ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Γνωστός στις αρχές ασφαλείας ο δράστης της επίθεσης

theresa-may-house-commons

Αν και δεν αποκάλυψε την ταυτότητα του νεκρού δράστη, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μιλώντας στην Βουλή των Κοινοτήτων, είπε πως είχε γεννηθεί στη Βρετανία και ήταν γνωστός στις Αρχές, καθώς στο παρελθόν είχε εξετασθεί από την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας MI5.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο τρομοκράτης δεν απασχολούσε πλέον τις μυστικές υπηρεσίες και ήταν πια «εκτός της εικόνας πληροφοριών».

Η πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε πως οι αρχές εργάζονται με την υπόθεση ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε από ισλαμιστική τρομοκρατία» κι «έδρασε μόνος του», και οι εν εξελίξει έρευνες επικεντρώνονται στα κίνητρά του και τα πρόσωπα τα οποία συναναστρεφόταν. Χαρακτήρισε την επίθεση τρομοκρατική, εναντίον όλων των ελεύθερων ανθρώπων, και ευχαρίστησε τους φίλους της Βρετανίας σε όλο τον κόσμο για την συμπαράστασή τους.

Η κ. Μέι επισήμανε πάντως ότι, κατόπιν των συσκέψεων που είχε με τους υπεύθυνους των δυνάμεων ασφαλείας, αποφασίστηκε το επίπεδο τρομοκρατικού συναγερμού να μείνει αμετάβλητο στο σημερινό, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος περαιτέρω επιθέσεων.

Είπε ότι η αστυνομία εργάστηκε όλη τη νύχτα για να συγκεντρώσει στοιχεία για την επίθεση. Έγινε έρευνα σε έξι διευθύνσεις στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ και συνελήφθησαν οκτώ άτομα.

Είπε επίσης ότι η συνεχιζόμενη έρευνα την περιορίζει για το τι μπορεί να δηλώσει δημοσίως.
Μπορεί απλώς να αναφέρει τα βασικά γεγονότα: Ο δράστης οδήγησε το όχημά του πάνω σε πεζούς στην γέφυρα Ουεστμίνστερ. Οι τραυματίες περιλαμβάνουν 12 Βρετανούς, 2 Γάλλους, 2 Ρουμάνους, 4 Νοτιοκορεάτες, 1 Γερμανό, 1 Κινέζο, 1 Ιρλανδό, 1 Ιταλό, 1 Αμερικανό και 2 Ελληνες.

Μετά ο δράστης προσπάθησε να μπει στο κοινοβούλιο. Ο αστυνομικός Κιθ Πάλμερ σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών αυτή τη στιγμή δεν νοσηλεύεται κανένας Έλληνας, και οι δύο στους οποίος αναφέρθηκε η πρωθυπουργός είχαν πάει αυτοβούλως σε εξωτερικά ιατρεία είτε με αμυχές είτε λόγω σοκ.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top