ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Β. Σόιμπλε: Στόχος να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

DAVOS/SWITZERLAND, 29JAN11 - Wolfgang Schaeuble, Federal Minister of Finance of Germany, is captured during the session 'The Global Economic Outlook' at the Annual Meeting 2011 of the World Economic Forum in Davos, Switzerland, January 29, 2011.

Copyright by World Economic Forum
swiss-image.ch/Photo by Jolanda Flubacher

Την προθυμία του να συζητήσει ανοιχτά την πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, ακόμη και στην Ολομέλεια της γερμανικής Βουλής, εξέφρασε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική δημόσια τηλεόραση.
Τις τελευταίες μέρες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε επανειλημμένως ότι αποφεύγει να παραπεμφθεί η πρόσφατη συμφωνία για την Ελλάδα στην Ολομέλεια της Bundestag. Ακόμη και βουλευτές του κόμματός του του επιρρίπτουν ότι αθέτησε την υπόσχεσή του για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Ως εκ τούτου οι ίδιοι διαπιστώνουν «θεμελιώδη αλλαγή» του προγράμματος η οποία καθιστά επιτακτική την επανέγκρισή του από την Ολομέλεια και όχι απλώς από την επιτροπή Προϋπολογισμού.
Β. Σόιμπλε: Δεν έχω πρόβλημα να συζητήσω το θέμα
«Είναι ανέντιμο, αλλά αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», είπε χαρακτηριστικά και ο βουλευτής του SPD και εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα Προϋπολογισμού Γιοχάνες Καρς, σε δηλώσεις του προς τη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD και την εκπομπή Bericht aus Berlin.
Κληθείς να απαντήσει σε αυτές τις αιτιάσεις, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι βάσει της σχετικής διαδικασίας το κατεξοχήν αρμόδιο όργανο είναι η επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Αυτή πρέπει να ενημερωθεί για τις αποφάσεις του Eurogroup και στη συνέχεια καλείται να εγκρίνει τη συμφωνία ή να παραπέμψει το ζήτημα στην Ολομέλεια. «Δεν έχω καμία απολύτως δυσκολία να συζητήσω ανοιχτά το θέμα», είπε χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, εξηγώντας στη συνέχεια ότι κατά την αναλυτική ενημέρωση που παρείχε στην κοινοβουλευτική του ομάδα την περασμένη εβδομάδα, μόλις ένας βουλευτής διατύπωσε μια επικριτική ερώτηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαρχής ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η πρόσφατη συμφωνία δεν συνιστά «θεμελιώδη αλλαγή» του τρέχοντος προγράμματος και ως εκ τούτου αρκεί το πράσινο φως της αρμόδιας Επιτροπής του Κοινοβουλίου.
Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμιστεί
Όπως υπογράμμισε εν συνεχεία ο Β. Σόιμπλε στο Bericht aus Berlin, «στόχος αυτού του προγράμματος είναι να σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, στα μέσα του ερχόμενου χρόνου. Να μπορεί να διασφαλίζει χωρίς περαιτέρω βοήθεια τη ρευστότητά της από τις χρηματαγορές. Το ΔΝΤ αποφάσισε ένα πρόγραμμα, ωστόσο θα ξεκινήσει με την εκταμίευση χρημάτων όταν θα υπάρχει στο τέλος του προγράμματος μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους βάσει των κανόνων του ΔΝΤ, τους οποίους εμείς οι Ευρωπαίοι όμως δεν θεωρούμε ως τους ενδεδειγμένους», είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο Β. Σόιμπλε επισήμανε την ανάγκη να «(…) μεταρρυθμίσει και να αναδιαρθρώσει η Ελλάδα την οικονομία της. Κάποια στιγμή η Ελλάδα θα πρέπει να είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και γι’ αυτό εμείς χρηματοδοτούμε για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να το πετύχει αυτό. Το σημείο αυτό είναι κομβικής σημασίας, αλλά συχνά αποσιωπάται».

πηγή: dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top