ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Προβάδισμα για το En Marche! στον πρώτο γύρο των βουλευτικών του Ιουνίου

French President elect Emmanuel Macron walks towards the stage at the Pyramid du Louvre Museum to give a speech to supporters after results in the 2017 presidential election in Paris, France, May 7, 2017.    REUTERS/Christophe Ena/Pool

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν το βράδυ της Κυριακής, δίνουν προβάδισμα για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου στο κόμμα του εκλεγμένου πρόεδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν En Marche! και τους συμμάχους του .

Δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive, που διεξήχθη ονλάιν από τις 20:05 έως 20:40 το βράδυ της Κυριακής κατέδειξε ότι το 26% θα ψηφίσει το κεντρώο κίνημα του Μακρόν ή το κεντρώο κόμμα Modem, που έχει συμμαχήσει μαζί του, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την 11η Ιουνίου. Στην έρευνα πήραν μέρος 2,376 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους με τη μέθοδο των ποσοστώσεων και ποσοστό στατιστικού λάθους ±1,0 – ±2,3%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (FN) αναμένεται να συγκεντρώσει το 22% των ψήφων, ισοψηφώντας με το κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) και το UDI, που έχει ταχθεί μαζί του, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία (13%) θα ξεπεράσει το ποσοστό των Σοσιαλιστών (8%), με τους Πράσινους στο 3%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 2% και την άκρα αριστερά στο 1%.

Δημοσκόπηση της Kantar Sofres Onepoint, για λογαριασμό των LCI, Le Figaro και RTL, το κίνημα του Μακρόν προηγείται επίσης αλλά με χαμηλότερο ποσοστό (24%) και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%), η Ανυπότακτη Γαλλία (15%), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (9%), οι Πράσινοι (3,5%), το Debout la France (2,5%), η άκρα αριστερά (2%) και το ΚΚ Γαλλίας (1%). Η δημοσκόπηση αυτή έγινε 4 και 5 Μαΐου με υπόθεση εργασίας ότι ο Μακρόν θα κέρδιζε τις προεδρικές εκλογές σε δείγμα 1,507 ατόμων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

turfu-legislatives-5-58f447-0@1x
Μετά την εκλογή του στην προεδρία ο Μακρόν θέλει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου, στις οποίες η δεξιά ελπίζει να πάρει τη ρεβάνς και το Εθνικό Μέτωπο να κάνει θεαματική άνοδο στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Μακρόν θα ορκιστεί πρόεδρος στις 14 Μαΐου, ενώ θα πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό και κυβέρνηση μέχρι τα μέσα του μήνα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top