ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βόρεια και Νότια Κορέα ξεκινούν συνομιλίες μετά από δύο χρόνια

peace-house

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν την Παρασκευή να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για τις πρώτες μετά από δύο χρόνια συνομιλίες, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία Σεούλ και Ουάσιγκτον να μεταφέρουν για μετά τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πάντα εξαγριώνουν την Πιονγκγιάνγκ.

Η συνάντηση, που είναι η πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2015, θα γίνει στην Πανμουντζόμ, ένα χωριό στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-ιν είπε ότι είναι «ανεπιθύμητες οι υπεραισιόδοξες προσδοκίες» αλλά πρόσθεσε: «Θα βάλουμε τα δυνατά μας για να κάνουμε τους Ολυμπιακούς της Πιοντσάν Ολυμπιακούς για την ειρήνη και να διευθετήσουμε το πυρηνικό ζήτημα ειρηνικά».

Οι εντάσεις βρίσκονται στα ύψη μετά τις πολλαπλές πυραυλικές δοκιμές και την έκτη πυρηνική δοκιμή. του Βορρά στη διάρκεια του 2017.

Η επαναπροσέγγιση έρχεται μετά την προειδοποίηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ότι έχει στο γραφείο του το πυρηνικό κουμπί αλλά ταυτόχρονα την προσφορά του προς τη Νότια Κορέα κλάδου ελαίας, λέγοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να στείλει ομάδα στους αγώνες που θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα.

Η Σεούλ ανταποκρίθηκε με προσφορά για συνομιλίες και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η γραμμή επικοινωνίας αποκαταστάθηκε.

Αργά την Πέμπτη ο Μουν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να καθυστερήσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Foal Eagle και Key Resolve για μετά τους Ολυμπιακούς που θα ξεκινήσουν στην Πιοντσάν στις 9 Φεβρουαρίου.

Λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση, ο Τραμπ είχε πει ότι υψηλόβαθμες συνομιλίες ανάμεσα στον Βορρά και το Νότο θα ήταν «καλό πράγμα», αν και οι ΗΠΑ επιμένουν ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με την Πιονγκγιάνγκ εκτός και αν πάρει συγκεκριμένα μέτρα για αφοπλισμό.

Το υπουργείο ενοποίησης της Σεούλ είπε ότι έλαβε φαξ από τον Ρι Σον-Γκβοον της βορειοκορεατικής Επιτροπής Ειρηνικής Επανενοποίησης της Κορέας που έλεγε «Θα έρθουμε στο Σπίτι της Ειρήνης στο Πανμουντζόν στις 9 Ιανουαρίου».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε στους δημοσιογράφους ότι το μέγεθος και η σύσταση των αντιπροσωπειών θα κανονιστεί μέσω φαξ. «Καταλαβαίνω ότι ο Βορράς πρόκειται να έχει συζητήσεις και με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Οι ανησυχίες για την Νότια Κορέα σκίασαν τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, που η Σεούλ και οι διοργανωτές διακήρυξαν ως «Ολυμπιακούς ειρήνης» προτρέποντας την Πιονγκγιάνγκ να πάρει μέρος. Η Βόρεια Κορέα είχε μποϋκοτάρει τους Ολυμπιακούς του 1988 της Σεούλ.

Οι εντάσεις πάντα ενισχύονται στη διάρκεια των κοινών ασκήσεων, με την Πιονγκγιάνγκ να τις καταδικάζει ως προετοιμασία εισβολής και συχνά να απαντά με προκλήσεις. Τόσο το Πεκίνο, όσο και η Μόσχα θεωρούν ότι οι κοινές ασκήσεις προσθέτουν στις περιφερειακές εντάσεις. Τις τελευταίες μέρες ωστόσο υπάρχει μια σπάνια άμβλυνση και από τις δύο πλευρές.

πηγή afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top