ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Πάνω από οκτώ ώρες στο σκοτάδι μεγάλο μέρος της χώρας

venez-blackout

Εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης σημειώθηκε την Πέμπτη στη Βενεζουέλα, πρόβλημα που η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα σε κρίση.

Τα φώτα άρχισαν να ξανανάβουν μετά από οκτώ ώρες στο σκοτάδι σε κάποια κτίρια στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το AFP.

Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης είναι συχνές στη Βενεζουέλα, της οποίας η οικονομία καταρρέει από το βάρος του υπεπληθωρισμού με χρόνιες ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και μαζική μετανάστευση 3 εκατομμυρίων πολιτών της.

Ο υπουργός Ηλεκτρικής Ενέργειας Λουίς Μότα Ντομίνγκες δήλωσε ότι η Βενεζουέλα υφίσταται «πόλεμο του ηλεκτρισμού» και ότι «αυτή τη φορά επιτέθηκαν στον υδροηλεκτρικό σταθμό του Γκουρί», τον μεγαλύτερο της χώρας, στον νότο, χωρίς ωστόσο να δώσει κάποια στοιχεία.

Οι επικριτές της κυβέρνησης προσάπτουν σε αυτήν την ευθύνη, κάνοντας λόγο για διαφθορά και αποεπένδυση που έχουν κάνει ανεπαρκές το δίκτυο, ενώ ο Μαδούρο ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα δημιουργούνται εσκεμμένα από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Πλήθος κόσμου πλημμύρισε στην κεντρική λεωφόρου του Καράκας. Πολλοί είπαν ότι έπρεπε να περπατήσουν αρκετή ώρα για να γυρίσουν στο σπίτι τους μιας και τα λιγοστά λεωφορεία ήταν γεμάτα και το μετρό της πόλης σταμάτησε να λειτουργεί.

«Ο υπεύθυνος γι’αυτό λέγεται Νικολάς Μαδούρο» λέει ο 44χρονος μηχανικός συστημάτων Πέντρο Φερνάντες στην Αλταμίρα του Καράκας, που πρέπει να περπατήσει μέχρι την άλλη μεριά της πόλης. «Είναι η κορυφή του παγόβουνου σε όλα αυτά που υποφέρουμε».

Σύμφωνα με τοπικά μέσα και χρήστες του Twitter, η διακοπή πλήττει την πρωτεύουσα και 15 από τις 23 περιφέρειες της χώρας. Δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης μίλησε για «εθνικό μπλακάουτ».

Ο Μότα Ντομίνγκες είπε πως περίμενε η λειτουργία του δικτύου να έχει αποκατασταθεί μέσα σε τρεις ώρες.

Μέσω Twitter, ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ για το πρόβλημα. «Ο πόλεμος της ηλεκτροδότησης που ανακοινώθηκε και διευθύνεται από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό εναντίον του λαού μας θα αποτύχει», διαβεβαίωσε.


Από την πλευρά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο κι έχει αναγνωριστεί από περίπου 50 χώρες απέδωσε την διακοπή στην κυβέρνηση του Μαδούρο, τον οποίο χαρακτηρίζει «άρπαγα» της εξουσίας.

«Πάνω από έξι ώρες χωρίς φως στο Καράκας, είναι ρεκόρ. Χάος, ανησυχία, αγανάκτηση. Αυτή η βλάβη μαρτυρά την αναποτελεσματικότητα του άρπαγα. Η αναγέννηση του δικτύου ηλεκτροδότησης και της χώρας περνά από το τέλος της αρπαγής», υποστήριξε ο Γκουαϊδό μέσω Twitter.

Η διακοπή άρχισε στις 16:50 τοπική ώρα (22:50 ώρα Ελλάδας) χθες Πέμπτη. Η ηλεκτροδότηση δεν είχε αποκατασταθεί στις 05:40 σήμερα, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του AFP.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/reuters.com/afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top