ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Παραίτηση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων

macron-de villiers

Παραιτήθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας μετά την διαφωνία του με τον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Σε ανακοίνωσή του ο 60χρονος στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέ είπε ότι «Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορώ πλέον να εγγυηθώ την ισχυρή δύναμη ισχύος, που εκτιμώ ότι είναι απαραίτητη για την προστασία της Γαλλίας και των πολιτών της, σήμερα και αύριο, και να διατηρήσω τους στόχους της πατρίδας μας».

Ο ντε Βιλιέ θεωρείτο ένας από τους καλύτερους αξιωματικούς της γενιάς του. Ήταν αρεστός στους υφισταμένους του και θεωρούσε ότι έπρεπε να ενημερώσει τους πολιτικούς για τις αντιρρήσεις του για τις περικοπές. Την περασμένη εβδομάδα σε «επιστολή προς έναν νεοσύλλεκτο» στο Facebook φάνηκε να βάζει τον Μακρόν στο στόχαστρο γράφοντας «Καθώς ο καθένας έχει τις ελλείψεις του, κανείς δεν πρέπει να ακολουθείται τυφλά».

Ο Μακρόν κινήθηκε γρήγορα και αντικατέστησε τον ντε Βιλιέ με τον στρατηγό Φρανσουά Λεκουάντρ 55 ετών, που είναι ο στρατιωτικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το Reuters.

«Η αποπομπή του επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων συνιστά ένα γεγονός ιστορικών διαστάσεων, το οποίο θέτει δύο ερωτήματα μείζονος σημασίας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Ρεπουμπλικάνοι, τονίζοντας ότι αφενός πλήττεται σοβαρά η εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πρόεδρο και τις ένοπλες δυνάμεις και, αφετέρου, ότι είναι απόλυτη ανάγκη να τεθεί το θέμα στην Εθνοσυνέλευση, η οποία έχει μέχρι στιγμής μείνει στο σκοτάδι για το συγκεκριμένο θέμα.

Για «παραβίαση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της βουλής από τον πρόεδρο της δημοκρατίας» κάνουν λόγο και πολλά στελέχη των Σοσιαλιστών, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν υπογράμμισε ότι με την ενέργεια αυτή «επιβεβαιώθηκε η ουσία της βίαιης άσκησης πολιτικής από την πλευρά του Μακρόν».

Οι ένοπλες δυνάμεις στη Γαλλία είναι παρούσες στις μάχες κατά του ΙΚ και των τζιχαδιστών στη Συρία και το Ιράκ, ενώ 4000 Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται στην Αφρική για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του εξτρεμισμού σε Μαλί, Μπουρκίνα Φάσο και Τσαντ. Γάλλοι στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους των γαλλικών πόλεων μετά από τις τζιχαδιστικές επιθέσεις στο γαλλικό έδαφος.

Η παραίτηση ήρθε μετά τον διαπληκτισμό των δύο ανδρών την περασμένη εβδομάδα και μόλις δύο μήνες μετά την εκλογή του Μακρόν καθώς η Γαλλία ετοιμαζόταν για τον γιορτασμό της μέρας της Βαστίλλης.

Ο ντε Βιλιέ σε κλειστή συνεδρίαση του κοινοβουλίου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να διαμαρτυρηθεί για τις περικοπές 850 εκατομμυρίων ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό που έγιναν από τον Μακρόν στην προσπάθειά του να βάλει χαλινάρι στις κρατικές δαπάνες.

Ο Μακρόν απάντησε δημόσια λέγοντας «Εχω δεσμευτεί. Είμαι προϊστάμενός σου». Το σύνταγμα της Γαλλίας του δίνει πολλές περισσότερες εξουσίες από ό,τι σε άλλες δυτικές χώρες.

«Είναι καθαρό σήμερα ότι η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να ανεχθεί μια κατάσταση όπου οι κορυφαίοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν άποψη διαφορετική από την πολιτική άποψη των Ηλυσίων» είπε στο Reuters ο στρατηγός Βενσάν Ντεπορτ, πρώην διοικητής της ανώτατης στρατιωτικής σχολής της Γαλλίας. «Δεν είναι ερντογανισμός, αλλά δεν είμαστε μακριά» πρόσθεσε.

Από το μέγαρο των Ηλυσίων, επιβεβαιώθηκε η θέση του Μακρόν. «Δεν μπορούμε να έχουμε δημόσια διαφωνία. Ετσι πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί μας» είπε πηγή του Reuters. «Δεν θα διακυβευτεί η επιχειρησιακή ικανότητα της Γαλλίας με τις περικοπές. Η ασφάλεια της Γαλλίας είναι εξασφαλισμένη».

πηγή reuters.com / afp.com

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top