ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Σε κυκλοφορία 100 εκατομμυρίων petro από τις 14 Ιανουαρίου

venezueal-bolivar

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο διέταξε την κυκλοφορία 100 εκατομμυρίων μονάδων του καινούργιου ψηφιακού νομίσματος «petro.»
Ενώ το νόμισμα της χώρας είναι ασθενέστερο από ποτέ, ο πρόεδρος Μαδούρο διέταξε την Παρασκευή την έκδοση του νέου κρυπτονομίσματος που λέει ότι θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα υποστηρίζεται από τους φυσικούς πόρους της χώρας. Πρόκειται να μπουν σε κυκλοφορία περίπου 100 εκατομμύρια petro που θα υποστηρίζονται από τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας.
«Διέταξα την κυκλοφορία 100 εκατομμυρίων petro με βάση τον βεβαιωμένο και νομιμοποιημένο πετρελαϊκό πλούτο της Βενεζουέλας» είπε σε τηλεοπτικο διάγγελμα.
Είπε ότι το petro θα βοηθήσει την χώρα να χτυπήσει την «τυραννία του δολαρίου» αναφερόμενος στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των συναλλαγών πετρελαίου γίνεται με το αμερικανικό νόμισμα.
Το καινούργιο petro θα βοηθήσει την κυβέρνηση να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθούν υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Η Ουάσιγκτον έχει βάλει σε μαύρη λίστα τον Μαδούρο και αρκετούς αξιωματούχους της χώρας, ενώ έχει απαγορευτεί η διαπραγμάτευση νέων κρατικών ομολόγων.
Η επίσημη κυκλοφορία του petro θα γίνει στις 14 Ιανουαρίου και θα είναι διαθέσιμο για πώληση μία εβδομάδα αργότερα, είπε.
Με το πετρέλαιο της χώρας να τιμάται στα 59,07$ το βαρέλι, τα νέα κρυπτονομίσματα θα έχουν συνολική αξία πάνω από 5,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος είπε ότι το petro θα είναι εγγυημένο από ένα από τα αρκετά πεδία της ονομαζόμενης ζώνης πετρελαίου του Ορινόκο, που είναι ένα τεράστιο απόθεμα στα ανατολικά της χώρας. Το πεδίο που θα προσφερθεί ως εγγυηση έχει αποδεδειγμένο απόθεμα 5 δισεκατομμυρίων βαρελιών.
Παρά την αισιοδοξία του, η κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος έχει συναντήσει την χλεύη τόσο των αντιπάλων του όσο και των επενδυτών.
Η αντιπολίτευση λέει ότι το σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει και δεν θα βοηθήσει τους απλούς Βενεζουελάνους που υποφέρουν από τον υψηλό πληθωρισμό και έλλειψη τροφίμων που προκαλούνται από την κυβερνητική κακοδιαχείριση της οικονομίας.
Κάποιοι οικονομικοί αναλυτές λένε ότι οι επενδυτές θα μείνουν στο παρασκήνιο, εξαιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Μαδούρο, η οποία τον περασμένο μήνα είχε αναγκαστεί σε αναδιάρθρωση ή επαναχρηματοδότηση του εξωτερικού χρέους.
Η Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Αλλά παρά την πρόσφατη δεκαετή ανάυπτυξη, η χώρα παραμένει σε βαθιά οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι κατασπαταλά τα κέρδη σε υπεργεναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα και παραμένει αδιάφορη στις εκκλήσεις για οδυνηρές μεταρρυθμίσεις.
Η επίσημη ισοτιμία του μπολιβάρ είναι 10 στο δολάριο, αλλά στη μαύρη αγορά το δολάριο αποδίδει 137.000 μπολιβάρ.

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top