ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Β.Κορέα: Επιδιώκουμε στρατιωτική ισορροπία με τις ΗΠΑ

kim-inspecting2

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε το Σάββατο ότι επιδιώκει στρατιωτική «ισορροπία» με τις ΗΠΑ με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν να υπόσχεται την εκπλήρωση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ, το οποίο όπως είπε «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί».

Η Β. Κορέα εκτόξευσε με επιτυχία βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς Hwasong-12 πάνω από την Ιαπωνία την Παρασκευή, ως απάντηση για τον νέο γύρο κυρώσεων από τον ΟΗΕ μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή.

«Ο τελικός μας στόχος είναι να καθιερώσουμε ισορροπία πραγματικής ισχύος και να αναγκάσουμε τους ηγέτες των ΗΠΑ να μην τολμούν να μιλήσουν για στρατιωτικές επιλογές κατά της ΛΔΒΚ» είπε ο ηγέτης Κιμ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Κιμ είπε ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στην εκπλήρωση των στόχων της και θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις σ’ αυτή την κατεύθυνση λέγοντας ότι «σχεδόν φτάνουμε στο τέρμα» ανακοίνωσε το πρακτορείο. Είπε ακόμα ότι η εκτόξευση της Παρασκευής, που περιέγραψε ως άσκηση και όχι ως δοκιμή, αύξησε την «μαχητική δύναμη της πυρηνικής ισχύος».

«Πρέπει να δείξουμε καθαρά στις σωβινιστικές μεγάλες δυνάμεις πώς το κράτος μας πετυχαίνει τον στόχο της εκπλήρωσης της πυρηνικής του ισχύος παρά τις χωρίς όριο κυρώσεις και εμπάργκο», είπε ο Κιμ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε την εκτόξευση της Παρασκευής ως «εξαιρετικά προκλητική» και ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ προγραμμάτισε συνομιλίες με Ιαπωνία και Νότια Κορέα για την αντιμετώπιση της κρίσης, στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Διοίκηση Ειρηνικού των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο πύραυλος της Παρασκευής ήταν μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικός (IRBM) και είπε ότι δεν απείλησε την Βόρεια Αμερική ή την αμερικανική επικράτεια του Γκουάμ, που η Πιονγκγιάνγκ έχει απειλήσει ότι θα «περιβάλλει με φωτιά».

Το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ είπε ότι ο πύραυλος πέταξε περίπου 3.700 χιλιόμετρα και σε ανώτατο ύψος 770 χιλιομέτρων.
Ο Yang Uk, αναλυτής του Φόρουμ για την Άμυνας και την Ασφάλεια της Κορέας είπε στο AFP η δηλωμένη φιλοδοξία του Κιμ για στρατιωτική ισορροπία είναι αρκετά μελλοντική. «Είναι πολύ εξωπραγματικό για τη Βόρεια Κορέα να αποκτήσει πυρηνική ισορροπία με τις ΗΠΑ» είπε.

Ο Βορράς έχει ανεβάσει τις εντάσεις με την ταχεία πρόοδο σε οπλική τεχνολογία υπό τον Κιμ, που συχνά παρουσιάζεται από τα κρατικά μέσα να παρακολουθεί εκτοξεύσεις.

«Η τελευταία ρίψη πυραύλου, που έγινε προφανώς από κινητή βάση εκτόξευσης, σημαίνει πως στο εξής ο Βορράς μπορεί να αναπτύξει τον πύραυλό του Hwasong-12 στο πλαίσιο μάχης», υπογράμμισε. «Και σε τρία έως πέντε χρόνια, η Βόρεια Κορέα αναμένεται ότι θα μπορεί να έχει πυρηνικούς πυραύλους ως αποτρεπτική δύναμη». Το επίσημο όργανο της Β.Κορέας Rodong Sinmun δημοσίευσε φωτογραφίες από την εκτόξευση από κινητή βάση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος ομόλογός του Εμμανουέλ Μακρόν έκαναν κοινή έκκληση για συνομιλίες με τη Β. Κορέα, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση των εντάσεων σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Η έκκληση απευθύνθηκε προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, που ζητούν να αυξηθεί η πίεση προς τον Βορρά μέσα από κυρώσεις.

Η Ρωσία και η Κίνα, που είναι ο κύριος σύμμαχος της Β. Κορέας, υπερψήφισαν την Δευτέρα το αμερικανικό ψήφισμα για νέες κυρώσεις , αλλά εξακολουθούν να επιμένουν ότι ο διάλογος είναι το κλειδί για την εκτόνωση της κρίσης.

Οι κυρώσεις που ψηφίστηκαν την Δευτέρα περιλάμβαναν την απαγόρευση του εμπορίου προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας, την έκδοση νέων αδειών εργασίας Βορεοκορεατών στο εξωτερικών και επέβαλαν περιορισμούς στην προμήθεια πετρελαιοειδών.

Σε απάντηση της εκτόξευσης της Παρασκευής, ο στρατός της Νότιας Κορέας πραγματοποίησε δική του πυραυλική δοκιμή, με το υπουργείο Αμυνας να λέει ότι πραγματοποιήθηκε όταν ακόμα ο πύραυλος του Βορρά βρισκόταν στον αέρα. Ο πρόεδρος Μουν Τζάε-ιν είπε σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας της Σεούλ ότι ο διάλογος με το Βορρά είναι «αδύνατος σε τέτοιες συνθήκες».

πηγή: afp.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top