ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Υπερψηφίστηκε η παράταση του Brexit μέχρι 30 Ιουνίου

uk-parliament

Υπερψηφίστηκε από το βρετανικό Κοινοβούλιο με 412 ψήφους υπέρ (202 κατά) η τροπολογία της κυβέρνησης για παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου, με οποιαδήποτε παράταση πέραν του σημείου αυτού να σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.
Εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι δήλωσε μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ότι «το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε συλλογικά, να διπλασιάσει τις ενέργειες του ώστε να εξασφαλιστεί η στήριξη σε μία συμφωνία και να ικανοποιηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να φύγουμε, δηλαδή, από την Ε.Ε.»
O ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε με τη σειρά του, ότι η Τερέζα Μέι πρέπει να αποδεχθεί ότι η συμφωνία της δεν είναι πλέον βιώσιμη και ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.
Ο Κόρμπιν πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί η κοινοβουλευτική στήριξη για την φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση των Εργατικών, ενώ επανέλαβε την θέση του για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε ως μία ρεαλιστική λύση στο αδιέξοδο του Brexit. Βέβαια, το κόμμα του δεν ψήφισε την σχετική τροπολογία.
Πριν από την κεντρική ψηφοφορία, καταψηφίστηκαν τροπολογίες από βουλευτές και των δύο κομμάτων, με σημαντικότερη αυτή για την διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, αλλά και την τροπολογία ώστε να αναλάβει η Βουλή τις διαδικασίες για το Brexit από εδώ και στο εξής.
Συγκεκριμένα, με 334 ψήφους κατά και 83 υπέρ, καταψηφίστηκε η τροπολογία που είχε προτείνει η Σάρα Γουόλαστον, η οποία θα οδηγούσε σε μία παράταση του Brexit, για χρονικό περιθώριο ικανό ώστε να λάβει χώρα ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Η επίσημη θέση του Εργατικού Κόμματος ήταν η αποχή από την τροπολογία Γουόλαστον, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, υπογράμμισε το BBC.
Βέβαια, μία μερίδα Εργατικών βουλευτών αψήφησε την γραμμή του κόμματος. Συγκεκριμένα, 25 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της τροπολογίας, ενώ 18 Εργατικοί ψήφισαν κατά.
Η τροπολογία που είχε προτείνει η βουλευτής των Εργατικών Λούσι Πάουελ, σύμφωνα με την οποία το άρθρο 50 δεν θα έπρεπε να επεκταθεί μετά τις 30 Ιουνίου, απορρίφθηκε επίσης με 314 ψήφους κατά και 311 υπέρ.
Με δύο ψήφους διαφορά απορρίφθηκε τροπολογία που είχαν προτείνει από κοινού βουλευτές και των δύο κομμάτων, σύμφωνα με την οποία θα δινόταν χρόνος στο Κοινοβούλιο, ώστε να εξερευνήσει και άλλες επιλογές πέραν της πρότασης Μέι. Η τροπολογία Μπεν, όπως ήταν γνωστή, συγκέντρωσε 314 ψήφους κατά και 312 υπέρ.
Η δημοσιογράφος του BBC Λόρα Κουένσενμπεργκ χαρακτήρισε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ως μία «μεγάλη ανακούφιση» για την κυβέρνηση.
Η πρόταση των Εργατικών, η οποία καλούσε σε «μία διαφορετική προσέγγιση» σχετικά με το Brexit, απορρίφθηκε και αυτή από το βρετανικό Κοινοβούλιο με 318 ψήφους κατά και 302 υπέρ.

πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/kathimerini.gr

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top