ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενεζουέλα: Συναυλίες κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια

guaido-maduro

Η πολιτική διελκυστίνδα στη Βενεζουέλα γίνεται την Παρασκευή μάχη μουσικής με αντιμαχόμενες συναυλίες ποπ από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση πριν την επίδειξη δύναμης για την είσοδο της βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα.
Το δράμα θα παιχθεί στις αντίθετες πλευρές της γέφυρας που ενώνει την Βενεζουέλα με την Κολομβία. Στην γέφυρα Τιεντίτας είναι η μία από τις διόδους που θέλει να χρησιμοποιήσει ο αυτοανακηρυχθείς προσωρινός πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό για να μεταφερθεί μέσα στη χώρα η ανθρωπιστική βοήθεια.
Η γέφυρα αυτή τη στιγμή είναι μπλοκαρισμένη από κοντέινερ που έχει τοποθετήσει ο στρατός με τον πρόεδρο Μαδούρο να αρνείται να επιτρέψει την είσοδο στη βοήθεια με το επιχείρημα ότι θα είναι το πρώτο βήμα σε μια ξένη εισβολή.
Η συναυλία αλληλεγγύης της αντιπολίτευσης οργανώνεται από τον Βρετανό εκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον με θέμα «Venezuela Aid Live» θα γίνει στην συνοριακή πόλη της Κολομβίας Κουκούτα.
Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 100 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές. Θα εμφανιστούν μεγάλα ονόματα του ισπανόφωνου κόσμου και έχουν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν οι πρόεδροι της Κολομβίας, Χιλής και Παραγουάης.
Η κυβέρνηση δεν έχει πει ποιος θα πάρει μέρος στη μεριά της γέφυρας που βρίσκεται στην Βενεζουέλα. Το σλόγκαν της συναυλίας είναι «Κάτω τα χέρια από την Βενεζουέλα».
«Να ξέρουν όλοι οι καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν στην Κολομβία ότι διαπράττουν έγκλημα. Υιοθετούν στρατιωτική επέμβαση», είπε ο Μαδούρο. Την Πέμπτη διέταξε να κλείσουν τα σύνορα της χώρας με την Βραζιλία, που αποτελούν μια πιθανή διαδρομή παράδοσης της βοήθειας στα πλαίσια της επίδειξης ισχύος με τον Γκουαϊδό στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Μαδούρο είπε ότι σκέφτεται να κλείσει και τα σύνορα με την Κολομβία.
Ο Γκουαϊδό πηγαίνει με κονβόι για να παραλάβει προσωπικά την αμερικανική βοήθεια που έχει αποθηκευτεί στα σύνορα με την Κολομβία, προκαλώντας τον στρατό του Μαδούρο να τον σταματήσει.
Αναγνωρισμένος ως προσωρινός πρόεδρος από περισσότερες από 50 χώρες, έφυγε από το Καράκας με κονβόι αυτοκινήτων για το ταξίδι των 900 χιλιομέτρων.
Ο τριαντάχρονος ηγέτης της Εθνικής Συνέλευσης αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου και θέλει να εκδιώξει τον Μαδούρο, να φτιάξει μεταβατική κυβέρνηση και να οργανώσει νέες εκλογές.
Η Μαρία Τερέζα Μπελάντρια, που είναι η εκπρόσωπος του Γκουαϊδό στην Βραζιλία, είπε ότι 100 τόνοι τροφίμων και φαρμάκων περιμένουν να φορτωθούν σε φορτηγά και να μεταφερθούν από την Μπόα Βίστα στην Πακαραϊμά στα σύνορα με την Βενεζουέλα.

 

AFP / Nicolas RAMALLO Χάρτης που δείχνει τα κύρια περάσματα στα σύνορα Βενεζουέλας - Κολομβίας και τα σημεία που θα γίνουν οι συναυλίες

AFP / Nicolas RAMALLO Χάρτης που δείχνει τα κύρια περάσματα στα σύνορα Βενεζουέλας – Κολομβίας και τα σημεία που θα γίνουν οι συναυλίες

Στο μεταξύ ο Μαδούρο, μιμούμενος τον Γκουαϊδό, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση είναι ικανή να φροντίσει τον λαό της, διέταξε να μοιραστούν χιλιάδες δέματα με τρόφιμα κατά μήκος των συνόρων με την Κολομβία.
Ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι φτάνουν άλλοι 7,5 τόνοι φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών από την Ρωσία.
Η προμήθεια τροφίμων και φαρμάκων στον πληθυσμό της χώρας που μαστίζεται από την κρίση έχει γίνει ζήτημα κλειδί στην μάχη εξουσίας μεταξύ Μαδούρο και Γκουαϊδό.
Ο Γκουαϊδό, που λέει ότι χωρίς την βοήθεια μπορεί να πεθάνουν 300.000 άτομα, λέει ότι στοχεύει να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο εθελοντές για να αρχίσουν να μεταφέρουν την βοήθεια στην χώρα το Σάββατο.
Δεν είναι καθαρό πώς σκοπεύει να το κάνει αν παραμείνουν τα κοντέινερ που φράσσουν την είσοδο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν σύνορα 2.200 χιλιομέτρων πασίγνωστα για τις «τρύπες» τους με τις διαδρομές των εμπόρων ναρκωτικών και λαθρεμπόρων.
Ο Γκουαϊδό είπε ότι τα σημεία που σχεδίαζαν να φέρουν μέσα την βοήθεια ήταν τα σύνορα με την Βραζιλία και την Κολομβία, το Κουρακάο και τα λιμάνια Πουέρτο Καμπέλο και Λα Γκουαϊρά.
Η αντιπολίτευση λέει ότι ομάδες εθελοντών θα απλωθούν για να φέρουν την βοήθεια μέσα από πολιτείες που συνορεύουν με την Κολομβία και την Βραζιλία και από την πόλη Φαλκόν στο Βορρά. Η κολομβιανή αστυνομία λέει ότι υπάρχουν περίπου 30 παράνομα περάσματα στην Βενεζουέλα.
Η αντιπρόεδρος του Μαδούρο Ντέλσι Ροντρίγκες είπε ότι η κυβέρνηση κλείνει τις διόδους από αέρος και θαλάσσης μεταξύ Κουρακάο και Βενεζουέλας.

afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top