ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βουλή: Μάχη για το ν.σ για την ταυτότητα φύλου – Το μεσημέρι η κρίσιμη ψηφοφορία

vouli
Σε θρίλερ  μετατρέπεται για την κυβέρνηση η ψήφιση του  νομοσχεδίου σχετικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς με τα υφιστάμενα δεδομένα που δημιουργούν οι διαφωνίες του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ και όχι μόνο, συγκεντρώνεται πολύ δύσκολα η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το μεσημέρι.

Ήδη εκτός της ΝΔ, της ΧΑ, της Ενωσης Κεντρώων  και του ΚΚΕ 4 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και καποιοι από τους ΑΝΕΛ ήδη δήλωσαν ότι δεν θα ψηφήσουν το νσ ή άρθρα του. Προβλήματα, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει και η ΔΗΣΥ, αν και υπερψήφισε δια του εισηγητή της στην Επιτροπή και τα άρθρα τώρα αμφιταλαντεύεται ως προς το τι θα πράξει στην Ολομέλεια και στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα επικρατεί αναβρασμός.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργό ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου.«Καμιά παράδοση, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο, ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα. Καμιά».

Ο πρωθυπουργός πέταξε το γάντι στη ΝΔ ως προς το ποια θα είναι η στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «καθώς καλούμαστε να εγκρίνουμε, να απορρίψουμε, ή και να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, όπως αποφάσισε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης», θέλει να θυμίσει τους στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη: «Είστε υπέρ, ή κατά;Έστω απαντήστε μ’ ένα ναι, ή μ’ ένα όχι».

Για πλήρη απόσταση του «γενικόλογου ιεραποστολισμού», στον οποίο επιδίδεται εσχάτως ο πρωθυπουργός και των έργων του, που άπτονται της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι η νομοθετική της πρωτοβουλία είναι απολύτως αντίθετη με την σοβαρότητα με την οποία ο πρωθυπουργός μίλησε για αυτή. Ταυτοχρόνως, αντιπαρέβαλλε την πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΝΔ, για την νομική αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου απέναντι στην κυβερνητική «νομοθετική προχειρότητα» και κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει αυτή ώστε να υπάρξει ρύθμιση του θέματος.

Υπέρ της διασφάλισης και κατοχύρωσης «αυτονόητων ατομικών δικαιωμάτων», που δίνουν τη δυνατότητα σε μια ομάδα συμπολιτών μας να αποφύγουν την περιθωριοποίηση, τον στιγματισμό, την ταπείνωση και τον αποκλεισμό, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Υπεραμυνόμενος των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, κατά τη συζήτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, και απαντώντας σε όσους αντιδρούν, ο κ. Μαυρωτάς επισήμανε ότι «μεταξύ προόδου και συντήρησης είναι οι έννοιες του ανοικτού-εξωστρεφούς εναντίον του κλειστού-φοβικού και αυτή η διαχωριστική γραμμή διατρέχει οριζόντια όλους τους πολιτικούς χώρους».

Ακόμα, έκανε λόγο για «πολιτικούς που είναι προοδευτικοί μέχρι να χτυπήσει η καμπάνα», ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ξαφνικά αγάπησε τους φιλελεύθερους», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει φιλελευθερισμός α λα καρτ».

Τέλος, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι «η ελληνική οικογένεια δεν κινδυνεύει από το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια μιας μερίδας ανθρώπων» και πρόσθεσε ότι «τα θρησκευτικά δόγματα δεν μπορεί να είναι πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top