ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Πλειοψηφία-ρεκόρ για το κόμμα του Μακρόν

liberation-macron

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε την Παρασκευή το σχέδιό της για εκλογική μεταρρύθμιση, την στιγμή που η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που φαίνεται να κερδίζει το κόμμα αυξάνεται και η συμμετοχή στις κάλπες μειώνεται.

Δύο δημοσκοπήσεις πριν τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών της Κυριακής φέρνουν τον κεντρώο πρόεδρο και το κόμμα του La République en marche (LREM) να κερδίζουν 80 και περισσότερο τα εκατό των εδρών στην κάτω βουλή.

Είναι οι υψηλότερες προβλέψεις μέχρι σήμερα και έρχονται μετά την άνευ προηγουμένου αποχή του πρώτου γύρου. Οι αντίπαλοι του Μακρόν προειδοποιούν ότι μια τέτοια πλειοψηφία σε μια χώρα με βαθιές πολιτικές διαιρέσεις είναι απειλή για την δημοκρατία.

Η κυριαρχία του LREM στο κοινοβούλιο θα είναι η μεγαλύτερη για δεκαετίες για ένα κόμμα, αν και στον πρώτο γύρο κέρδισε το ένα τρίτο των ψήφων.

Η αποχή ήταν επίσης σε ύψος ρεκόρ και πολλοί έλεγαν ότι δεν βλέπουν το λόγο να ψηφίσουν.

Στις δημοσκοπήσεις της Πέμπτης φαίνεται ότι ακόμα λιγότεροι θα πάνε στον δεύτερο γύρο.
Το σύστημα των δύο γύρων της Γαλλίας αποκλείει τους υποψηφίους με χαμηλά ποσοστά από τον δεύτερο γύρο. Χάρη του συστήματος αυτού και στις εκλογικές συμφωνίες που στόχευαν να κρατήσουν τους υποψηφίους του Εθνικού Μετώπου εκτός κοινοβουλίου, η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν φαίνεται να κερδίζει ελάχιστες έδρες στη βουλή.

«Η αντιπολίτευση θα υπάρχει» είπε ο υπουργός τεχνολογίας Mounir Mahjoubi στο κανάλι France 2, γιατί «αυτό που έκανε το LREM, είναι αυτή η εσωτερική συζήτηση».

«Θα ζητήσουμε από το κοινοβούλιο να εργαστεί πάνω στο θέμα» είπε ο υπουργός τεχνολογίας. «Εισάγοντας μία δόση αναλογικής αντιπροσώπευσης για κόμματα που έχουν τέτοια (χαμηλά) ποσοστά θα σημαίνει μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα. Θα ήταν πιο δίκαιο και πάνω από όλα θα βελτίωνε την διαβούλευση».

Οι δημοσκοπήσεις της Opinionway και Harris Interactive την Πέμπτη δείχνουν το LREM και το κεντροδεξιό συμμαχικό του κόμμα Modem να κερδίζουν 440 με 470 έδρες, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί από το 1968 που ο πρόεδρος Ντε Γκολ είχε κερδίσει πάνω από 80 τα εκατό των εδρών.

Η Opinionway δίνει στο κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και τους σύμμαχους του 70-90 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές, που βρίσκονταν στην εξουσία έως και πριν από ένα μήνα, θα εξασφαλίσουν μόλις 20-30 έδρες.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο προβλέπεται ότι θα κερδίσει 1-5 έδρες και το αριστερό κόμμα Ανυπότακτη Γαλλία μεταξύ 5 και 15.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top