ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Αποχή ή άκυρο προκρίνει το 65% των ψηφοφόρων του Μελανσόν

melanchon1

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ζαν-Λικ Μελανσόν θα απέχει ή θα ρίξει άκυρο στο δεύτερο γύρο της Κυριακής, σύμφωνα με δημοσκόπηση στα μέλη του κινήματος Ανυπότακτη Γαλλία.
Περίπου 450.000 οπαδοί ρωτήθηκαν αν θα απέχουν, θα ρίξουν άκυρο ή θα στηρίξουν τον Εμ. Μακρόν στο δεύτερο γύρο. Η ψήφος στην ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν δεν ήταν στις επιλογές.
Τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης έδειξαν ότι από τους 243,000 οπαδούς που ανταποκρίθηκαν, οι 87,818 (36,1%) σκοπεύουν να ρίξουν άκυρο, 84,682 (34,8%) θα στηρίξουν Μακρόν και 70,628 (29%) θα απέχουν. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πάνω από 65% δεν θα ψηφίσουν Μακρόν.
Ο Μελανσόν, που ήταν τέταρτος στον πρώτο γύρο με ποσοστό 19,5% – περίπου 7 εκατομμύρια ψήφους – έχει δεχθεί σκληρή κριτική γιατί δεν έδωσε «γραμμή» στους ψηφοφόρους του.
Τόσο αυτός όσο και η ομάδα του ωστόσο έχουν επιμείνει ότι ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει στην Λε Πεν. Ο Α. Κορμπιέρ, εκπρόσωπος του Μελανσόν, είπε ότι δεν δέχονται «μαθήματα ηθικής» για το πώς θα αντιπαλέψουν το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και ότι ο Μελανσόν δεν είναι «γκουρού».
Την περασμένη Παρασκευή στο YouTube ο Μελανσόν είπε ότι θα έμπαινε στο δεύτερο γύρο με 620,000 ακόμα ψήφους. Είπε: «Θα πάω να ψηφίσω, αλλά δεν θα πω τι θα ψηφίσω. Δεν χρειάζεται να είσαι λόγιος για να μαντέψεις τι πρόκειται να κάνω». Πρόσθεσε: «Υπάρχει έστω και ένας ανάμεσά σας που να αμφιβάλει για το γεγονός ότι δεν πρόκειται να ψηφίσω το Εθνικό Μέτωπο; Όλοι το ξέρουν».
Από την άλλη ο Μελανσόν ξεκαθάρισε ότι δεν υποστηρίζει το πρόγραμμα του Μακρόν.
Οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Μακρόν να κερδίζει τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή συγκεντρώνοντας το 60% των ψήφων.
Αλλά για να το επιτύχει αυτό, εκτιμάται ότι ο πρώην τραπεζίτης θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 20% των ψήφων του Μελανσόν.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για το δίκτυο BFMTV και το περιοδικό L’Express κατέγραψε μεγάλο προβάδισμα του Μακρόν επί της Λεπέν, 59% έναντι 41%. Ωστόσο σε σύγκριση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση μία μέρα μετά τον πρώτο γύρο, ο Μακρόν φαίνεται να χάνει 5 μονάδες και η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου να κερδίζει 5 μονάδες.

theguardian.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top