ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Για κυβερνοεπιθέσεις κατηγορεί τη Ρωσία ο Μακρόν

rt-macron

Υψηλόβαθμο στέλεχος της καμπάνιας του Εμμανυέλ Μακρόν κατηγόρησε την Ρωσία ότι προσπάθησε να χακάρει την ηλεκτρονική υποδομή της καμπάνιας και να διαδώσει ψεύτικες πληροφορίες μέσω ειδησεογραφικών μέσων που στηρίζονται από το Κρεμλίνο, αναφέρει το politico.

Ο επικεφαλής της καμπάνιας του Μακρόν Ρισάρ Φερράν είπε ότι πίσω από το κύμα των προσπαθειών να χακαριστεί η υποδομή της καμπάνιας βρίσκονται websites που στηρίζονται από την Ρωσία. Κατήγγειλε επίσης το Κρεμλίνο για την καμπάνια σπίλωσης του Μακρόν με «ψεύτικα νέα» ή παραπληροφόρηση, εξαιτίας της φιλοευρωπαϊκής στάσης του.

«Υπάρχουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες επιθέσεις στο δίκτυο υπολογιστών μας, στις βάσεις δεδομένων μας και τα σάιτ μας, και κατά τύχη έρχονται από τα ρωσικά σύνορα» είπε ο Φερράν, στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Θέλουμε ισχυρή Ευρώπη. Γι’αυτό και υποφέρουμε από επιθέσεις αρκετών ενημερωτικών σάιτ που ανήκουν στο ρωσικό κράτος. Ζητάμε από τις αρχές του Γαλλικού κράτους να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ρωσική ανάμιξη στην εκλογική εκστρατεία».

Ο Φερράν παραλλήλισε την κατάσταση στη Γαλλία με την καμπάνια εναντίον της Χίλαρι Κλίντον στις ΗΠΑ.

Τρεις μήνες πριν τις εκλογές, οι Γαλλικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή. Ο πρόεδρος Ολάντ αναμένεται να προεδρεύσει σε σύσκεψη προσωπικού ασφαλείας στις επόμενες μέρες για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για κυβερνοεπιθέσεις και παρεμβολές, ανέφερε το Le Canard Enchain την περασμένη βδομάδα.

Η καμπάνια του Μακρόν είναι η πρώτη που κατηγορεί ανοιχτά τη Ρωσία για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ο συντηρητικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν, που εμπλέκεται σε σκάνδαλο για την αργομισθία της συζύγου του και των παιδιών του, δεν έχει αναφερθεί στο θέμα, ενώ η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν έχει αναφέρει ότι το χακάρισμα των αμερικανικών εκλογών είναι «θεωρίες συνωμοσίας».

Ο Μακρόν εν τω μεταξύ αντιμετωπίζει αυξανόμενη επίθεση.

Όταν οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ο πρώην υπουργός οικονομίας κερδίζει την Λε Πεν στο δεύτερο γύρο, το Russia Today και το Sputnik αύξησαν την ένταση της αρνητικής κάλυψης ενώ παράλληλα έπλεκαν το εγκώμιο της υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου.

Σε άρθρο που έτυχε ευρείας κριτικής στη Γαλλία γιατί συνδύαζε τη φημολογία με τα γεγονότα, το Sputnik News ανέφερε ότι ο Μακρόν υποστηρίζεται από το λόμπι των γκέι και είναι Αμερικανός πράκτορας των τραπεζών.

Ο Φερράν που ρωτήθηκε σχετικά με τις ιστορίες αυτές είπε «Οι ψευδείς πληροφορίες από ρωσικά μέσα βαραίνουν την δημοκρατική μας ζωή».

Πέρα από τις ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες, τα ρωσικά μέσα αντλούν δεκάδες αρνητικές ιστορίες και κύρια άρθρα για τον Μακρόν καθημερινά.

Μερικά αναφέρουν έγγραφα των wikileaks κάνοντας αναφορά σε δήθεν δεσμούς μεταξύ Μακρόν και της ακολουθίας της Χίλαρι Κλίντον ή σε συνέντευξη του Τζούλιαν Ασσάνζ στην Izvestia και άλλα είναι κύρια άρθρα που κατηγορούν τον Μακρόν ότι έχει αναλάβει αποστολή από μεγάλες τράπεζες.

«Ο Εμμανυέλ Μακρόν νέος και αουτσάιντερ υποψήφιος – πλήρης απάτη» έγραφε ο τίτλος στο RT στις 3 Φεβρουαρίου. Ήταν ένα από τα 13 άρθρα που δημοσιεύτηκαν μέσα στον μήνα στον γαλλικό ιστότοπο του ρωσικού μέσου  με αρνητικό τίτλο για τον Μακρόν, ενώ πάνω από 10 είχαν ουδέτερο ή θετικό τίτλο για την Λε Πεν.

Γνώστες της Ρωσίας λένε ότι η Μόσχα διαθέτει σημαντικούς πόρους για να στραφεί η γαλλική εκλογή, μέσα από ένα συνδυασμό κυβερνοεπίθεσης και προκατειλημμένης κάλυψης ειδήσεων υπέρ της Λε Πεν, με δεδομένο ότι η καμπάνια του Φιγιόν έχει πληγεί από το σκάνδαλο.
«Βλέπουμε μια άνευ προηγουμένου επένδυση [από τη Μόσχα] στη Γαλλία, που αποτελεί μέρος μια ευρύτερης Ρωσικής προσπάθειας να επεκτείνει τα συμφέροντά της στην Δύση» λέει ο Τζούλιαν Νοτσέτι, ειδικός για τη Ρωσία του think tank Institut Français des Relations Internationale. «Το στρατηγικό δόγμα της Μόσχας τάσσεται υπέρ μιας υβριδικής προσέγγισης συνδυάζοντας διπλωματία, διαμόρφωση της μιντιακής αφήγησης και τροφοδότηση με έγγραφα που έχουν αποκτηθεί από ηλεκτρονική πειρατεία».

Η συνάδελφος του Νοτσέτι Τατιάνα Καστούεβα-Ζαν προσθέτει: «Ο στόχος δεν είναι απαραίτητα το ψέμα, αλλά η καταπολέμηση της κυρίαρχης αφήγησης έτσι ώστε ο κόσμος να είναι μπερδεμένος για το πού βρίσκεται η αλήθεια».

Μόνο το RT France που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου λειτουργεί με προϋπολογισμό 18 εκατομμυρίων με ένα μόνιμο προσωπικό 10 ατόμων στη Γαλλία και τηλεοπτικό πρόγραμμα.

πηγή: politico.eu

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top