ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Συλλήψεις για συνωμοσία εναντίον του Μαδούρο – Εισβολή αστυνομικών στο σπίτι του Γκουαϊδό

maduro-guaido

H κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρία πρόσωπα τα οποία κατηγορεί ότι ενέχονται σε συνωμοσία με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών «αποκάλυψαν ένα νέο συνωμοτικό σχέδιο», μέρος της προσπάθειας να γίνει πραξικόπημα στη χώρα, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας, ο Νέστορ Ρεβερόλ, μέσω Twitter.
Ο Ρεβερόλ κατηγόρησε τον Χούλιο Μπόρχες, εξόριστο πολιτικό της αντιπολίτευσης, ότι ενέχεται στη συνωμοσία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, δύο πρώην αξιωματικοί του στρατού συνελήφθησαν διότι συνεργάζονταν με «μια ομάδα εκτελεστών που μπήκε (στη Βενεζουέλα) από την Κολομβία και σχεδίαζε να διαπράξει στοχευμένες δολοφονίες πολιτικών και στρατιωτικών ηγετών».
Ο ίδιος έκανε λόγο περί σύλληψης ενός συνταγματάρχη εν αποστρατεία που καταζητείτο για σχέδια επιθέσεων εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
Ο πρόεδρος Μαδούρο κατηγορεί την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε στην Κολομβία ότι εκπαιδεύει μισθοφόρους σε συνεργασία με τις ΗΠΑ για να εξαπολύσουν επιθέσεις στη Βενεζουέλα. Η Μπογοτά έχει διαψεύσει την κατηγορία αυτή.

Έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του καταγγέλλει ο Γκουαϊδό

Ο Χουάν Γκουαϊδό κατήγγειλε την Πέμπτη ότι έκαναν έφοδο στο σπίτι του οι δυνάμεις ασφαλείας και απείλησαν την οικογένειά του. Το γεγονός αύξησε τους φόβους για την ασφάλεια του 35χρονου ηγέτη της Εθνικής Συνέλευσης που αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος σε μια κίνηση ευθείας αμφισβήτησης της εξουσίας του Μαδούρο.
Η ομάδα ειδικών αποστολών της αστυνομίας FAES πήγε στο σπίτι του για να ανακρίνει την σύζυγό του Φαμπιάνα Ροζάλες, είπε ο Γκουαϊδό σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Καράκας.
«Η δικτατορία πιστεύει ότι θα μας εκφοβίσει» είπε.
Νωρίτερα το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως αρχηγό του κράτους.
Τα τελευταία χρόνια αρκετοί ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί στην προσπάθεια του Μαδούρο να καταστείλει τις αυξανόμενες αντιδράσεις στην Βενεζουέλα, όπου η αντίσταση έχει κλιμακωθεί μετά την αυτοανακήρυξη του Γκουαϊδό. Αν και δεν ήταν γνωστός στο ευρύ κοινό, έχει γίνει το τελευταίο διάστημα ο κύριος φορέας αντίστασης στον Μαδούρο, είτε στις διαδηλώσεις στους δρόμους είτε στα μέσα κοινωνικά δίκτυα.
Καθώς στερείται προβολής από τα κρατικά μέσα, ο Γκουαϊδό χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσελκύσει την στήριξη, αλλά ακόμα και αυτός ο δρόμος σιγά-σιγά αποκόβεται και υπάρχει μια ξεκάθαρη απαγόρευση για να μιλούν γι’αυτόν.
Η δραματική στροφή εναντίον του καθεστώτος Μαδούρο κορυφώθηκε γρήγορα, αλλά ήρθε μετά από εβδομάδες κρυφής διπλωματίας, όπως μια κρυφή συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Γκουαϊδό, που γρήγορα αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ ως πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Ο Ενρίκε Καπρίλες, πρώην υποψήφιος πρόεδρος και ηγέτης της αντιπολίτευσης, είπε ότι η αντιπολίτευση δεν γνώριζε ότι ο Γκουαϊδό θα αυτοανακηρυσσόταν πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου. «Η κίνηση εξέπληξε αρκετούς πολιτικούς, δεν το λέω επικριτικά» είπε ο Καπρίλες.
Ο Γκουαϊδό συγκεντρώνει διεθνή στήριξη προσπαθώντας να διατηρήσει σταθερή της πίεση των διαδηλωτών κατά του Μαδούρο και έχει κάνει κάλεσμα για μαζικές διαμαρτυρίες το Σάββατο.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, όπου κυριαρχούν οι πιστοί του καθεστώτος, έχει παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία και τον διέταξε να μην φύγει από την χώρα.
πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top