ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Το Brexit στο επίκεντρο του προγραμματικού «λόγου της Βασίλισσας»

elizabeth-charles2

Αναγνώστηκε από την βασίλισσα Ελισάβετ στη Βουλή των Λόρδων το κυβερνητικό πρόγραμμα της Τερέζα Μέι. Από τα συνολικά 27 νομοσχέδια τα οποία περιλαμβάνονταν στο «Λόγο της Βασίλισσας» τα οκτώ αφορούσαν τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή εγχώρια συναίνεση γύρω από το Brexit και τη δημιουργία μίας «βαθιάς και ειδικής» μελλοντικής σχέσης με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μαζί με το αποκαλούμενο «Μεγάλο Ανακλητικό νομοσχέδιο», το οποίο θα μετατρέψει σε εγχώρια νομοθεσία το σύνολο των ευρωπαϊκών νόμων που ισχύουν σήμερα στη Βρετανία ώστε στη συνέχεια να αποφασιστεί ποιοι από αυτούς τους νόμους θα διατηρηθούν, θα αλλαχθούν ή θα καταργηθούν, η κα Μέι προαναγγέλλει μία σειρά άλλων νομοσχεδίων.

Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι τα νομοσχέδια για την τελωνειακή πολιτική και την πολιτική εμπορίου μετά από το Brexit. Τα νομοσχέδια αυτά αναμένεται να συναντήσουν την αντίσταση της αντιπολίτευσης, καθώς τα περισσότερα κόμματα φαίνεται να επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας τουλάχιστον στην τελωνειακή ένωση.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης τη δέσμευση διεξαγωγής δημόσιας έρευνας για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Grenfell Tower και τη θέσπιση ανεξάρτητου οργάνου για τη στήριξη θυμάτων ανάλογων τραγωδιών.

Επίσης προαναγγέλθηκε η σύσταση νέας επιτροπής για την πάταξη του εξτρεμισμού «τόσο στην κοινωνία όσο και στο διαδίκτυο».

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η βασίλισσα Ελισάβετ δεν ανέφερε τον Ντόναλντ Τραμπ μεταξύ των ηγετών κρατών που θα υποδεχθεί στη Βρετανία κατά τη διετή περίοδο που καλύπτει το φετινό κυβερνητικό πρόγραμμα. Η παράλειψη αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του «Guardian» ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαμηνύσει στην Πρωθυπουργό Μέι πως δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία εάν πρόκειται να γίνει δεκτός με εκτεταμένες διαμαρτυρίες από τους πολίτες.

Από εκεί και πέρα αρκετές αμφιλεγόμενες πολιτικές που περιλαμβάνονταν στο προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών παραλείφθηκαν από το Λόγο της Βασίλισσας. Μεταξύ αυτών η ίδρυση περισσότερων «σχολείων γραμματικής», δηλαδή γυμνασίων με αυστηρότερα κριτήρια εισδοχής μαθητών που η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ενισχύουν τις κοινωνικές διακρίσεις και η άρση απαγόρευσης του κυνηγιού αλεπούς.

Η ψηφοφορία επί των κυβερνητικών προτάσεων θα διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου. Η κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα επισήμως την κρίσιμη στήριξη των δέκα βουλευτών του κόμματος DUP. Οι συνομιλίες μεταξύ του Συντηρητικού Κόμματος και του ενωτικού βορειοϊρλανδικού κόμματος συνεχίζονται.

Η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να προτείνει τροπολογίες επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων, κάτι που περιπλέκει τη διαδικασία εξασφάλισης κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση για το πρόγραμμά της.

πηγή: skai.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top