ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ανακοινώνει «νέα εθνοσυνέλευση» – Η αντιπολίτευση καλεί σε επανάσταση

maduro-3

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την Δευτέρα την δημιουργία νέας εθνοσυνέλευσης με την εξουσία της αλλαγής του συντάγματος.

pro-maduro1

«Δεν επιθυμώ εμφύλιο» είπε στην συγκέντρωση οπαδών του για την Πρωτομαγιά στο Καράκας, την ίδια στιγμή που σε άλλα σημεία της πόλης οι δυνάμεις ασφαλείας έριχναν δακρυγόνα σε διαδηλωτές που πέταγαν πέτρες και βόμβες μολότοφ μετά την απαγόρευση συγκεντρώσεων της αντιπολίτευσης.

caracas2

caracas-10

Ο Μαδούρο ενεργοποίησε άρθρο στο σύνταγμα που δημιουργεί υπερ-όργανο γνωστό σαν «συνέλευση εκλογέων».

Το όργανο μπορεί να αποφασίσει την διάλυση δημόσιων υπηρεσιών και αρχών και να προκαλέσει γενικές εκλογές, απηχώντας μια προηγούμενη συνέλευση που είχε δημιουργήσει ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες το 1999 αμέσως μετά την ανάδειξή του στην εξουσία.

«Συγκαλώ την αρχική εξουσία εκλογέων για να επιτευχθεί η ειρήνη που χρειάζεται η χώρα, να νικηθεί το φασιστικό πραξικόπημα και να επιτραπεί στον κυρίαρχο λαό να επιβάλει την ειρήνη, αρμονία και πραγματικό εθνικό διάλογο» είπε ο Μαδούρο στους οπαδούς του.

Μόνο τα μισά, ή και λιγότερα, από τα 500 μέλη της συνέλευσης θα εκλεγούν και τα πολιτικά κόμματα δεν θα συμμετέχουν, είπε.

Οι αντίπαλοί του φοβούνται ότι ο Μαδούρο θα στελεχώσει την συνέλευση με οπαδούς του και θα χειραγωγήσει τις θέσεις εκλεγμένων δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε φιλοκυβερνητικούς εργαζόμενους και σωματεία.

Λένε ότι είναι άλλη μια προσπάθεια για να περιθωριοποιηθεί η σημερινή Εθνοσυνέλευση στην οποία πλειοψηφεί η αντιπολίτευση και δυνητικά να αποφευχθούν οι εκλογές. Η αντιπολίτευση απαιτεί γενικές εκλογές για να τερματιστεί η 18χρονη εξουσία των σοσιαλιστών.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Βενεζουέλας Χούλιο Μπόρχες κάλεσε χθες τους Βενεζουελανούς να επαναστατήσουν και να απορρίψουν το «πραξικόπημα» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Είναι μια απάτη για να παραπλανηθεί ο λαός της Βενεζουέλας με ένα μηχανισμό που δεν είναι τίποτα περισσότερο από πραξικόπημα» είπε ο Μπόρχες, καλώντας τον κόσμο να μπλοκάρει τους δρόμους την Τρίτη και να πάρουν μέρος σε άλλη μια πορεία την Τετάρτη.

Από τις αρχές του Απριλίου πάνω από 400 άτομα έχουν τραυματιστεί και εκατοντάδες συλληφθεί στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Ενώ ο Μαδούρο ισχυρίζεται ότι πρόκειται για πραξικόπημα με την στήριξη των ΗΠΑ, οι αντίπαλοί του λένε ότι έχει καταστρέψει την οικονομία και έχει γίνει τύραννος.

Εκτός από τις εκλογές η αντιπολίτευση ζητά και αυτονομία στην νομοθετική διαδικασία, ελευθερία στους πάνω από 100 φυλακισμένους ακτιβιστές και κανάλι ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό για να αντιμετωπιστεί η βαθιά οικονομική κρίση στη χώρα, όπου τρόφιμα και φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Μαδούρο είπε ότι διέταξε τους υπουργούς του να αναλύσουν πανεθνικό πάγωμα των τιμών. Ο έλεγχος των τιμών θεωρείται η βασική αιτία των ελλείψεων καθώς δεν δίνει στις επιχειρήσεις κίνητρο να παράγουν εν μέσω ακραίου πληθωρισμού.

Σε μια κίνηση που αποβλέπει, όπως λένε οι επικριτές του, στην εκτόνωση της λαϊκής οργής για τη δεινή κατάσταση της οικονομίας της Βενεζουέλας, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διέταξε να αυξηθεί από την Δευτέρα ο κατώτατος μισθός κατά 60%.

Πρόκειται για την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού τη φετινή χρονιά, που θα ευνοήσει τους εργαζομένους στο δημόσιο και τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Ωστόσο, μαζί με τα κουπόνια τροφίμων το μηνιαίο εισόδημα των χαμηλόμισθων (200.000 μπολιβάρ) ούτε τα 50 δολάρια το μήνα δεν θα πιάνει στη μαύρη αγορά, όπως μεταδίδει το BBC. Οι επικριτές του Μαδούρο μιλούν για κίνηση απελπισίας που θα γιγαντώσει ακόμη περισσότερο το τέρας του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός στη Βενεζουέλα είναι από τους υψηλότερους στον κόσμο και φέτος μπορεί να φθάσει το 720% σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top