καταστημάτων για να αποδείξουν ότι το κίνημα έχει την πρόθεση της βίας.
Οι διαμαρτυρίες μέχρι τώρα δεν έχουν πετύχει να κερδίσουν την στήριξη των πιο φτωχών, παραδοσιακά Τσαβικών τομέων της Βενεζουέλας. Αλλά όλο και μεγαλύτερο φάσμα κοινωνίας φαίνεται να παίρνει μέρος στις τελευταίες πορείες όπου συμμετέχουν συχνά εκατοντάδες χιλιάδες.
Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών επί Τσάβες έχει διαφωνήσει με την κυβέρνηση Μαδούρο παρόλο που διατέλεσε υπουργός εσωτερικών. Προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η βία στη χώρα είναι εκτός ελέγχου. «Αυτό που γίνεται μπορεί να είναι η αφετηρία για μια τεράστια ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στους Βενεζουελάνους. Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν επιθυμεί» είπε στο Reuters.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top