ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Στους πέντε οι νεκροί από τις διαδηλώσεις κατά Μαδούρο

venezouela

Ένας έφηβος 13 ετών και ένας άνδρας 36 ετών σκοτώθηκαν το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στο Μπαρκισιμέτο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν οι εισαγγελικές Αρχές.

Ο αριθμός των νεκρών από τις ταραχές ανέρχεται πλέον σε πέντε, αφού δύο νεαροί φοιτητές σκοτώθηκαν την περασμένη Πέμπτη και την περασμένη Τρίτη, αφού τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Η εισαγγελία, ανέφερε απλώς ότι τα δύο νέα θύματα «συμμετείχαν σε διαδηλώσεις», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις για τις συνθήκες θανάτου τους.

Ο Αλφόνσο Μαρκίνα, βουλευτής της αντιπολίτευσης, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «μόλις μου επιβεβαίωσαν τον θάνατο ενός εφήβου 14 ετών, του Μπραγιάν Πρινσιπάλ, ο οποίος τραυματίστηκε από σφαίρα στην κοιλιακή χώρα», στο Μπαρκισιμέτο. Κατηγόρησε ομάδες ένοπλων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση για τον θάνατο του εφήβου.

Αν και η αντιπολίτευση δεν είχε καλέσει σε κινητοποιήσεις την Τρίτη, σποραδικές διαδηλώσεις και αποκλεισμοί δρόμων καταγράφονται σε όλη τη χώρα.

71 άτομα συνελήφθησαν την Τρίτη σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Penal Forum. Συνολικά έχουν συλληφθεί 364 άτομα την περίοδο 4-12 Απριλίου, με 183 από αυτούς να είναι φυλακισμένοι, σύμφωνα με την οργάνωση.

Το βράδυ της Τρίτης μια ομάδα νεαρών συνελήφθη για ρίψη «αιχμηρών αντικειμένων» εναντίον του αυτοκινήτου του Μαδούρο, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με μάρτυρες οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες.

Στο twitter δημοσιεύτηκαν εικόνες και βίντεο με βανδαλισμούς σε δημόσια κτίρια και πετροβολισμούς κατά της αστυνομίας.

Πολλοί στην αντιπολίτευση ανησυχούν ότι οι εκτεταμένες διαμαρτυρίες δεν θα προκαλέσουν σύντομα δίκαιες εκλογές, αλλά θα αυξήσουν τις συγκρούσεις στην ήδη ταραγμένη χώρα.

Οι πολέμιοι της κυβέρνησης έχουν ξεσηκωθεί μετά την απόφαση στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για μια δεκαπενταετία σε βάρος ενός από τους ηγέτες τους, του Ενρίκε Καπρίλες, που είχε ηττηθεί από τον Μαδούρο στις προεδρικές εκλογές του 2013.

Η κατάσταση είχε ήδη ενταθεί τις προηγούμενες μέρες όταν το Ανώτατο Δικαστήριο, που πρόσκειται στον Μαδούρο, ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα τις εξουσίες του κοινοβουλίου, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή. Η απόφαση ακυρώθηκε 48 ώρες αργότερα.

Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις τη 19η Απριλίου. Σύμφωνα με τον Φρέντι Γκεβάρα, έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, θα πρόκειται για την «μητέρα όλων των διαδηλώσεων».Την ίδια ημέρα, εθνική εορτή, οι οπαδοί του Μαδούρο καλούν σε μια «μεγάλη κινητοποίηση» στο Καράκας.

Η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, όπου από το 1992 έχουν γίνει τρία αποτυχημένα στρατιωτικά πραξικοπήματα, κλιμακώνεται καθώς η χώρα σαρώνεται από μια οικονομική κρίση που χαρακτηρίζεται από ελλείψεις τροφίμων που αφορούν το 68% των βασικών προϊόντων και τον πληθωρισμό που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο (1.660%, κατά το ΔΝΤ).

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top