ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Σημάδια εκτόνωσης της κρίσης

maduro-2

Σημάδια εκτόνωσης της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε στη Βενεζουέλα, καθώς οι αρχές της χώρας ζήτησαν από το ανώτατο δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφαση με βάση την οποία ανέλαβε το ίδιο τα καθήκοντα του κοινοβουλίου και ήρε την ασυλία των μελών της Εθνοσυνέλευσης.
Αυτό συμφώνησαν οι κορυφαίοι θεσμοί της χώρας, σε συνάντηση στο πλαίσιο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας. Κατά τη διάρκειά του αποφασίστηκε «να ενθαρρύνουν το ανώτατο δικαστήριο να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του, προκειμένου να διατηρηθεί η θεσμική σταθερότητα και η ισορροπία των δυνάμεων», σύμφωνα με το σχετικό κείμενο της συμφωνίας, όπως αναφέρει το AFP.
Ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο είπε σε διάγγελμα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση τα μεσάνυχτα ότι η σύγκρουση μεταξύ του Ανωτάτου Δικαστηρίου και της Εθνοσυνέλευσης ξεπεράστηκε, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.
Πλαισιωμένος από στελέχη της κυβέρνησης, ανήγγειλε τον αντιπρόεδρό του Ταρέκ Αλ Αϊσάμι που είπε: «Καλούμε το Ανώτατο Συμβούλιο να επανεξετάσει τις αποφάσεις … για να διατηρηθεί η θεσμική σταθερότητα και η ισορροπία δυνάμεων».
Μετά την απόρριψη όλων σχεδόν των αποφάσεων της Εθνοσυνέλευσης από την στιγμή που η αντιπολίτευση κέρδισε την πλειοψηφία στο σώμα, το προσκείμενο στον Μαδούρο Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε την Τετάρτη αναλαμβάνει το ίδιο τον ρόλο της νομοθέτησης.
Η κίνηση αυτή προκάλεσε διεθνή καταδίκη και διαδηλώσεις στο Καράκας.
Σε μια σπάνια επίδειξη διαφωνίας, η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγκα, σύμμαχος του Μαδούρο, επέπληξε το δικαστήριο την Παρασκευή.
«Αποτελεί ρήξη στην συνταγματική τάξη» είπε σε ομιλία της στην κρατική τηλεόραση. «Είναι υποχρέωσή μου να εκφράσω στη χώρα τη βαθιά μου ανησυχία»
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, από τις ΗΠΑ, τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), την ΕΕ, τον ΟΗΕ και τις κύριες λατινοαμερικανικές χώρες. Ενάντια στην τάση αυτή, η Ρωσία κάλεσε τον κόσμο να αφήσει ήσυχη τη Βενεζουέλα.
Ο Μαδούρο κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι ηγείται της προσπάθειας ανατροπής του ως μέρος της γενικότερης επίθεσης κατά της αριστεράς στην Λατινική Αμερική.
Ο επικεφαλής του ΟΑΚ, τον οποίο η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θεωρεί πιόνι της Ουάσιγκτον, πιέζει για την αποβολή της χώρας από την περιφερειακή ένωση των 34 χωρών.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top