ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: «Κόκκινη» η απάντηση στα Κίτρινα Γιλέκα

foulard-1

Κόκκινα Φουλάρια και Κόκκινα Στυλό προστίθενται στις ομάδες διαμαρτυρίας στη Γαλλία. Τα Κόκκινα Φουλάρια θεωρούνται το αντι-κίνημα στα Κίτρινα Γιλέκα και καταδικάζουν τη χρήση βίας.
Στην παλέτα χρωμάτων και συμβόλων που χρησιμοποιούν οι Γάλλοι διαδηλωτές για να εκφράσουν το θυμό τους μπαίνει δυναμικά πλέον το κόκκινο, χάρη στη μίξη των Κίτρινων Γιλέκων και του Facebook.
Έτσι γεννήθηκαν τα Κόκκινα Φουλάρια, αλλά και τα Κόκκινα Στυλό, που οργανώνονται και αυτά μέσω Facebook για πορείες και διαμαρτυρίες.
Τα Φουλάρια θεωρούνται ως το αντι-κίνημα στα Κίτρινα Γιλέκα, το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές του μήνα ως αντίδραση στα βίαια επεισόδια που προκαλούνται κάθε τόσο κατά τις διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων.
Το πρώτο τους μεγάλο ραντεβού είναι την Κυριακή στην κεντρική παρισινή πλατεία Ρεπυμπλίκ με σύνθημα: «Για τη δημοκρατία και την ελευθερία και την προστασία των θεσμών».

marche-270119
Γύρω στα 38.000 θεωρούνται μέλη του κινήματος που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Μένει να φανεί κατά πόσο στη δική τους πορεία θα πετύχουν να αποφύγουν την παρέμβαση των ταραχοποιών στοιχείων.

Κόκκινα και τα… Στυλό

Τα Κόκκινα Στυλό είναι το νεογέννητο κίνημα που κυοφορήθηκε από τις δίμηνες και πλέον διαμαρτυρίες των μαθητών κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Τελευταία υιοθετήθηκε από τους «θυμωμένους εκπαιδευτικούς» που θεωρούν ότι το επάγγελμά τους έχει επικινδύνως υποβαθμισθεί, όπως και τα μέσα διδασκαλίας.
Στο Facebook έχουν ήδη εγγραφεί γύρω στα 40.000 μέλη, που επίσης σκέφτονται να χρωματίσουν προσεχώς με κόκκινο μια δική τους πορεία στο Παρίσι, συμβάλλοντας έτσι στη πολύχρωμη ζάλη του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ.

dw.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top