ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βενιζέλος: Με την υπόθεση Novartis «η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα λασπώσει όσους την ενοχλούν»

venizelos

Η ανακίνηση της υπόθεσης της Novartis είναι ένα «εκ γενετής γελοίο σχέδιο» της κυβέρνησης να σπιλώσει πρόσωπα από τον μεσαίο χώρο λέει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «δεν έχει κανένα σεβασμό στους θεσμούς και δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει διάκριση των εξουσιών»

Στη συνέντευξη ερωτάται γιατί βρέθηκε και ο ίδιος στον κύκλο των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, από τη στιγμή που το όνομά του δεν περιλαμβάνεται στο έγγραφο του FBI, ούτε είχε κάποια σχετική αρμοδιότητα, ο κ. Βενιζέλος απαντά ότι «δεν έβαλαν μυαλό από την τύχη που είχαν προηγούμενες προσπάθειες τους.
» Εκαναν λοιπόν το λάθος να με προκαλέσουν τόσο βάρβαρα και ανόητα. Δεν πρόσεξαν ότι μια αναφορά που γίνεται σε επίσημο έντυπο της Novartis στο, ούτως ή άλλως αναρμόδιο, υπουργείο Οικονομικών αφορά το Μάιο του 2012 όταν δεν ήμουν πλέον υπουργός Οικονομικών! Δεν σκέφτηκαν ότι επί των ημερών μου ως υπουργού οικονομικών κουρεύτηκαν λόγω PSI τα ομόλογα των φαρμακευτικών εταιριών που έχασαν έτσι 2,8 δις, δηλαδή μια ολόκληρη ετήσια δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με δεδομένα 2014.
» Δεν είδαν ότι στο έγγραφο των αμερικανικών Αρχών δεν αναφέρονται καν τα ονόματα Πικραμμένος, Κουτρουμάνης και Βενιζέλος. Δεν διάβασαν τις συνεντεύξεις του κομβικού προσώπου, τότε επικεφαλής της Novartis, που λέει ότι δυο πρόσωπα δεν έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του, τους κκ Πικραμμένο και Βενιζέλο. Δεν μπόρεσαν να κατασκευάσουν καν μια ιστορία».
Για το πώς προέκυψε η ιστορία με τη Novartis, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το μνημόνιο, το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, «δεν συγκροτείται και δεν πείθει» γιατί «success story δεν υπάρχει».
Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση προσπάθησε να μετακινηθεί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όχι όμως για να διαμορφώσει συναίνεση, αλλά για να μεταφέρει στην αντιπολίτευση το πρόβλημα της διαφωνίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης θέλησε να δημιουργήσει, με όχημα τις αθλιότητες στην υπόθεση Novartis, εσωτερικό πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Παράλληλα δε να στοχεύσει στο μεσαίο χώρο πρόσωπα που δεν θα φλερτάρουν ποτέ με την ιδέα της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υποκατασταθούν οι ΑΝΕΛ. Το σχέδιο αυτό ήταν εκ γενετής γελοίο».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτάται για την πρόθεση της κυβέρνησης να διαπιστωθεί από τη Βουλή η παραγραφή των πράξεων που φέρεται να τελέσθηκαν από υπουργούς, ώστε η υπόθεση να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.
Απαντά ότι «αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν το τέλειο έγκλημα να συκοφαντήσουν, να πετάξουν τη λάσπη στον ανεμιστήρα και μετά να πουν ότι η Βουλή δεν εξετάζει τίποτα επί της ουσίας, δεν καλεί καν τους “προστατευόμενους” μάρτυρες γιατί έχει επέλθει παραγραφή, κάνουν μεγάλο λάθος.
» Δεν θα ξεφύγουν με υπεκφυγές. Δεν θα περάσει το λαθρεμπόριο λάσπης, υπάρχουν πάμπολλοι εθνικοί και διεθνείς νομικοί φραγμοί. Θα βγουν οι κουκούλες».
Για τους ως τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης και της Δικαιοσύνης στην υπόθεση Novartis εξηγεί ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σεβασμό στους θεσμούς και δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει διάκριση των εξουσιών».
Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση «εκθέτει συνεχώς εισαγγελικούς λειτουργούς που τους εμφανίζει ως παρακολούθημά της. Ο Πρωθυπουργός, διάφοροι υπουργοί και μαζί τους φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ, μήνες τώρα προαναγγέλουν το περιεχόμενο καταθέσεων που ανώνυμοι “προστατευόμενοι” μάρτυρες έδωσαν μόλις πριν λίγες εβδομάδες.
» Έρχεται στη Βουλή φάκελος με τις καταθέσεις μόνο τριών τέτοιων μαρτύρων που κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι άνευ αποδεικτικής αξίας χωρίς αλλά στοιχεία. Κανένα άλλο στοιχείο δεν υπάρχει στο φάκελο.
» Τα περιβόητα έγγραφα του FBI δεν λένε τίποτα απολύτως για πολιτικά πρόσωπα και ρητά αναγράφουν ότι απαγορεύεται να χρησιμοποιηθούν σε ποινική διαδικασία. Τα ονόματα επτά πολιτικών προσώπων αναγράφονται όχι επί της ουσίας, αλλά γιατί διαδικαστικά αυτό ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά – παρανόμως- για τη δημιουργία εντυπώσεων.
» Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισκέπτεται την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την ημέρα που πηγαίνει εκεί η δικογραφία. Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης “μελετούν” παρανόμως τη δικογραφία και παρεμβαίνουν σε εκκρεμή υπόθεση, αποφαινόμενοι επί της ουσίας, πριν ο φάκελος πάει καν στη ΒουλήΣτη δικογραφία δεν περιλαμβάνεται η εισαγγελική διάταξη για την απονομή του καθεστώτος του προστατευόμενου μάρτυρα ούτε η έγκριση του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα δόθηκε χωρίς να πληρούνται οι ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις του νόμου».
Τονίζει μάλιστα ότι «όλα αυτά θα απασχολήσουν αμέσως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top