ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσε η Μέι

nerve gas

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι απομακρύνει 23 Ρώσους διπλωμάτες – στη μεγαλύτερη απέλαση από το τέλος του ψυχρού πολέμου – και ότι διακόπτει τις υψηλόβαθμες επαφές με το Κρεμλίνο εξαιτίας της επίθεσης με νευροπαραλυτικού παράγοντα στον πρώην κατάσκοπο και την κόρη του.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε σε βουλευτές ότι οι 23 διπλωμάτες, που ταυτοποιήθηκαν ως αδήλωτοι αξιωματούχοι πληροφοριών, έχουν μία βδομάδα για να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ανακοίνωσε επίσης ένα φάσμα οικονομικών και διπλωματικών μέτρων. Ακυρώθηκε επίσης πρόσκληση προς τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τη Βρετανία και η Μέι είπε ότι οι υπουργοί και η βασιλική οικογένεια δεν θα παραστούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στη Ρωσία φέτος το καλοκαίρι.
Είπε επίσης ότι η Βρετανία θα ενισχύσει τους ελέγχους για ρώσικο χρήμα ύποπτης προέλευσης και θα επιβάλει κυρώσεις για καταχρήσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Θα παγώσουμε κρατικούς πόρους της Ρωσίας όπου έχουμε αποδείξεις ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται για να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία Βρετανών πολιτών ή κατοίκων» είπε η Μέι χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Η Μέι ανακοίνωσε τα μέτρα όταν η Μόσχα αγνόησε το τελεσίγραφο για να δώσει εξηγήσεις μέχρι τα μεσάνυχτα για το πώς ο νευροπαραλυτικός παράγοντας που είχε αναπτυχθεί από την Σοβιετική Ένωση χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, οι οποίοι παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.
Η Βρετανή πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Μόσχα ότι αντέδρασε με «περιφρόνηση» στο αίτημα της Βρετανίας για εξηγήσεις και είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας ήταν «παράνομη χρήση βίας από το ρωσικό κράτος εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Είναι προσβολή στην απαγόρευση χρήσης χημικών όπλων» είπε η Μέι. «Και είναι προσβολή στο σύστημα που βασίζεται σε κανόνες από το οποίο και εμείς και οι διεθνείς μας εταίροι εξαρτώμαστε».
Ο Ρώσος πρέσβης στο Λονδίνο Αλεξάντερ Γιακοβένκο είπε ότι οι πράξεις της Βρετανίας είναι «απόλυτα απαράδεκτες» και «πρόκληση». Η Μόσχα αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Βρετανίας εκτός και αν έπαιρνε δείγματα από το δηλητήριο που συνέλεξαν οι ερευνητές.
Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε την Τετάρτη σε δημοσιογράφους ότι η Ρωσία «αρνείται η γλώσσα των τελεσιγράφων». Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει δώσει «αστήρικτες κατηγορίες που δεν βασίζονται σε καμιά απόδειξη». Είπε ότι η Ρωσία θα συνεργαστεί με τις έρευνες αλλά δεν βλέπει από την Βρετανία την ίδια διάθεση.
«Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και άλλες χώρες θα σκεφτούν πόσο σοβαρά είναι τα στοιχεία εναντίον της Ρωσίας», είπε.
Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η ουσία μπορεί να προέρχεται από άλλη πρώην σοβιετική χώρα, δείχνοντας την Ουκρανία. Ο βουλευτής Βλαντιμίρ Γκουτένεφ, μέλος της κρατικής επιτροπής για τον χημικό αφοπλισμό, είπε ότι η Ρωσία κατέστρεψε το απόθεμα από Novichok, που είναι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Σκριπάλ.
Η Βρετανία ζήτησε στήριξη από συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το γραφείο της Μέι είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ της είπε στην πρωθυπουργός ότι οι ΗΠΑ είναι «με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τέλους». Την Τετάρτη επίσης κάλεσε επείγουσα σύγκλιση του Σ.Α. του ΟΗΕ για να συζητηθεί η έρευνα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε την Τετάρτη ότι η επίθεση «πολύ πιθανόν» να είχε εμπνευστή τη Μόσχα και ανακοίνωσε ότι θα θέσει το θέμα στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη βδομάδα.
πηγή ap.com

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top