ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία και ΗΠΑ κατηγορούν την Ρωσία για παγκόσμια κυβερνοεπίθεση

cyber-attack-russia

ΗΠΑ και Βρετανία προειδοποίησαν την Δευτέρα για κυβερνοεπίθεση που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση της Ρωσίας εναντίον διαδικτυακής υποδομής σε όλο τον κόσμο.

Το Κέντρο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας, το υπουργείο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και το FBI εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για την επίθεση, που λένε ότι άρχισε το 2015.Στόχος των κυβερνοπειρατών είναι δρομολογητές (ρούτερ) που συγκροτούν βασικό τμήμα της υποδομής του διαδικτύου, σε μια εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να εξαπολύσουν επιθέσεις.

«Όταν βλέπουμε κακόβουλη δραστηριότητα στο διαδίκτυο, είτε προέρχεται από το Κρεμλίνο είτε από άλλους κακόβουλους δράστες, θα την αποκρούσουμε» είπε ο Ρομπ Τζόις, ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για θέματα κυβερνοασφάλειας. Λίγο μετά την ανακοίνωση, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζόις παραιτείται από την θέση του στον Λευκό Οίκο και επιστρέφει στο πόστο του στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA).

Ο Κιάραν Μάρτιν, ο επικεφαλής του βρετανικού Κέντρου Εθνικής Κυβερνοασφάλειας, υποστήριξε ότι μπορεί να έχουν μπει στο στόχαστρο «εκατομμύρια μηχανήματα» για να χρησιμοποιηθούν «σε περιόδους εντάσεων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:
• Χάκερς υποστηριζόμενοι από την ρωσική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκαν «μεγάλο αριθμό» ρούτερ σε όλο τον κόσμο από το 2015.
• Η επίθεση επικεντρώθηκε σε κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, «κρίσιμη υποδομή» και παρόχους δικτύου. Η ανακοίνωση δεν κατονόμαζε τους στόχους συγκεκριμένα.
• Το FBI έχει «ισχυρή πεποίθηση» ότι οι χάκερς χρησιμοποιούν τα προσβεβλημένα δίκτυα για να κατασκοπεύσουν, να κλέψουν πνευματική ιδιοκτησία και «δυνητικά να θέσουν τα θεμέλια για μελλοντικές επιθετικές επιχειρήσεις».

Γιατί το ανακοινώνουν τώρα; Οι ΗΠΑ και Βρετανία είπαν ότι θέλουν να προειδοποιήσουν οργανώσεις που μπορεί να έχουν επηρεαστεί, να μπορέσουν να προστατευθούν και να τις καλέσουν να μοιραστούν πληροφορίες με τις αρχές για την καλύτερη κατανόηση της απειλής.

Η ανακοίνωση δεν σχετίζεται με την φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία που προκάλεσε το χτύπημα στη Συρία από τις δυτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τον Τζόις.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά προειδοποιήσεις κυβερνήσεων της Δύσης ότι η Μόσχα βρίσκεται πίσω από σειρά κυβερνοεπιθέσεων. Οι ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες χώρες κατηγόρησαν την Ρωσία τον Φεβρουάριο ότι κυκλοφόρησε τον ιό “NotPetya” που το 2017 προκάλεσε κατάρρευση σε τμήματα της υποδομής της Ουκρανίας και έπληξε υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρίες.

Το Κρεμλίνο δεν απάντησε στην ανακοίνωση. Ωστόσο η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι οι βρετανικές κατηγορίες για απειλή στην κυβερνοασφάλεια από την Μόσχα «είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της απερίσκεπτης, προκλητικής και αβάσιμης πολιτικής εναντίον της Ρωσίας».

Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας βρίσκονται ήδη σε πολύ κρίσιμο επίπεδο μετά την επίσημη κατηγορία για ευθύνη της Μόσχας στην δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

πληροφορίες dw.com/ reuters.com

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top