ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βούτσης για Προανακριτική: Η τακτική φυγής δεν βοηθάει στην αποκάλυψη της αλήθειας

proanakritiki novartis

«Δεν πρόκειται περί άτακτης φυγής, αλλά τακτικής φυγής, μέσω της αποφυγής για μία συζήτηση και εξέταση κατ’ αρχήν των αναφερομένων πολιτικών προσώπων, για τα οποία η Βουλή έχει αναλάβει κατά το Σύνταγμα την πρωτοβουλία» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σχολιάζοντας την αποχώρηση της ΝΔ από την προανακριτική επιτροπή.
Ο κ. Βούτσης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», είπε πως «αυτή η τακτική δυστυχώς δεν βοηθάει στην αποκάλυψη των όποιων πραγματικών πλευρών, που είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν, της αλήθειας, σε αυτή την ιστορία».
Ο πρόεδρος της Βουλής στάθηκε στο γεγονός ότι «η κοινή γνώμη είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη και όχι μόνο για τη Novartis, αλλά για όλα όσα δείχνουν το πώς έφτασε η χώρα εκεί που έφτασε».
Αναφερόμενος στους πολιτικούς, υπογράμμισε πως θα έπρεπε, με μεγαλύτερη ευαισθησία, «να βοηθούμε μέσα από τις συνταγματικές επιταγές και διαδικασίες, εν προκειμένω της προκαταρκτικής που έχει ξεκινήσει τις εργασίες της, να μην δυσκολεύουμε αυτές τις διαδικασίες».
Ο κ. Βούτσης επισήμανε πως «σε διαφορετική περίπτωση (εάν δεν βοηθούν οι πολιτικοί στη διαλεύκανση υποθέσεων), από τις κραυγές για σκευωρία σιγά-σιγά αναφύεται και μία προβληματική για μία μεθοδευμένη συγκάλυψη, την οποία δεν θα πρέπει ούτε εν συνόλω ούτε επί μέρους το πολιτικό σύστημα να πάρει πάνω του».

Καταγγελία και αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την Προανακριτική

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τρίτης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ζήτησαν να κληθούν οι 9 αναφερόμενοι στην δικογραφία (πλην Βενιζέλου που έχει ήδη παραστεί), ώστε να πουν την άποψή τους σχετικά με το αν η επιτροπή έχει αρμοδιότητα ή όχι!
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την κυβέρνηση και έσπευσαν να αποχωρήσουν, μέχρι η πλειοψηφία να αποφασίσει σχετικά με την αρμοδιότητα. «Είναι ξεκάθαρο για μιας ότι αυτό ολοκληρώνει την σκευωρία από πλευράς πλειοψηφίας», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης και προσέθεσε: «Είναι σαφές ότι εμείς οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουμε αρνηθήκαμε την περαιτέρω συμμετοχή μας και δηλώσαμε ότι θα επανέλθουμε αν τυχόν η επιτροπή αποφασίσει να εξετάσεις μάρτυρες και αποδεικτικά στοιχεία και προβεί στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης». Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο όταν παραπέμπει η δικαιοσύνη την δικογραφία στη Βουλή ήδη έχει λάβει θέση ποιος έχει την αρμοδιότητα.
Από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο Νίκος Παρασκευόπουλος μίλησε για προσχηματική αποχώρηση της αντιπολίτευσης, «επειδή η συζήτηση συνεχίζεται». Αυτό το οποίο είναι σαφές είναι ότι εάν πρώτα προχωρούσαμε στις αποδείξεις θα είχαμε όλο το θέμα ανάποδο», είπε και λίγο αργότερα έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει την δικογραφία πίσω στη Δικαιοσύνη. Κι αυτό διότι τόνισε με νόημα: «Διαλεύκανση φως και δίκαιο έχουμε μόνο αν η υπόθεση πάει στη δικαιοσύνη».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Παπαθεοδώρου σχολίασε ότι ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει η επιτροπή θα πρέπει να δούμε τα αδικήματα. «Δεν θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει η γνώμη των 10 για το αν έχουμε αρμοδιότητα. Η κυβέρνηση οδηγεί σε ευθανασία την επιτροπή μεσώ Θηβών. Δεν θα γίνουμε φόντο σε αυτό το φτηνό κόλπο», συμπλήρωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.
Τέλος, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης υπογράμμισε «αποχωρούμε γιατί δεν μπορούμε να γίνουμε μέλος αυτής της κωλυσιεργίας της καθυστέρησης της υπόθεσης».

Μαξίμου: Η ΝΔ το βάζει στα πόδια

«Η ΝΔ υπό το βάρος των καταιγιστικών αποκαλύψεων στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis το βάζει στα πόδια από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, αφού κατανοεί ότι η υπερασπιστική της γραμμή καταρρέει και ο κλοιός σφίγγει για όσους θέλει να προστατεύσει από τις συνέπειες του νόμου» αναφέρει η ανακοίνωση του Μαξίμου.

Κάνει λόγο για «προαναγγελθείσα και προμελετημένη αποχώρηση της ΝΔ και όσων την ακολούθησαν», η οποία είναι «κίνηση φτηνού αντιπερισπασμού με στόχο την πρόκληση εντυπώσεων και τη συγκάλυψη του πρωτοφανούς σκανδάλου».

«Η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης» προσθέτει.

«Ό,τι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος» καταλήγει.

ΝΔ: Όλοι έχουν αντιληφθεί την σκευωρία

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επιτίθεται στην κυβέρνηση, σημειώνοντας πως από την Προανακριτική δεν αποχώρησε μόνο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κάνει λόγο για «σκευωρία την οποία έχουν αντιληφθεί όλοι».

«Από το Μαξίμου και τον λαλίστατο κυβερνητικό εκπρόσωπο παραδόξως διέφυγε ότι από την Προανακριτική δεν αποχώρησαν μόνον η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, στελέχη των οποίων υποτίθεται ότι διώκονται, αλλά όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης» αναφέρει η Πειραιώς.

«Άραγε έχουν καμία εξήγηση γι αυτό ή ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί ότι όλοι πια έχουν καταλάβει τη σκευωρία που έστησαν;» διερωτώνται πηγές της ΝΔ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top