ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γαλλία: Σταθερά μπροστά το κόμμα του Μακρόν

epa05963759 French President Emmanuel Macron arrives to lay a wreath on the Unknown Soldier's tomb at the Arc of Triomphe monument after his formal inauguration ceremony in Paris, France, 14 May 2017.  EPA/ALAIN JOCARD / POOL MAXPPP OUT

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν φαίνεται να έχει μεγάλο προβάδισμα στον πρώτο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 11 Ιουνίου, έχοντας μια από τις μεγαλύτερες πλειοψηφίες της σύγχρονης Γαλλίας, δείχνει η δημοσκόπηση Ipsos Sopra-Steria που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Το κόμμα του Μακρόν La Republique en Marche φαίνεται να κερδίζει 29,5 τα εκατό των ψήφων, αρκετά μπροστά από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους και τους συμμάχους τους που είναι στο 23 τα εκατό.

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο ακολουθεί με 17 τα εκατό, ενώ το αριστερό Ανυπότακτη Γαλλία είναι στο 12,5% και οι Σοσιαλιστές στο 8.5%.

Το προβάδισμα του REM μειώθηκε 1,5% από την ίδια δημοσκόπηση της περασμένης εβδομάδας, μετά την ανακοίνωση ότι ο πρώην υπεύθυνος της καμπάνιας Μακρόν και νυν υπουργός ερευνάται για οικονομικές συναλλαγές.

Η δημοσκόπηση προβλέπει ότι στο δεύτερο γύρο το κόμμα του Μακρόν θα εξασφαλίσει 385-415 έδρες από τις 577, που είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφία από την νίκη του Ντε Γκολ το 1968.
Οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν 105-125 έδρες, οι Σοσιαλιστές 25 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία 12-22 και το Εθνικό Μέτωπο 5-15, λέει η προβολή της έρευνας.

Η έρευνα έγινε 2-4 Ιουνίου με δείγμα 2,103 ανθρώπους και έδειξε ότι 68% των συμμετεχόντων έχουν ήδη αποφασίσει για το τι θα ψηφίσουν.

Στις περιφέρειες των Γάλλων ψηφοφόρων του εξωτερικού το κόμμα του Μακρόν προηγείται σε 10 από τις 11 περιφέρειες, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι η πλειοψηφία στις βουλευτικές είναι πολύ κοντά.

Σάρωσε στους Γάλλους του εξωτερικού το κόμμα του Μακρόν

Το κόμμα του Μακρόν σάρωσε στις περιφέρειες του εξωτερικού, όπου οι ψηφοφόροι ψήφισαν νωρίτερα για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, κάτι που είχε συμβεί και στις προεδρικές εκλογές.

Η προσέλευση ωστόσο ήταν πολύ χαμηλή και αυτό περιορίζει τον αριθμό των υποψηφίων βουλευτών που μπαίνουν στον δεύτερο γύρο και εμποδίζει όσους πήραν πάνω από το 50% των ψήφων να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο.

Σαν παράδειγμα στην 6η περιφέρεια που είναι Ελβετία και Λιχντενστάιν, ο υποψήφιος του Μακρόν Joachim Son Forget είναι πρώτος με 63,55 %, αλλά η πολύ χαμηλή συμμετοχή (25 %) δεν του επιτρέπει να εκλεγεί. Θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο με την δεξιά βουλευτή Claudine Schmid η οποία πήρε μόνο 15,76 %.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top