ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Η Λε Πεν χάνει στο δεύτερο γύρο όποιος κι αν είναι ο αντίπαλός της

french elections 2017

Η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν παραμένει φαβορί για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας αλλά θα χάσει το δεύτερο γύρο είτε από τον κεντροδεξιό Φρανσουά Φιγιόν ή τον κεντρώο Εμμανυέλ Μακρόν, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται την Πέμπτη.
Και οι δύο μετρήσεις έγιναν στην αρχή της εβδομάδας και πριν την ανακοίνωση του Φρανσουά Μπεϊρού ότι θα συμμαχήσει με τον Μακρόν, μια κίνηση που θα ανεβάσει τα ποσοστά του Μακρόν.
Δημοσκόπηση του BVA δείχνει ότι ο Μακρόν κερδίζει άνετα την Λε Πεν με 61-39 στο δεύτερο γύρο.
Στην περίπτωση που ο Φιγιόν αντιμετωπίσει την Λε Πεν στο δεύτερο γύρο, θα πάρει 55 έναντι 45, πολύ μικρότερο περιθώριο νίκης και πολύ χαμηλότερο από τη διαφορά που είχε πριν μερικές βδομάδες ο ίδιος ο Φιγιόν, πριν τις αποκαλύψεις για τις αργομισθίες της συζύγου του.
Η δημοσκόπηση Harris Interactive έχει επίσης την Λε Πεν να προπορεύεται στον πρώτο γύρο της 23ης Απριλίου, αλλά για τον δεύτερο γύρο ο Μαρκόν εξασφαλίζει 60 τα εκατό και η Λε Πεν 40. Αν ο Φιγιόν περάσει στο δεύτερο γύρο κερδίζει με 57 τα εκατό έναντι 43 της Λε Πεν.
Τόσο η καμπάνια της αντι-ευρωπαϊστριας αντιμετανάστριας Λε Πεν όσο και του πρώην πρωθυπουργού Φιγιόν έχουν κλονιστεί από τις έρευνες για κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Ο 62χρονος Φιγιόν ήταν φαβορί αλλά η αποκάλυψη του σκανδάλου ότι η σύζυγός του και τα παιδιά του πληρωνόντουσαν με κρατικό χρήμα χωρίς να εργαζόνται, του έχει στοιχίσει.
Η Λε Πεν αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι πλήρωνε τον επιτελάρχη και τον σωματοφύλακά της παράνομα από πόρους του Ευρωκοινοβουλίου, τους οποίους τώρα πιέζεται να επιστρέψει.
Ο 39χρονος Μακρόν που ποτέ δεν υπήρξε εκλεγμένος θα μπορούσε να επωφεληθεί από το πιο καθαρό ίματζ του και την συμμαχία με τον Μπεϊρού, που χαιρετίστηκε από επενδυτές νευρικούς για το μέλλον της Γαλλίας υπό την Λε Πεν.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μπεϊρού περίπου το πέντε τα εκατό των ψηφοφόρων και η στήριξή του στον Μακρόν θα είναι κρίσιμη για να μπει ο τελευταίος στον δεύτερο γύρο.
Ο Μακρόν λέει ότι θέλει να υπεργεί την κλασσική διαίρεση αριστερά-δεξιά στην Γαλλική πολιτική και συγκεντρώνει πολλούς οπαδούς στις συγκεντρώσεις του.
Αναμένεται ότι οι λεπτομέρειες της συνεργασίας Μακρόν- Μπεϊρού θα συζητηθούν την Πέμπτη.

πηγή: reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top