ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Πέμπτη μέρα χωρίς ηλεκτρικό

venez-6

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε σε νέα μαζική διαδήλωση καθώς το καταστροφικό blackout έχει αφήσει εκατομμύρια χωρίς ενέργεια για πέμπτη μέρα και οι ΗΠΑ λένε ότι αποσύρουν το υπόλοιπο διπλωματικό προσωπικό από το Καράκας.
Στο μεταξύ ο Νικολάς Μαδούρο κάλεσε τις λαϊκές ομάδες να αντικρούσουν αυτό που αποκαλεί επιθέσεις στο ενεργειακό πλέγμα της χώρας που ενθαρρύνουν οι ΗΠΑ. «Ήρθε η ώρα για ενεργή αντίσταση» είπε σε ομιλία του.
Ο Γκουαϊδό, σε ομιλία στην Εθνική Συνέλευση της οποίας είναι επικεφαλής, είπε «αύριο στις τρεις το απόγευμα ολόκληρη η Βενεζουέλα θα είναι στους δρόμους» για να διαδηλώσουν εναντίον του Μαδούρο.
Το Κοινοβούλιο δέχθηκε το αίτημα του Γκουαϊδό να κηρυχθεί «κατάσταση συναγερμού» για να μπορέσει να παραδοθεί η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια: 250 τόνοι βρίσκονται για ένα μήνα μπλοκαρισμένοι στα σύνορα της χώρας με την Κολομβία και την Βραζιλία.
Η αντιπολίτευση δεν έχει τρόπο ωστόσο να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ο Μαδούρο ελέγχει τον στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας, που δεν επιτρέπουν προς το παρόν την παράδοση της βοήθειας στη χώρα.
Ο Γκουαϊδό, που έχει αναγνωριστεί ως προσωρινός πρόεδρος σε πάνω από 50 χώρες, κάλεσε τον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας να «αποφύγουν να αποτρέψουν ή εμποδίσουν» τις διαδηλώσεις της Τρίτης.
Περιγράφοντας την κατάσταση ως «καταστροφή» είπε ότι το blackout έχει ήδη κοστίσει δεκάδες ζωές από την Πέμπτη.
Το ηλεκτρικό επανήλθε σε κάποιες περιοχές της χώρας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά η παροχή ήταν διακεκομμένη και συχνά διαρκούσε μόνο λίγες ώρες πριν διακοπεί ξανά.
Με την κατάσταση να επιδεινώνεται, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον αποσύρει το υπόλοιπο προσωπικό της πρεσβείας στο Καράκας. Ήδη από τις 24 Ιανουαρίου είχε αποσυρθεί το προσωπικό μη έκτακτης ανάγκης.
Ακόμα και η έκτακτη συνεδρίαση της Εθνικής Συνέλευσης ήταν θύμα του blackout, αφού διακόπηκε το ρεύμα μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την τραγωδία που περνά η χώρα μας» είπε ο Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος τον Ιανουάριο, προκαλώντας πάλη εξουσίας με τον Μαδούρο.
Επιχειρήσεις και σχολεία έμειναν κλειστά με εντολή του Μαδούρο από την αρχή του blackout. Η έλλειψη μαζικών συγκοινωνιών κάνει τις μετακινήσεις πολύ δύσκολες ακόμα και στην πρωτεύουσα.
Την Δευτέρα ο Μαδούρο επέκτεινε το κλείσιμο για άλλες 24 ώρες. Σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας ο Μαδούρο κάλεσε σε αντίσταση τις ομάδες γνωστές ως «κολλεκτίβες», που είναι κοινωνικές ομάδες εργαζομένων που η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι έχουν οπλιστεί από την κυβέρνηση και δρουν ως πολιτοφυλακή.
Οι επικριτές λένε ότι τέτοιες ομάδες βρίσκονται πίσω από τον θάνατο επτά ατόμων στις 23 Φεβρουαρίου όταν η αντιπολίτευση προσπάθησε μάταια να μεταφέρει μέσα στη χώρα τα τρόφιμα και φάρμακα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Μπάλα φωτιάς φώτισε τον σκοτεινό ουρανό στο νοτιοανατολικό Καράκας όταν σημειώθηκε μαζική έκρηξη στον ηλεκτρικό σταθμό Χάμπολτ, αυξάνοντας το χάος σε μια περιοχή όπου είχαν αναφερθεί λεηλασίες.
«Αισθάνθηκα σα να ήμουν σε ταινία τρόμου» είπε στο AFP η Καρολίνα Μολίνα, που είδε την έκρηξη από το παράθυρό της.
Ωστόσο η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού Corpoelec αρνήθηκε να σχολιάσει την έκρηξη.
Η φωτιά που ακολούθησε την έκρηξη εξακολουθούσε να σιγοκαίει το μεσημέρι.
Η κρίση αυτή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην στήριξη του στρατού προς τον Μαδούρο, σύμφωνα με την συμβουλευτική ομάδα Eurasia Group.
«Η αδυναμία της κυβέρνησης να λύσει την κρίση και η επακόλουθη επίδραση στις εξαγωγές πετρελαίου, μαζί με την προκλητική κοινωνική δυναμική, μπορεί να αρχίσει να στρέφει τους υπολογισμούς του στρατού σχετικά με την βιωσιμότητα του καθεστώτος του Μαδούρο» λέει η Eurasia Group.
Ο Μαδούρο έχει διατάξει τα νοσοκομεία, όπου οι ασθενείς υποφέρουν χωρίς κατάλληλη φροντίδα και όπου τουλάχιστον 15 άτομα πέθαναν εξαιτίας της έλλειψης αιμοδιάλυσης, έχουν την πρώτη προτεραιότητα. Κατηγορεί τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες για σαμποτάζ μέσω ηλεκτρομαγνητικής επίθεσης στο κύριο υδροηλεκτρικό σύμπλεγμα της χώρας στο Γκούρι, που παρέχει το 80 τα εκατό της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Οι επικριτές της κυβέρνησης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει καταφέρει να συντηρεί την ενεργειακή δομή της χώρας, με την Ομάδα της Λίμα να συμφωνεί και τον Γκουαϊδό να χαρακτηρίζει την εξήγηση του Μαδούρο ως χολυγουντιανό σενάριο.

afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top