ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Ο πρόεδρος Μαδούρο ανακοινώνει τη νέα εθνοσυνέλευση – Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

venezuela-3

Αντιμέτωπος με αυξανόμενες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο υπέγραψε την Τρίτη το διάταγμα για την δημιουργία «συνταγματικής εθνοσυνέλευσης» για την αναθεώρηση του συντάγματος του 1999 πριν τις περιφερειακές εκλογές τον Δεκέμβριο.

Venezuela's President Nicolas Maduro shows a document with the details of a

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο δείχνει σε φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές το έγγραφο με τις λεπτομέρειες της «συνταγματικής εθνοσυνέλευσης» για την αναθεώρηση του συντάγματος στις 23 Μαΐου 2017. REUTERS/Carlos Barria

55 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Απριλίου, καθώς ξεχείλισε ο θυμός για την οικονομική κρίση που στερεί από τους Βενεζουελάνους βασικά αγαθά.
Θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση αναζητά δημοκρατική λύση, ο επικεφαλής του φιλοκυβερνητικού εκλογικού συμβουλίου είπε ότι η ψηφοφορία για την αμφιλεγόμενη «συνταγματική εθνοσυνέλευση» θα γίνει τέλη Ιουλίου.
Οι περιφερειακές εκλογές για κυβερνήτες, που επρόκειτο να γίνουν το 2016, θα λάβουν χώρα στις 10 Δεκεμβρίου, είπε.
Η αντιπολίτευση αντιδρά έντονα, πεπεισμένη ότι οι κινήσεις αυτές είναι η μέθοδος που χρησιμοποιεί ο Μαδούρο για να αγκιστρωθεί στην εξουσία.
Οι αντίπαλοι του Μαδούρο φοβούνται ότι μια νέα συνταγματική εθνοσυνέλευση θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες ή να αποκλείσει κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας μελλοντικές εκλογές παρωδία.
«Η σημερινή απόφαση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ανακοίνωση που διαιρεί, αποπροσανατολίζει και συγχέει του Βενεζουελάνους» είπε ο πρόεδρος του Κογκρέσου Χούλιο Μπόρχες, ο συνασπισμός του οποίου πιέζει για πρόωρες εκλογές, ανθρωπιστική βοήθεια για να ανακουφιστεί ο κόσμος από τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και απελευθέρωση των φυλακισμένων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης.

venezuela-2
«Σήμερα μπαίνουμε σε ένα νέο στάδιο και αυτό σημαίνει περισσότερους αγώνες και δράση στους δρόμους» είπε ο Μπόρχες το βράδυ της Τρίτης.

venezuela-1
Οι συγκρούσεις και οι λεηλασίες ανεβάζουν τον κίνδυνο οι διαμαρτυρίες να βρεθούν εκτός ελέγχου, με δεδομένη την διαδεδομένη πείνα, τον θυμό κατά του Μαδούρο και την εύκολη πρόσβαση σε όπλα.
Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου επέκρινε το σχέδιο της σχεδιαζόμενης εθνοσυνέλευσης, λέγοντας ότι «δεν είναι η λύση για την κρίση» και κάλεσε τον Μαδούρο να «σκεφθεί προσεκτικά» για να αποφευχθεί αιματοχυσία.
Ο Μαδούρο ωστόσο φάνηκε ανεπηρέαστος και παρουσίασε την Τρίτη την «συνταγματική εθνοσυνέλευση» των 540 μελών ως τον τρόπο για να εκτονωθούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που κατά τον ίδιο είναι μέρος συνωμοσίας με την στήριξη των ΗΠΑ για να ανατραπεί ο «σοσιαλισμός του 21ου αιώνα».
«Ψήφους ή σφαίρες, τι θέλει ο κόσμος;» ρώτησε ο Μαδούρο το πλήθος των οπαδών του που είχαν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο Miraflores.

