ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Αυστηρότεροι κανόνες για το μεταναστευτικό στο νομοσχέδιο του Μακρόν

macron-immigrant1

«Μια ελεγχόμενη μετανάστευση και ένα αποτελεσματικό δικαίωμα ασύλου» είναι ο τίτλος του νομοσχέδιου της κυβέρνησης Μακρόν που  παρουσιάστηκε την Τετάρτη σήμερα στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο αλλά αναμένεται να συζητηθεί στη βουλή μέσα στον Απρίλιο.

Το νομοσχέδιο στοχεύει στην επιτάχυνση της διαδικασίας απέλασης και περιλαμβάνει μέτρα όπως ο διπλασιασμός στις 90 μέρες του χρόνου που μπορεί να κρατηθεί κάποιος του οποίου η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί και η μείωση στο μισό του χρόνο που έχουν οι αιτούντες για να κάνουν ενστάσεις, σύμφωνα με το  AFP.

Το νομοσχέδιο δέχεται ήδη κριτική από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αναμένεται να βάλει σε δοκιμασία την ενότητα της πλειοψηφίας Μακρόν.

Η κυβέρνηση λέει ότι επιθυμεί να είναι και δίκαιη και αυστηρή για την μετανάστευση. Η πρότασή της επίσης θα διευκολύνει την αίτηση ασύλου από ανήλικους και στοχεύει να μειώσει στο μισό τον χρόνο που χρειάζονται οι αρχές για να επεξεργαστούν τις αιτήσεις ασύλου.

«Ο νόμος είναι ισορροπήμένος, εναρμονισμένος πάνω απ’ όλα με το ευρωπαϊκό δίκαιο και είναι απολύτως απαραίτητο χώρες όπως η Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Σουηδία να έχουν τον ίδιο τύπο διαδικασιών» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, προσθέτοντας ότι αν η Γαλλία δεν αυστηροποιήσει τη νομοθεσία της, θα προσελκύσει πρόσφυγες που απωθούνται από τους σκληρούς νόμους άλλων ευρωπαϊκών χωρών. «Αν δεν το λάβουμε αυτό υπ’ όψη, δεν θα μπορέσει αύριο η Γαλλία να εγγυηθεί το δικαίωμα στο άσυλο».

Τα σχέδια της κυβέρνησης για την μετανάστευση έχουν προκαλέσει ανησυχία στις γραμμές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του Μακρόν, που είναι ένα μίγμα βουλευτών προερχόμενων από όλες τις πτέρυγες.

Ο Ματιέ Ορφελίν, βουλευτής του κόμματος του Μακρόν, είπε την Τρίτη ότι η αύξηση του χρόνου κράτησης από 45 σε 90 ημέρες είναι προβληματική, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να προτείνει αλλαγε΄ς στο νομοσχέδιο. Μια άλλη βουλευτής του κόμματος, η Σόνια Κριμί, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τους φόβους του κόσμου» με την μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό. «Δεν είναι όλοι οι ξένοι στη Γαλλία τρομοκράτες, δεν εξαπατούν όλοι οι ξένοι τις δομές κοινωνικής πρόνοιας» είπε στο κοινοβούλιο.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις, δικηγόροι και εργαζόμενοι στα γραφεία ασύλου κατέβηκαν σε απεργία και οργάνωσαν την Τετάρτη διαμαρτυρία κατά του νομοσχεδίου κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Θάνατος του δικαιώματος στο άσυλο».

Ο Ζεράρ Κολόμπ είπε στην συνέντευξη τύπου ότι είναι βέβαιος ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει το νομοσχέδιο παρά την κριτική που δέχεται. Αλλά ο Ζαν-Φρανσουά Ντιμπόστ της Διεθνούς Αμνηστίας είπε ότι η οργάνωσή του θα πιέσει τους βουλευτές να αλλάξουν πρακτικά όλους τους όρους του νομοσχεδίου.

Η Γαλλία δέχθηκε αριθμό ρεκόρ σε αιτήσεις ασύλου το 2017, που έφτασαν τις 100.000 σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Πρόσφατη δημοσκόπηση του BVA έδειξε ότι το 63 τα εκατό των ερωτηθέντων πιστεύει ότι υπάρχουν πλεονάζοντες μετανάστες στη χώρα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αυστηρότερη θα είναι η αντιμετώπιση και για τα άτομα που παραμένουν και εργάζονται στη χώρα χωρίς να διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Προβλέπεται ποινή φυλάκισης 5 ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιθυμεί τέλος να υπάρξει απαγόρευση εισόδου στο γαλλικό έδαφος για όλα τα άτομα που εκδιώχθηκαν από άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Αν και ο Μακρόν έχει συνηθίσει στις διθυραμβικές κριτικές στη διεθνή σκηνή, στη Γαλλία το ποσοστό αποδοχής του έχει πέσει στο 44 τα εκατό, το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο.

Το γνωστό αριστερό περιοδικό l‘Obs είχε στο εξώφυλλο  τον Ιανουάριο ασπρόμαυρη φωτογραφία του Μακρόν με το πρόσωπο καλυμμένο με συρματόπλεγμα και τη λεζάντα «Καλωσορίσατε στη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

l'obs-macron

πηγή afp.com/reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top