ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βρετανία: Ψηφίστηκε τροπολογία που περιορίζει την εξουσία της κυβέρνησης σε Brexit χωρίς συμφωνία

epa06003884 Theresa May, Britain's Prime Minister and leader of the Conservative Party, listens while meeting with workers during a general-election campaign tour stop at Ultima Furniture Systems Ltd. in Pontefract, Britain, 01 June 2017. May is on track to increase her parliamentary majority in the 08 June elections, according to a Bloomberg survey of leading pollsters that shows that there was a clearer consensus about the result than recent polls suggested.  EPA/CHRIS J. RATCLIFFE / POOL

Με ψήφους 303 υπέρ και 296 κατά, οι βουλευτές του Ουεστμίνστερ ενέκριναν τροπολογία επί του νομοσχεδίου για τα Οικονομικά, που θα περιορίζει τη δυνατότητα φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης σε περίπτωση εξόδου της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
Την τροπολογία εισηγήθηκε η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Υβέτ Κούπερ, και υποστηρίχθηκε από βουλευτές αρκετών κομμάτων, ανάμεσα στους οποίους εκτιμάται και από περίπου 20 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Η τροπολογία περιορίζει τη δυνατότητα του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα φορολόγησης, εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να περάσει μία έξοδο χωρίς συμφωνία, χωρίς προηγουμένως να έχει τη συγκατάθεση της Βουλής των Κοινοτήτων.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας διεξήχθη στο πλαίσιο των συζητήσεων σήμερα στο Κοινοβούλιο, για την ενεργοποίηση μιας σειράς νομοσχεδίων του Προϋπολογισμού του Φθινοπώρου. Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, πρόκειται για ένα σημαντικό νομοθέτημα που αποτελεί «όχημα» των ανταρτών βουλευτών για να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση αναφορικά με το Brexit.
Ήδη πριν η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι αναβάλει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της για την έξοδο από την ΕΕ (πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων) μία ακόμη τροπολογία που εισηγήθηκε ο βουλευτής των Τόρις, Ντομινίκ Γκρίβ, εξασφαλίζει ότι σε περίπτωση μη έγκρισης της συμφωνίας αποχώρησης, οι βουλευτές θα μπορούν να συζητήσουν το ενδεχόμενο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, στο υπουργικό συμβούλιο ή στην χώρα, για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. «Τώρα η Τ.Μέι θα πρέπει να αποκλείσει μία και καλή το ενδεχόμενο αυτό» είπε.
Καμία από τις τροπολογίες δεν μπορεί να εμποδίσει μία αποχώρηση χωρίς συμφωνία, αλλά εμποδίζουν τη δυνατότητα εφαρμογής ορισμένων κυβερνητικών αποφάσεων, εάν δεν δώσει το «πράσινο φως» η Βουλή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top