A supporters of Venezuela's President Nicolas Maduro holds banner with a picture of the Venezuelan Constitution of 1999 during a rally in support the reform of new reform of constitution in downtown Caracas, Venezuela May 23, 2017. REUTERS/Carlos Barria

Οπαδοί του προέδρου Μαδούρο κρατούν πλακάτ με φωτογραφία του συντάγματος του 1999 σε διαδήλωση υπέρ της αναθεώρησης του συντάγματος . REUTERS/Carlos Barria

«Ας πάμε σε εκλογές τώρα!» είπε πριν περιγράψει με λεπτομέρειες πώς η νέα εθνοσυνέλευση θα εκλεγεί εν μέρει από ψηφοφορίες σε δημοτικό επίπεδο και εν μέρει από διάφορες ομάδες, όπως εργάτες, αγρότες, φοιτητές και ιθαγενείς.
Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας προειδοποίησε ότι το σχέδιο του Μαδούρο για την εθνοσυνέλευση βάσης ενέχει τον κίνδυνο να βαθύνει η κρίση.
«Ο Μαδούρο και το εκλογικό συμβούλιο πιστεύουν ότι η χώρα και η αντιπολίτευση είναι κουτοί, ότι θα αρχίσουμε τους διαπληκτισμούς για τους κυβερνήτες, κι αυτοί θα γλυτώσουν με απάτη» είπε την Τρίτη ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μιγκέλ Πιζάρο.
Η αντιπολίτευση λεει ότι στις ομάδες που θα έχουν το δικαίωμα ψήφου στην εθνοσυνέλευση κυριαρχούν οι κυβερνητικοί σοσιαλιστές. Ισχυρίζονται ότι το νέο εκλογικό σύστηματα θα υπονομεύσει την δημοκρατική παράδοση της Βενεζουέλας της καθολικής ψηφοφορίας και άμεσης εκλογής με μυστική ψήφο, λέγοντας ότι η μέθοδος από αρχής κλίνει υπέρ της κυβέρνησης.
«Αυτό που ο Νίκολας Μαδούρο ανακοίνωσε δεν είναι τίποτα άλλο από συνέχιση του πραξικοπήματος κατά του συντάγματος» είπε ο Χούλιο Μπόρχες.
«Η Εθνοσυνέλευση αυτή καλεί του Βενεζουελάνους να συνεχίσουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες πρωί, μεσημέρι και βράδι σε όλες τις γωνιές της χώρας μέχρι να γίνει σεβαστό το σύνταγμα», είπε.
Θυμωμένοι με την οικονομική κρίση και την έλλειψη δημοκρατικών λύσεων, κάποιοι Βενεζουελάνοι ξεσπούν διαπομπεύοντας κυβερνητικούς εκπροσώπους και καταστρέφοντας αγάλματα του Ούγκο Τσάβες, που κυβέρνησε την Βενεζουέλα από το 1999 ως το 2013.
Στην πόλη Πουέρτο Ορντάζ, ο πρόεδρος μιας κρατικής εταιρίας έπεσε θύμα «απαγωγής», χτύπηθηκε και ξεγυμνώθηκε από διαδηλωτές, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Στην γειτονιά Ελ Παραΐσο του Καράκας, μασκοφόροι άνοιξαν πυρ σε πολυκατοικία και σταθμευμένα αυτοκίνητα, σαν αντίποινα για τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οπαδοί της αντιπολίτευσης.
Εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στα βίαια επεισόδια, περίπου 2.700 έχουν συλληφθεί, με 1.000 να είναι ακόμα φυλακισμένοι και 335 έχουν δικαστεί σε στρατιωτικά δικαστήρια, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι λεηλασίες είναι πιο συχνές, ενώ πολλοί Βενεζουελάνοι επιχούν μόνο με τα βασικά, με γιούκα ή καλαμποκάλευρο.
Στην συνήθως ήρεμη χερσόνησο Παραγουάνα, λεηλατήθηκε αποθήκη τροφίμων και έγιναν 17 συλλήψεις.
Την Κυριακή το πλήθος έβαλε φωτιά σε έναν άντρα που κατηγόρησαν ότι έκλεβε. Ο Μαδούρο είπε ότι έγινε στόχος γιατί ήταν υποστηρικτής της κυβέρνησης.

πληροφορίες από reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top