ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για συμφωνία στήριξης της μειοψηφικής κυβέρνησης Μέι

may-johnson

Σε ανασχηματισμό κυβέρνησης προχώρησε την Κυριακή η Τερέζα Μέι, με ορισμένους πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι ίσως η Βρετανίδα πρωθυπουργός να μην έχει την δύναμη να προχωρήσει σε εκτεταμένες αλλαγές μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Τερέζα Μέι σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των Τόρις επανέφερε στην ανασχηματισμένη κυβέρνησή της τον υπέρμαχο του Brexit και ενδοκομματικό αντίπαλό της Μάικλ Γκόουβ. Η κ. Μέι είπε ότι στον ανασχηματισμό χρησιμοποίησε έμπειρους πολιτικούς από «όλο το Συντηρητικό Κόμμα» όταν ανακοίνωσε ότι διόρισε υπουργό Γεωργίας τον Γκόουβ, έμπειρο υπουργό ο οποίος είχε διαφωνήσει με τη Μέι όταν εκείνη ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Επίσης διόρισε τον πρώην υπουργό Εργασίας Ντέμιαν Γκριν στη θέση του πρώτου υπουργού -με καθήκοντα αντιπροέδρου. Σημειώνεται ότι ο Γκριν είναι στενός σύμμαχος της Μέι και ένθερμος υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Στη θέση τους παραμένουν τα περισσότερα υπουργικά στελέχη, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός Άμυνας Σερ Μάικλ Φάλον, ο υπουργός Επιχειρήσεων Κρεγκ Κλαρκ, η υπουργός Παιδείας Τζαστίν Γκρίνινγκ, ο υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ κ.ά.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Συντηρητικού Κόμματος με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας, (DUP) με σκοπό συμφωνία στήριξης της μειοψηφικής κυβέρνησης της Τερέζα Μέι, σε νομοθετικό επίπεδο.

H Νταόυνινγκ Στριτ είχε «βιαστεί» το Σάββατο να ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι Ιρλανδοί Προτεστάντες, ζητούν διαβεβαιώσεις από την Τερέζα Μέι για μια σειρά ζητήματα. Παρά τον ακραίο συντηρητισμό του σε κοινωνικά θέματα, όπως ο γάμος των ομοφυλοφίλων και το δικαίωμα στην έκτρωση, καθώς και τον ευρωσκεπτικισμό του, το DUP τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ένωση, υπέρ των ανοιχτών συνόρων με την Ιρλανδία, κατά της πολιτικής της λιτότητας και υπέρ της ενίσχυσης του Κοινωνικού Κράτους.

Η Τερέζα Μέι θα αναγκαστεί να κάνει σοβαρές παραχωρήσεις σε ένα κόμμα που, παρότι πήρε μόνο 300.000 ψήφους, με βάση το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα έχει κερδίσει 10 βουλευτικές έδρες.

Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, στέλεχος του Συντηρητικού κόμματος, υπογράμμισε την Κυριακή ότι η προσφυγή σε νέες εκλογές είναι μία από τις δύο εναλλακτικές, αν και δεν υπάρχει διάθεση για νέα προσφυγή στις κάλπες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top