ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Νοθεία στις εκλογές

venezuela-vote3

Μόνο 3,7 εκατομμύρια είχαν ψηφίσει μέχρι τις 5.30 μμ στις αμφιλεγόμενες εκλογές για την Συντακτική Συνέλευση την Κυριακή, μεταδίδει το Reuters που έλεγξε τα εσωτερικά στοιχεία του εκλογικού συμβουλίου, δημιουργώντας αμφιβολίες για το τελικό νούμερο των 8,1 εκατομμυρίων ψήφων που ανακοίνωσαν οι αρχές.
Η εκλογή του νομοθετικού υπερσώματος θεωρείται από την αντιπολίτευση παράνομη και στοχεύει στο να δώσει στην κυβέρνηση Μαδούρο την εξουσία να αναθεωρήσει το σύνταγμα και να παρακάμψει το κογκρέσο το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Θυμίζουμε ότι η αντιπολίτευση νωρίτερα τον Ιούλιο είχε κάνει άτυπο δημοψήφισμα στο οποίο πήραν μέρος πάνω από 7,5 εκατομμύρια.
Τα έγγραφα που επικαλείται το Reuters αναλύουν τα στοιχεία των 14.515 εκλογικών κέντρων και δείχνουν ότι μέχρι τις 5.30 μμ είχαν ψηφίσει 3.720.465.
«Αν και είναι δυνατό να υπήρξε συρροή προς το τέλος της μέρας, και το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει προσπαθήσει να το κάνει αυτό στο παρελθόν, ο διπλασιασμός των ψήφων την τελευταία μιάμιση ώρα είναι άνευ προηγουμένου» λέει η Τζένιφερ Μακόι πολιτική επιστήμονας που ήταν επικεφαλής σε πολλές αποστολής παρακολούθησης των εκλογών της Βενεζουέλας εκ μέρους του Carter Center, που έχει έδρα την Ατλάντα.
Το εκλογικό συμβούλιο είχε παρατείνει την ψηφοφορία μέχρι τις 7 μμ, αλλά κάποια κέντρα έμειναν ανοιχτά και πιο αργά. Οι αρχές της Βενεζουέλας δεν δέχτηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις του Reuters.
Οι αρχές πίεσαν τους δημόσιους υπάλληλους να συμμετέχουν στην ψηφοφορία, απειλώντας τους και με απόλυση. Κάποιοι εργαζόμενοι δέχθηκαν τηλεφωνήματα από προϊσταμένους και συναδέλφους για να πάνε να ψηφίσουν.
Εκλογικοί αναλυτές παρακολούθησαν την διαδικασία που βρήκαν ότι ήταν διάτρητη. «Για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβα αυτή την ευθύνη για την χώρα, δεν μπορώ να εγγυηθώ την συνέπεια και την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται» είπε ο Λουίς Ροντόν, ένας από τους πέντε διευθυντές του εκλογικού συμβουλίου σε δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η γενική εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα αμφισβήτησε επίσης τα νούμερα. «Είμαι απόλυτα σίγουρη ότι αυτά τα νούμερα δεν είναι σωστά» είπε την Δευτέρα. «Αυτά που ανακοίνωσαν είναι κοροϊδία του λαού».
Ηγέτες της αντιπολίτευσης, η οποία μποϋκοτάρισε την ψηφοφορία, μίλησαν για ξεκάθαρη νοθεία. Εκτιμούν ότι ψήφισαν περίπου 2,5 εκατομμύρια, ενώ η εταιρία Torino Capital ανεβάζει το νούμερο στα 3,6 εκατομμύρια με βάση τα exit polls. Η αντιπολίτευση διαμαρτύρεται από καιρό για το γεγονός ότι το εκλογικό συμβούλιο επιτρέπει αθέμιτη χρήση κρατικών πόρων υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος και έχει και στο παρελθόν αμφισβητήσει αποτελέσματα.
«Γνωρίζουμε πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές έχει χειραγωγηθεί» είπε στο Λονδίνο ο Αντόνιο Μουτζίκα, επικεφαλής της εταιρίας Smartmatic που παρήχε την ηλεκτρονική στήριξη στην ψηφοφορία.
Ο Μούτζικα είπε ότι η Smartmatic, που παρέχει τεχνολογία για εκλογές σε όλο τον κόσμο, μπόρεσε να εντοπίσει την υπερεκτιμημένη συμμετοχή που ανακοινώθηκε από τις αρχές εξαιτίας του αυτοματοποιημένου εκλογικου συστήματος.
«Εκτιμούμε ότι η διαφορά μεταξύ της πραγματικής συμμετοχής και αυτής που ανακοίνωσαν οι αρχές σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφους» είπε.
Αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση αν οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν αλλάζουν το αποτέλεσμα.

πηγή: reuters.com / theguardian.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top