ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Σε πανεθνική πορεία στο Καράκας καλεί ο Γκουαϊδό

venez-4

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε το Σάββατο μια πανεθνική πορεία μιλώντας σε χιλιάδες οπαδούς που συγκεντρώθηκαν διαμαρτυρόμενοι κατά της κυβέρνηση Μαδούρο.
Ο Γκουαϊδό είπε ότι θα ξεκινήσει μια περιοδεία σε όλη τη χώρα πριν ηγηθεί μιας πανεθνικής πορείας προς την πρωτεύουσα.

venez-3
«Μόλις ολοκληρώσουμε την περιοδεία, θα ανακοινώσουμε την ημέρα που όλοι μαζί θα έρθουμε στο Καράκας» είπε ο 35χρονος ηγέτης που πάνω από 50 χώρες έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο.
Το πλήθος απάντησε φωνάζοντας «Miraflores, Miraflores!» αναφερόμενο στο προεδρικό μέγαρο του Μαδούρο.
Ο Γκουαϊδό απείλησε να καλέσει εξωτερική επέμβαση «όταν έρθει η στιγμή» αναφέροντας ότι το σύνταγμα δίνει την εξουσία «χρήσης στρατιωτικής αποστολής της Βενεζουέλας στο εξωτερικό ή ξένων μέσα στη χώρα».
«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας την φράση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ τραμπ, που επανειλημμένα αρνείται να αποκλείσει στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα.
Ο Γκουαϊδό μίλησε ανεβασμένος στην καρότσα φορτηγού αφού οι δυνάμεις ασφαλείας απαγόρευσαν στην αντιπολίτευση να στήσει εξέδρα στο αρχικό σημείο που είχε προαναγγελθεί η συγκέντρωση και συνέλαβαν τρία άτομα.

venez-1
Περίπου 20 θωρακισμένα οχήματα καταστολής είχαν τοποθετηθεί στον δρόμο που οδηγεί στην κύρια λεωφόρο ανατολικά του Καράκας όπου επρόκειτο να γίνει η διαδήλωση της αντιπολίτευσης.
Ο Γκουαϊδό προσπαθεί να εκδιώξει τον Μαδούρο, του οποίου την επανεκλογή τον περασμένο Μάιο θεωρεί παράνομη, για να στήσει νέες κάλπες.

Οπαδοί του Μαδούρο διαδηλώνουν στις 9 Μαρτίου

Οπαδοί του Μαδούρο διαδηλώνουν στις 9 Μαρτίου

Από την πλευρά του ο Μαδούρο κάλεσε τους οπαδούς του να διαμαρτυρηθούν «εναντίον του ιμπεριαλισμού» σε μια πορεία για τα 4 χρόνια από τότε που οι ΗΠΑ ονόμασαν την Βενεζουέλα «απειλή» για την ασφάλειά τους και επέβαλαν κυρώσεις.
«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε αντι-ιμπεριαλιστές. Δεν θα παραδοθούμε ποτέ» έγραψε στο Twitter.
Η αυξανόμενη πολιτική πίεση έρχεται καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτρική ενέργεια μετά το τεράστιο μπλακάουτ που ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης. Μια ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι 15 ασθενείς με νεφροπάθειες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του blackout.
«Μιλάμε για το 95% των μονάδων αιμοδιάλυσης που έχουν παραλύσει και που ίσως σήμερα είναι 100%» είπε ο Φρανσίσκο Βαλενσια διευθυντής της ομάδας για τα δικαιώματα υγείας «Codevida» προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν 10.200 ασθενείς.
Ο Μαδούρο είπε στους οπαδούς του ότι σχεδόν το 70 τα εκατό της ενέργειας είχε αποκατασταθεί αλλά το μεσημέρι έγινε μια νέα κυβερνοεπίθεση «σε μια από τις γεννήτριες που δούλευε τέλεια και που αναίρεσε όλα όσα είχαμε πετύχει».
Αν και το Καράκας και οι πολιτείες Μιράντα και Βάργκας έχουν διακοπτόμενη ενέργεια, οι δυτικές πολιτείες Μπαρίνας, Ταχίρα και Ζουλία παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό.
Πρόκειται για μια από τις χειρότερες διακοπές ρεύματος που παρέλυσε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Ο υπουργός επικοινωνιών Χόρχε Ροντρίγκες την απέδωσε σε κυβερνοεπίθεση στο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου της κεντρικής γεννήτριας του υδροηλεκτρικού σταθμού Γκούρι, που εξυπηρετεί το 80% της χώρας. Οι επικριτές ωστόσο της κυβέρνησης αποδίδουν το εκτεταμένο blackout στην έλλειψη συντήρησης των υποδομών.
Τα νοσοκομεία ανέφεραν τρομερά προβλήματα και όσα είχαν γεννήτριες τις χρησιμοποιούσαν μόνο για επείγοντα περιστατικά. Πτήσεις ακυρώθηκαν αφήνοντας εκατοντάδες ταξιδιώτες αποκλεισμένους στα αεροδρόμια. Το μετρό του Καράκας, που μεταφέρει καθημερινά δύο εκατομμύρια ανθρώπους, έμεινε κλειστό.
«ΤΟ πρόβλημα είναι το φαγητό, αγόρασα κρέας και χάλασε. Πηγαίνει στην διαδήλωση γιατί χρειαζόμαστε αλλαγή. Έχουμε μπουχτίσει» λέει στο AFP ο 51χρονος Λουίς Αλβαρές, οδηγός φορτηγού.
Η Βενεζουέλα βρίσκεται πάνω από 4 χρόνια σε ύφεση με την φτώχεια να μεγαλώνει καθώς οι πολίτες αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων. Τα προβλήματα διογκώνονται από τον υπερπληθωρισμό που το ΔΝΤ λέει ότι μπορεί να φτάσει φέτος 10.000.000 τα εκατό.
2,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2015.
afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top