ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βερολίνο: Πρώτα τα μέτρα, μετά το χρέος

Scheuble

Η Γερμανία επιθυμεί να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις πριν εξεταστεί το κατά πόσο η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, λέει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.
«Θέλουμε πρώτα να παρθούν τα συμφωνημένα μέτρα μεταρρυθμίσεων» είπε η εκπρόσωπος του υπουργείου σε συνέντευξη τύπου, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών μόλις κατέληξαν στη συμφωνία ότι η χώρα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και φόρους. Από τις πληροφορίες του Reuters δεν είναι σαφές εάν η εκπρόσωπος εννοούσε πως το ζήτημα του χρέους μπορεί να τεθεί επί τάπητος από το 2019 κι έπειτα, ή μόνο αφού νομοθετηθούν τα μέτρα.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει μέτρα αν οι εταίροι δεν εγκρίνουν μεσοπρόθεσμες ελαφρύνσεις για το χρέος ώστε να ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει ότι η Αθήνα πρέπει να νομοθετήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις που θα μειώσουν την ασφαλιστική δαπάνη κατά 1% του ΑΕΠ το 2019 και θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα κατά επιπλέον 1% του ΑΕΠ το 2020.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει δηλώσει ότι το θέμα του χρέους μπορεί να τεθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών αφού επιτευχθεί οριστική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα.
Οι αποστολές των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 24 Απριλίου, δηλαδή μετά την Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top