ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Μέλος «δικτύου» ο καμικάζι

A soldier and an armed policeman pass Big Ben in London, Britain May 24, 2017. REUTERS/Neil Hall

Πεπεισμένες ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων στο Μάντσεστερ ήταν μέλος ενός «δικτύου» είναι πλέον οι βρετανικές Αρχές, όπως προκύπτει από δηλώσεις του επικεφαλής της Αστυνομίας του Ευρύτερου Μάντσεστερ.

«Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως ερευνούμε ένα δίκτυο», δήλωσε ο διοικητής Ιάν Χόπκινς, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Έως τώρα έχουν τεθεί υπό κράτηση τέσσερα άτομα που πιστεύεται ότι συνδέονται με το χτύπημα, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.

Ένα από τα στοιχεία που προβληματίζουν τις βρετανικές Αρχές είναι η χρήση ενός ισχυρού αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού στην επίθεση στο Μάντσεστερ, κάτι που σημαίνει ότι το δίκτυο που στήριζε τον δράστη μπορεί να περιλαμβάνει παρασκευαστή βομβών.
Η Βρετανή υπουργός Εσωτερικών Amber Rudd είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Σαλμάν Αμπεντί κατά πάσα πιθανότητα δεν έδρασε μόνος.
Η Rudd είπε ότι 3.800 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στους δρόμους βρετανικών πόλεων, αναλαμβάνοντας καθήκοντα φύλαξης σε σημεία όπως το παλάτι του Μπάκιγχαμ και η Ντάουνινγκ Στριτ για να μπορέσουν οι αστυνομικοί να επικεντρωθούν στις έρευνες.
Ηδη διατάχθηκε η τοποθέτηση 984 στρατιωτών αρχικά στο Λονδίνο, και θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις. Η αλλαγή φρουράς στο παλάτι που συγκεντρώνει τουρίστες ακυρώθηκε γιατί απαιτεί παρουσία της αστυνομίας, και οι αρχές αποφάσισαν ότι δεν είναι δόκιμη χρήση των αστυνομικών δυνάμεων στο δεδομένο επίπεδο ασφαλείας, που έχει αυξηθεί σε «κρίσιμο».
Η Rudd επίσης επέκρινε Αμερικανούς αξιωματούχους για την διαρροή λεπτομερειών σχετικά με τις έρευνες στο Μάντσεστερ, πριν οι αρμόδιες αρχές ετοιμαστούν να ενημερώσουν το κοινό .
Τα θύματα του γεννημένου στην Βρετανία 22χρονου Αμπεντί περιλαμβάνουν ένα οχτάχρονο κορίτσι, αρκετές έφηβες, έναν 28χρονο και ένα ζευγάρι Πολωνών που περίμεναν τις κόρες τους.
Η αστυνομία του Μάντσεστερ γνωρίζει τώρα την ταυτότητα όλων των θυμάτων και έχει έρθει σε επαφή με τις οικογένειές τους. Ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν τα ονόματα των θυμάτων μετά τις ιατροδικαστικές εξετάσεις σε 4-5 μέρες. Η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό 64 ατόμων, από τους οποίους οι 20 είναι σε κρίσιμη κατάσταση λόγω τραυματισμού σε ζωτικά όργανα και μέλη, σύμφωνα με αξιωματούχο υγείας.
«Φαίνεται πιθανόν, ότι δεν έδρασε μόνος του» είπε η Rudd στο ραδιόφωνο του BBC. Είπε ακόμαωότι ο Αμπεντί ήταν γνωστός στις αρχές ασφαλείας πριν την επίθεση.
Το BBC ανέφερε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν ότι ο Αμπεντί ήταν μάλλον «βαποράκι» για την βόμβα που φτιάχτηκε από κάποιον άλλο, επειδή ο μηχανισμός ήταν πολύ εξελιγμένος για να τον έχει φτιάξει μόνος του.
Όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές που έχουν γίνει για πρόσφατη επιστροφή του Αμπεντί από την Λιβύη, η Rudd είπε ότι μπορεί τώρα να το επιβεβαιώσει. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ είπε ότι οι Βρετανοί ερευνητές είπαν στις γαλλικές αρχές ότι ο Αμπεντί πιθανά να είχε ταξιδέψει και στην Συρία.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top