ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία και ΕΕ κατέληξαν στους όρους της μεταβατικής περιόδου

brexit

Η Βρετανία και η ΕΕ κατέληξαν σε «μεγάλο μέρος» της συμφωνίας που θα οδηγήσει στην «τακτική απόσυρση» του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, μετά από την συνάντησή του με τον υπουργό Ντέιβιντ Ντέιβις, είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια μεταβατική περίοδο, και αποκάλεσε την ανακοίνωση «αποφασιστικό βήμα».
Η μεταβατική περίοδος θα ξεκινήσει από την ημερομηνία εξόδου στις 29 Μαρτίου 2019 και προορίζεται για να εξομαλύνει το δρόμο για την μελλοντική μόνιμη σχέση.
Ο κ. Μπαρνιέ είπε επίσης ότι υπάρχει συμφωνία για τα δικαιώματα των 4,5 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στην Βρετανία και τα 1,2 εκατ. Βρετανών που ζουν στην ΕΕ μετά το Brexit. Πρόσθεσε ωστόσο ότι απαιτείται επιπλέον δουλειά για σημαντικά ζητήματα, όπως τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας.
Τόσο η Βρετανία, όσο και η ΕΕ ελπίζουν ότι οι όροι της συμφωνίας για την μεταβατική περίοδο μπορούν να υπογραφούν κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Μπαρνιέ είπε ότι το νέο σχέδιο του νομικού κειμένου αποτελεί «αποφασιστικό βήμα» αλλά «δεν είναι το τέλος του δρόμου».
«Καταλήξαμε σε συμφωνία για την μεταβατική περίοδο» είπε σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες. «Η μετάβαση θα έχει περιορισμένη διάρκεια».
Από την πλευρά του ο κ. Ντέιβις είπε ότι η κίνηση δίνει επιπλέον βεβαιότητα σε επιχειρήσεις και συμφώνησε σε εγγυήσεις για τις ποσοστώσεις αλιείας στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.
Ανάμεσα στα θέματα που είχαν να διαπραγματευτούν οι δύο πλευρές για την μετάβαση ήταν τι ρόλο θα έχει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην Βρετανία, κατά πόσο θα μπορεί η χώρα να διαπραγματευτεί μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες με μη μέλη της ΕΕ όπως επίσης και τα μετά-brexit ζητήματα στο Γιβραλτάρ.
Έπειτα από συνάντησή του σήμερα με τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι έγγραψε στο Twitter: «Οι διαπραγματεύσεις του Brexit προχωρούν – η πρόοδος για τα ιρλανδικά θέματα παραμένει βασική προτεραιότητα και για τις δύο διαπραγματευτικές ομάδες και η αλληλεγγύη μας με τους Ευρωπαίους εταίρους μας παραμένει ισχυρή»
Οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι αν συμφωνηθεί η μεταβατική συμφωνία, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επικεντρωθούν στον τύπο των μόνιμων μελλοντικών σχέσεων Βρετανίας-ΕΕ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το φθινόπωρο για να μπορέσουν τα κράτη-μέλη και το βρετανικό κοινοβούλιο να την επικυρώσουν πριν το Brexit τον Μάρτιο του 2019.

bbc.com/reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top