ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: «Προσωρινή» κρατικοποίηση των ναυπηγείων STX

stx-france-visuel_aerien_par_drone_2014-pema-web

Την προσωρινή κρατικοποίηση των ναυπηγείων STX του Σεν Ναζέρ ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την επιχείρηση μακριά από τον έλεγχο του ιταλικού ομίλου Fincantieri, προκαλώντας θυμωμένη αντίδραση από την Ρώμη για την πρώτη μεγάλη απόφαση του Μακρόν για την βιομηχανία.
Λίγοι προέβλεπαν ότι η πρώτη κίνηση του προέδρου θα ήταν κρατικοποίηση, έστω και προσωρινή όπως λέει η κυβέρνηση. Η κίνηση αυτή προβλέπεται να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις της Γαλλίας με την Ιταλία.
Τα κρατικά Ιταλικά ναυπηγεία Fincantieri είχαν συμφωνήσει τον Μάιο να πληρώσουν 79,5 εκατομμύρια ευρώ για τα δύο τρίτα των ναυπηγείων STX Γαλλίας, που είχαν μπει για πώληση εξαιτίας της πτώχευσης της νοτιοκορεατικής μητρικής STX, ενώ είχαν απορρίψει την πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης για ιδιοκτησία 50-50.
Το γαλλικό κράτος, που διέθετε ήδη ποσοστό 33% των ναυπηγείων, επέλεξε να ασκήσει το δικαίωμα προτίμησής του, χαρακτηρίζοντας «προβληματικό» τον Ιταλό επενδυτή. «Η απόφαση συμβαδίζει με την οικονομική στρατηγική που θέλουμε να οικοδομήσουμε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό» είπε ο υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.
«Η απόφαση άσκησης του δικαιώματος προτίμησής μας αποτελεί προσωρινή επιλογή, η οποία θα μας δώσει χρόνο για νέα διαπραγμάτευση και ευνοϊκότερη συμφωνία. Τα ναυπηγεία του Σεν Ναζέρ δεν πρόκειται να παραμείνουν κρατικά για πολύ ακόμη. Θέλω επίσης να υπογραμμίσω ότι η κρατικοποίηση των ναυπηγείων θα κοστίσει στο κράτος μόλις 80 εκατ. ευρώ», είπε χθες το μεσημέρι ο κ. Λεμέρ.
Χωρίς κρατική παρέμβαση, το σύνολο των εγκαταστάσεων της STX θα περνούσε το Σάββατο το πρωί υπό τον έλεγχο του ιταλικού ομίλου Fincantieri. Από τα ναυπηγεία του Σεν Ναζέρ, στις ακτές του Ατλαντικού, καθελκύσθηκαν πλοία – θρύλοι όπως το υπερωκεάνια «France» και «Queen Mary 2».
Η πτώχευση του νοτιοκορεατικού ομίλου, ιδιοκτήτη των ναυπηγείων STX, όμως, στα μέσα του 2016, επέτρεψε στον ιταλικό όμιλο να εξαγοράσει τον ιστορικό του ανταγωνιστή, έναντι 79,5 εκατ. ευρώ για ποσοστό 66,6% των μετοχών του.
Θετικά σχόλια προκάλεσε η ανακοίνωση της κρατικοποίησης των ναυπηγείων σε μερίδα της γαλλικής Αριστεράς. Την πρωτοβουλία του γαλλικού κράτους επαίνεσε χθες ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας και ηγετική φυσιογνωμία της αριστερής πτέρυγας των Σοσιαλιστών, Αρνό Μοντερμπούρ, ο οποίος είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εθνικοποιήσει τη χαλυβουργία της Φλοράνζ στη Μοζέλ.
«Η βιομηχανική και στρατηγική σημασία των ναυπηγείων δικαιολογεί απόλυτα το κρατικό ενδιαφέρον», είπε ο βουλευτής των Σοσιαλιστών, Μπορίς Βαλό.
Ενώ η ιταλική κυβέρνηση είχε καλωσορίσει την εκλογή του Μακρόν θεωρώντας ότι ο φιλοευρωπαίος κεντρώος θα βοηθήσει τη Ρώμη σε μια σειρά θεμάτων, η κίνηση για τα ναυπηγεία έρχεται μαζί με άλλες αποφάσεις που έχουν δημιουργήσει προστριβές. Οι συνομιλίες του Μακρόν με Λίβυους ηγέτες εκνεύρισαν την Ρώμη, που είχε μέχρι στιγμής τον πρώτο λόγο στις προσπάθειες για ειρήνευση στη χώρα και έχει ήδη απογοητευτεί με τις πολιτικές για την μετανάστευση του νέου προέδρου.
Ο Ιταλός υπουργός Οικονομίας Πιερ Κάρλο Παντοάν και ο υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Κάλεντα αποκάλεσαν την απόφαση κρατικοποίησης του ναυπηγείου «σοβαρή και ακατανόητη».
«Ο εθνικισμός και ο προστατευτισμός δεν είναι αποδεκτή βάση για την καθιέρωση σχέσεων μεταξύ δύο μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών» λέει η κοινή τους δήλωση.

reuters.com

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top